SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

Corespondență din Japonia Ionela Cozmiuc - Gianina Beleagă și explicațiile unei zile în care podiumul a fost la o secundă distanță: „Suntem două bucovinence nebune și sadice! Continuăm în cursa asta!”

Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă (foto: Raed Krishan - Tokyo) +4   FOTO
Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă (foto: Raed Krishan - Tokyo)

Articol de - Publicat joi, 29 iulie 2021 11:58 / Actualizat joi, 29 iulie 2021 15:10

Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă au terminat cursa de dublu vâsle categorie ușoară pe locul 6, dar vor să continue, nu se dau bătute și se gândesc deja la Paris.

  • Corespondentul Gazetei la Tokyo, Marian Ursescu, a urmărit cursele de la canotaj de la fața locului, alături de fotoreporterul Raed Krishan. Reporterul GSP a stat de vorbă, în exclusivitate, cu Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă.

S-a terminat finala cursei de dublu vâsle categorie ușoară. Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă au terminat pe locul 6. Duble campioane mondiale în ultimul ciclu olimpic, de la Ionela și Gianina se aștepta o medalie. Și ele au venit cu același gând. Că doar nu faci 15 infiltrații între coaste, strângi din dinți la dureri, după operații, și te gândești doar la a mai bifa o ediție de Jocuri Olimpice, nu?

Gianina scoate imediat după cursă picioarele afară din barcă. Le ard tălpile, tâmplele, toți mușchii de la efort. Dar ce folos?, probabil că gândesc ele. Au terminat pe 6 într-o cursă nebună, în care liderul s-a schimbat de 8 ori, cu patru echipe diferite! Între campioana olimpică și ultima clasată, România, sunt 1,86 secunde!

Ionela Cozmiuc: „Dacă a fost așa, așa a vrut Dumnezeu, cine suntem noi să-L punem la îndoială?”

Ionela Cozmiuc vine prima la interviu. Se sprijină de gradenele ce despart spațiile pentru presă. Se simte efortul de după cursă. „Au fost curse în care am fost primele, acum a fost altfel. Știm foarte bine ce fel de oameni suntem. Acest loc 6 nu ne schimbă. Nu ne-ar fi schimbat nici dacă am fi ieșit campioane olimpice", spune Ionela. 

Apoi întrebăm dacă pe culoarul 6, condițiile de concurs au fost, de pildă, aceleași cu culoarul 1. „Nu știu, nu pot să-mi dau cu părerea! Eu am tras doar pe culoarul 6, nu și pe 1, 2 sau 3 să fac diferența. Dacă a fost așa, așa a vrut Dumnezeu, cine suntem noi să-L punem la îndoială?”, spune apăsat Cozmiuc.

Ionela Cozmiuc-Gianina Beleagă, dublu vâsle categorie ușoară
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Ionela Cozmiuc-Gianina Beleagă, dublu vâsle categorie ușoară
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Ionela Cozmiuc-Gianina Beleagă, dublu vâsle categorie ușoară
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Ionela Cozmiuc-Gianina Beleagă, dublu vâsle categorie ușoară
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Ionela Cozmiuc-Gianina Beleagă, dublu vâsle categorie ușoară
(foto: Raed Krishan - Tokyo)

Gianina în schimb, spune că pe primii 500 de metri, a simțit valurile făcute de șalupele din care se filmau, Pentru că era ultimul culoar și acolo se formau valurile.

„Nu poți cumpăra locul 6 la JO de la supermarket!”

Gianina mai are momente când plânge. Se întoarce din fața noastră, sugerând parcă așa că i-a intrat ceva în ochi. Dar sunt lacrimi, lacrimi amare și sărate

„A fost cursă spectaculoasă, din păcate locul 6 a fost al nostru, dar noi suntem mândre de pentru că am avut foarte multe hopuri de trecut pentru a ajunge aici Poate uneori nici nu am crezut că o să mai ajung la Tokyo! Am fost în finala A, la Jocurile Olimpice, un loc 6 demn, pe care nu-l poți câștiga ducându-te la supermarket. A fost un loc 6 muncit, suntem la mijlocul drumului, nu se termină nimic aici”, subliniază și Gianina Beleagă.

Nu a mers ceva? Nu a fost tactica bună? „Nu cred că a fost un lucru care nu a mers. Proba asta e cea mai inconstantă, sunt șase echipe în două secunde. Cred că la nivelul ăsta toate astrele trebuie să fie aliniate și totul trebuie să fie perfect ca să-ți iasă acea medalie".

Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă merg mai departe

Nici nu s-a terminat bine cursa, dar Ionela vorbește și de ce o să fie, pe viitor. „Nu pot să mă gândesc atât de departe, deși cred că așa o să se întâmple, o să mai continuăm încă un ciclu. Deocamdată vreau o vacanță binemeritată după doi ani de muncă asiduă și după o să văd”, spune Ionela.

Apoi adaugă. „Nu cred că o să trecem la Open. Dacă tot o să fie un ciclu olimpic, de ce să nu onorăm proba asta frumoasă? Pentru că suntem niște bucovinence nebune și puțin sadice, asta pentru că ne place această cursă extrem de echilibrată și de grea. Dacă va fi la Paris, vom fi doar la categorie ușoară”, a încheiat Ionela.

Nici nu pot să fiu supărată, probabil pentru că Marius a luat argintul și pentru că știu că am dat totul în cursa asta și nu am ce să-mi reproșez. A fost un an fără niciun antrenament ratat. Mai mult de atât omenește ce puteam face?
- Ionela Cozmiuc

Dacă ne raportăm doar la medalie, nu a fost cursa noastră. Dar noi ne-am raportat la a face cursele cât mai aproape de perfecțiune. La a simți că zboară barca. Așa am simțit, dar celelalte au zburat mai tare!
- Gianina Beleagă

Marius Cozmiuc e un exemplu

Gianina îl pe soțul Ionelei, Marius Cozmiuc, ca un bun exemplu pentru ele. „La a treia ediție, după Londra 2012 și Rio 2016, a luat medalie acum. Bravo lui, perseverența a dat roade. Așa și noi. Asta e a doua ediție. La Rio pe 8, acum pe 6, la următorul mai sus. Suntem mândre de noi. Ne-a maturizat foarte mult acest concurs, ne-a dat încredere pentru că nu am venit pe locul 6 la mare distanță și vedem ce o să urmeze", a declarat Gianina.

„Noi suntem pionii care se văd!”

Gianina și Ionela au lăudat rezultatele excepționale ale canotajului românesc, la Tokyo. „Eu vă spun doar atât, e doar începutul! Și n-ar trebui să ne mirăm. Noi românii, suntem un popor și o țară muncitoare. Acum că avem atâta staff foarte bun și profesionist care ne ajută și ne înfruntă din spate, apar rezultate. Un film nu se face cu doi protagoniști sau cu 8. Ăla e scurt metraj! Pionii care se văd suntem noi, dar sunt foarte mulți oameni în spate care muncesc cot la cot cu noi, se dăruiesc pentru că noi să câștigăm”, a declarat Gianina. 

Ionela o completează. „Suntem foarte mândri că facem parte din această echipă-familie. Generația noastră este una în care tinerii au arătat că știu să moară în barcă pentru a învia din nou. Avem rețele de socializare pentru că ăsta este trendul. Statul ar trebui să-și îndrepte atenția mai mult spre tinerii României”, a spus și Ionela.

Câți kilometri a parcurs Gianina Beleagă în cariera sa de canotoare

Citește și alte articole de la Jocurile Olimpice: 

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Cronica unei zile cu medalii la Sea Forest Waterway » Oceanul de bucurie și marea de tristețe

REPORTAJ GSP DE LA TOKYO Diminețile noastre fericite » Marian Ursescu descrie trăirile intense din delegația României, în ziua argintului adus de Cozmiuc și Tudosă: „Și noi? E dureros!”

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
21lva
21lva  •  29 Iulie 2021, 13:56

"suntem niște bucovinence nebune și puțin sadice, asta pentru că ne place această cursă extrem de echilibrată și de grea" Oare ce-a vrut să spună autoarea?

21lva
21lva  •  29 Iulie 2021, 13:49

"Apoi întrebăm dacă pe culoarul 1, condițiile de concurs au fost, de pildă, aceleași cu culoarul 1." Foarte bună întrebare. Felicitări, domnule Ursescu

Vezi toate comentariile (2)
Comentează