SPORTURI  »  TENIS  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Prințul Dimitrie Sturdza, dezvăluiri incredibile despre Țiriac&Năstase: „Stăteau într-o pivniță la Wimbledon, dormeau în același pat”

Articol de - Publicat joi, 25 mai 2023 22:15 / Actualizat joi, 25 mai 2023 22:15

Descedent al celebrei familii de nobili români, Dimitrie Sturdza (84 de ani) a câștigat de 32 de ori campionatul de tenis al Elveției și povestește cum i-a cunoscut pe cei mai mari tenismeni din România

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare săptămână, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Domnule Sturdza, aș vrea să ne spuneți cum i-ați cunoscut pe Ion Țiriac și Ilie Năstase?
- Pe Țiriac l-am cunoscut la Roland Garros când se uita la un tablou. Era cu Petre Mărmureanu. M-a auzit că vorbesc românește și m-a întrebat de numele meu. I-am spus "Sturdza". "Așa cum se numește stația de metrou de la București". Nici nu cred că exista, dar așa mi-a spus și atunci ne-am împrietenit. El era foarte sărac atunci, nu avea niciun ban în buzunar...

- Și acum e unul dintre miliardarii lumii.
- Țin minte că l-am dus la diferite companii care făceau articole de sport și a primit două cămăși, pantofi și rachete pe care să le aducă în România și să le dea unor miniștri ca să poată să mai iasă. El la Wimbledon stătea într-o pivniță cu Ilie Năstase...

- Cum adică pivniță?!
- Sunt sigur că cei care se uită la noi nu cred, dar ăsta-i adevărul! Stăteau cu o liră pe noapte! Dormeau în același pat pentru că nu aveau bani. Eu aveam o mașină și îi mai duceam atunci când puteam.

Prințul Dimitrie Sturdza, dezvăluiri incredibile despre Țiriac&Năstase: „Stăteau într-o pivniță la Wimbledon, dormeau în același pat”
Ion Țiriac și Ilie Năstase

- Și pe Năstase cum l-ați cunoscut?
- Când nici n-avea 18 ani... Era un necunoscut! Apoi am jucat cu el într-o zi și era trei clase mai bun decât mine, dar era un risc să joci împotriva lui Ilie. Puteai să arăți ca un idiot pe terenul de tenis.

- Atât de bun?
- Îți făcea niște mingi de nu puteai să crezi că e adevărat. Dar era un băiat simpatic, haios, cu o inimă cât un balon. Din păcate, n-a avut origini de tată elvețian că era cel puțin zece ani de zile numărul unu și-ar fi câștigat toate Grand Slam-urile.

- Credeți că altfel arăta traseul lui profesional?
- Au fost trei jucători de excepție, unde aveai plăcere nemaipomenită să-i vezi cum joacă. Unul era Ilie, ce putea el să facă pe vremurile alea și pe terenuri alea, cu rachete de lemn, cu pantofi greoi... Era ceva incredibil! Al doilea este Roger Federer, un artist cum nu mai există, iar cel de-al treilea este John McEnroe.

Ion Țiriac m-a rugat să facem un meci de antrenament între România și Elveția și i-am spus că mi-e greu să joc împotriva României. Am și refuzat odată când s-a jucat în Cupa Davis... Nu aveam cum să joc împotriva României, am refuzat să joc în echipa Elveției. Nu puteam să fac așa ceva!
Dimitrie Sturdza

Urmărește aici toată emisiunea:

Citește și:

Ce căutau Ilie Năstase, Albert de Monaco și o polițistă într-un club de bowling: „Îmi zicea: «Dacă află tata, ne omoară!»”
PRIETENII LUI OVIDIU
Ce căutau Ilie Năstase, Albert de Monaco și o polițistă într-un club de bowling: „Îmi zicea: «Dacă află tata, ne omoară!»”
Ilie Năstase, la 76 de ani » Episod memorabil cu Țiriac în drum spre munte: „Băi, tâmpitule, tu ai băgat benzină?”
FOREVER YOUNG
Ilie Năstase, la 76 de ani » Episod memorabil cu Țiriac în drum spre munte: „Băi, tâmpitule, tu ai băgat benzină?”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
zb59
zb59  •  26 Mai 2023, 17:21
Postat de nicohak55 pe 26 Mai 2023, 07:05

Adevărat ! E greu sa accepți oamenii educați , care au povești interesante. Ești obișnuit cu alde Olguța , Mititelu și alți abuzatori de perfect simplu. Ce să înțelegi tu , fin cunoscător de manele , din vorbele unuia care mai e ai prinț ?!

Nu am spus nicaieri ca “printul” cu pricina nu ar fi educat. Ideea era cu totul alta. Ma rog, nu nu intru in polemica cu tine. Pari un tip educat, insa nu faci decat sa ataci, ironic/sarcastic, crezi tu, un individ care isi permite sa aiba o opinie. Cat despre Olguta, Mititelul si manelele de care vorbesti, amice, sint cu totul detasat de vreo treizeci si ceva de ani, de astfel de realitati. In rest, chiar imi place perfectul simplu!:)

bogat
bogat  •  26 Mai 2023, 10:08

Tiriac trebuie sa fi fost un mare vizionar de stia numele statiilor de metrou, pentru ca pe cand era el sarac metroul din Bucuresti nu era nici macar in faza de proiect. Metroul Bucuresti a fost aprobat prin 1974 si prima linie a inceput sa functioneze in '79 cand Tiriac se retragea din tenis. OK, depinde ce inseamna sarac, fata de cat are acum era intr-adevar saracutz. Doi la mana nu tin minte sa fie sau sa fi fost o statie de metrou cu numele Sturdza. Poate statie de tramvai in Iasi. :) Trei la mana poanta asta a mai fost promovata si acum vreo 2 ani prin alte ziare si podcasturi. E ok, dar se cam fasaie daca e repetata prea des. Patru la mana, 1 lira pe noapte pentru cazare pe la Wimbledon e un pret extrem de mic chiar daca era un subsol si raportam la costurile de acum 50-60 de ani. Poate ca era un act de caritate din partea cuiva si le lua un pret simbolic. In fine, am mai auzit-o si pe asta. :)

VanBasten
VanBasten  •  26 Mai 2023, 08:47
Postat de nicohak55 pe 26 Mai 2023, 07:05

Adevărat ! E greu sa accepți oamenii educați , care au povești interesante. Ești obișnuit cu alde Olguța , Mititelu și alți abuzatori de perfect simplu. Ce să înțelegi tu , fin cunoscător de manele , din vorbele unuia care mai e ai prinț ?!

Iarta-l. E de la zaibar.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează