SPORTURI  »  HANDBAL  »  UNGARIA

Sectorul oaspeţilor din noua sală de sport din Szeged va purta numele lui Marian Cozma

Marian Cozma
Marian Cozma

Articol de GSP - Publicat joi, 10 iunie 2021 21:07 / Actualizat luni, 14 iunie 2021 17:58

Sectorul oaspeţilor din noua sală de la Szeged, în Ungaria, va purta numele handbalistului român Marian Cozma, fost membru al echipei rivale din Veszprém, care a fost ucis în 2009.

Denumirile sectoarelor sălii vor păstra amintirea celor care au făcut multe pentru handbalul masculin din oraş, unde acest sport are o tradiţie de 60 de ani, informează agenția maghiară MTI.

Noua arenă va fi un mare complex compus din trei clădiri, care va găzdui prima echipă şi Academia Pick, precum şi un cămin de cazare pentru jucătorii tineri.

Numele întregului complex nu este încă stabilit. Sala de 8.300 de locuri destinată primei echipe va fi numită după fondatorul şi legendarul preşedinte al clubului, Mihály Bérczi.

În 2019, prin intermediul lui Ferenc Ilyés, handbalist originar din Transilvania, clubul a contactat familia lui Marian Cozma, pentru a-i informa pe apropiații fostului handbalist că se doreşte numirea sectorului oaspeţilor după Marian. Familia Cozma a mulţumit într-o scrisoare emoţionantă pentru faptul că fiul lor nu a fost uitat. Astfel, fanii oaspeţi îşi vor putea susţine mereu echipa favorită în sectorul ce se va numi “Marian Cozma”.

Cum a murit Marian Cozma

În noaptea de 7 spre 8 februarie 2009, Marian Cozma se afla în discoteca Patriota Lokal, alături de câţiva colegi de echipă. Sărbătoreau împreună naşterea copilului unuia dintre ei. Un grup de trei agresori l-a atacat pe handbalist, românul fiind înjunghiat de trei ori în inimă. 

Alţi doi colegi, croatul Ivan Pesici şi sârbul Zarko Sesum, au fost şi ei implicaţi în conflict. Un alt coechipier, Ferenc Ilyes, a încercat să-l salveze făcându-i respiraţie gură la gură lui Marian Cozma, dar nu a reuşit să-l resusciteze.

CV Marian Cozma

  • campion al României cu Dinamo şi al Ungariei cu Veszprem
  • a câştigat Cupa Cupelor cu Veszprem (2008)
  • a jucat 60 de meciuri pentru echipa României, pentru care a înscris 115 goluri
  • Marian Cozma a jucat în România la Dinamo, tatăl său, Petre, fiind cel care l-a îndrumat către aceste sport. La echipa bucureşteană, cu care a şi câştigat un titlu de campion al României, a evoluat între 2002 şi 2006, când s-a transferat la Veszprem. 
  • La formaţia ungară, Cozma a participat în Liga Campionilor, înscriind 17 goluri în meciurile din sezonul 2006-2007. În 2008, Cozma, care juca pe postul de pivot, a cucerit titlul de campion al Ungariei cu Veszprem. În acelaşi an, el a reuşit să cîştige primul trofeu european din carieră, Cupa Cupelor EHF.

VIDEO Petre Cozma, amintiri din copilăria lui Marian: „Prindeam raci, în Tei, și îi vindeam cu 10-15 lei”

Playtech: BOMBĂ! Cu cine a fost surprinsă Anamaria Prodan după vestea divorțului. Ce au făcut împreună


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează