SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  SCRIMĂ

Paradox în sportul românesc: scrima, ultima în preferințele românilor, dar a 3-a la buget

Ana Maria Popescu a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice
Ana Maria Popescu a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice

Articol de , , - Publicat joi, 29 iulie 2021 10:49 / Actualizat joi, 29 iulie 2021 14:20

Într-un sondaj realizat de GfK în 2019, la solicitarea GSP, scrima apărea abia pe ultima poziție în topul preferințelor despre care românii se informează, însă suma obținută în 2021 de federația de resort de la MTS e a treia cea mai mare, după canotaj și cu numai 10.000 de euro sub handbal.

Cât de mult interes suscită scrima în rândul publicului din România și cu câți bani e susținută federația respectivă? Sunt întrebări care, mai ales în contextul dialogurilor aprinse din ultimele zile, trebuie puse și la care GSP răspunde astăzi.

În finalul anului 2019, Gazeta a lucrat cu GfK, una dintre cele mai mari companii de cercetare de piață din lume, cu 85 de ani de experiență în știința datelor în peste 100 de țări, printre care și România. Sondajul, comandat și finanțat de GSP, a urmărit să afle preferințele românilor pe mai multe zone de sport, printre care și ce discipline sportive le stârnesc cel mai mult interesul.

Fotbalul a câștigat detașat, în vreme ce scrima, care a adus prima medalie a României la actualele Jocuri Olimpice, s-a situat chiar la coadă. Pe locul 15, sub judo, snooker, volei și patinaj.

SONDAJ GfK pentru Gazeta Sporturilor - Care sunt sporturile pentru care se informează publicul?

fotbal97,1%
tenis55,9%
handbal37,3%
Formula 123,3%
box19,3%
baschet16,0%
rugby12,9%
atletism12,9%
sporturi de contact11,5%
volei9,9%
snooker7,5%
patinaj7,3%
arte marțiale7,2%
judo4,8%
scrimă3,9%
WOW: ministrul sportului, răfuială în public cu un sportiv!
EDITORIAL
WOW: ministrul sportului, răfuială în public cu un sportiv!

Despre metodologie:

  • Studiul a fost realizat de GfK România în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor și este reprezentativ la nivel național, pentru populația de bărbați din mediul urban și rural. 
  • Acesta a fost realizat în perioada octombrie-noiembrie 2019 pe un eșantion de 1.000 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 14 și 65 de ani, care sunt interesați de sport și se declară suporterii unei echipe de fotbal. 
  • Eșantionul a fost ponderat pentru a reflecta distribuția populației pe criterii de vârstă, regiune și mărime a localității (eșantion realizat de GfK România în baza datelor oferite de Institutul Național de Statistică). Eroarea maximă de eșantionare este de 3,1%

70%dintre cei care au răspuns în sondajul respectiv au fost de părere că bugetul alocat sportului (0,048% din PIB) este mult prea mic

Totuși, scrima e o disciplină care a avut parte de multă atenție din partea MTS în acest an olimpic. A primit al treilea cel mai mare buget dintre toate federațiile cărora statul le-a alocat bani. E vorba despre o finanțare de aproape 1,1 milioane de euro. Mult sub canotaj, ce a luat aproape dublu, dar aproape la egalitate cu federația de pe locul 2, handbalul alegându-se cu un surplus de 10.000 de euro.

TOP 5 bugete federații sportive

FederațieBuget 2021 (lei)
Canotaj9.000.000
Handbal5.350.000
Scrimă5.300.000
Atletism5.250.000
Lupte5.070.000

VIDEO. Ana Maria Popescu a refuzat să-l salute pe șeful sportului românesc

Citește mai multe știri despre acest subiect:

Eduard Novak îi prezintă scuze Anei Maria Popescu: „Pentru mine, este campioana de aur”

Premierul României intervine în controversa momentului: „Un comentariu nefericit, lucrurile nu stau așa”

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (18)
robson_xix
robson_xix  •  30 Iulie 2021, 07:58

Eu zic sa eliminam toate sporturile astea la care mai luam cate o medalie la Jocurile Olimpice, ca a calculat GSP ca nu merita. La noi toate sporturile, in afara de fotbal, sunt de nisa. Handbalul si baschetul ce mai aduc ceva spectatori in tribune, in rest, doar rude si prieteni. Nu prea vin oameni la campionatele de lupte, inot, canotaj, scrima, gimnastica si asa mai departe. Asta nu inseamna ca trebuie eliminate doar pentru ca se screme GSP sa arate ca primesc prea multi bani sau pentru ca asa zic tot felul de "cititori" pentru care fotbalul e singurul sport din lume si GSP e singura lectura a lor din ultimii 20 de ani.

3644265662266267
Andrei Iacob  •  30 Iulie 2021, 01:06
Postat de Nicolae Dumitru pe 29 Iulie 2021, 15:54

Arte martiale,snoker,sporturi de contact,Formula 1,astea da ramuri cu performanta în România,nu ca în fotbal,baschet sau in box mai reprezentam ceva,hai ca denaturati adevărul cu niște cifre statistice,manipulați lumea,asa cum.de fapt face presa ! Bravo mai jurnaliștii lui pește prăjit,voi care de fapt ați distrus presa din România!

Nu poti compara fotbalul cu scrima sau snookerul sau gimnastica! Sportul in general este o activitate cu public! Nu am vazut in viata mea vreo competitie interna de scrima. Pana si de sah s'a mai mai de undeva pe la televizor! Dar de scrima?!?! De unde iti cumperi bilete sa poti vedea? Cred ca si daca ar fi intrarea gratuita, in afara de rudele sportivilor, nu s'ar mai duce nimeni! Fotbalul a ajuns sa fie o cultura. Asa mult s'a dezvoltat pe tot mapamondul. Suporterii si interesul catre acel sport, tin sportul in viata. O medalie de aur la JO are impact 0 (zero). Branza e tripla campioana olimpica, gimnastele noastre au fost medaliate. Am avut la Sydney 3 romance pe podium. Cred ca nici 'betivii orasului' n'au iesit sa strige hai Romania pe undeva pe vreo straduta. La Hagi & Co in 94 a iesit lumea pe strazi cu orele. Pana si azi se vorbeste despre acea generatiei care nici macar nu a prins podiumul, da'pai sa mai ia vreo 'medalie' mondiala. Apropo de sport si cat de mult a scazut nivelul. Sunt peste 10 ani de cand Hagi ne tragea semnalul asta. Si inca mai vorbeste despre dezastrul sportului din Romania. Il asculta cineva? Si e Hagi..nu Ana Maria Branza (ca si popularitate ma refer)! Credeti ca trebuia sa vina aroganta asta sa ne explice cum e cu sportul? TREBUIE INTELES CA ACESTE SPORTURI DE SALA NU VOR AVEA POPULARITATEA FOTBALULUI NICI MACAR DIN LIGA 2. NE INTERESEAZA MAXIM O LUNA LA FIECARE 4 ani SI ATAT! Asta e realitatea

rumunek
rumunek  •  29 Iulie 2021, 17:07

Asta arată doar cât de inculți sportiv sunt cei care au gândit sondajul. Scrima, din cauza echipamentelor și a sălii speciale, este un sport scump. Așa trebuie gândite bugetele, în funcție de nevoile specifice ale fiecărui sport, nu doar să fie bine pentru toată lumea și să nu ne supărăm. Apoi, dacă tot ați întrebat de sporturi urmărite, trebuia să vină și a doua întrebare, ce sportiv român cunoașteți care practică respectivul sport. Să vedem ce boxeri, voleibaliști, patinatori sau jucători de snooker autohtoni știu acei cunoscători declarați. Ultima idee, câte din sporturile enumerate de subiecții anchetei sunt reprezentate la Olimpiadă de sportivi români?

Vezi toate comentariile (18)
Comentează