SPORTURI  »  TENIS  »  CAZ SIMONA HALEP

Simona Halep și Patrick Mouratoglou sunt vehemenți » Care este parcursul unui proces de dopaj și cât a durat în alte cazuri

Simona Halep și Patrick Mouratoglou la US Open, turneul unde a fost depistată pozitiv FOTO Imago Images
Simona Halep și Patrick Mouratoglou la US Open, turneul unde a fost depistată pozitiv FOTO Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 26 mai 2023 09:11

Simona Halep și Patrick Mouratoglou au oferit din nou detalii despre procesul româncei, arătând cu vituperație spre ITIA. În cât timp s-au rezolvat alte cazuri instrumentate de ITF și ITIA în trecut.

Fostul lider mondial a transmis din nou, miercuri noaptea, un mesaj dur pe rețelele sociale. Simona Halep a dezvăluit că cererea ITIA de a se amână cu încă o lună audierea sa a fost aprobată. „Încă o dată, în această seară, sunt devastată. ITF (ITIA) mi-a amânat pentru a treia oară audierea pentru încă o lună. Aștept să fiu judecată din luna octombrie a anului trecut. În decembrie am reușit, în sfârșit, datorită experților, să demonstrez că lotul de suplimente pe care îl foloseam era contaminat, de aici și rezultatul pozitiv al testului", începe mesajul câștigătoarei a două trofee de Mare Șlem.

Sloganul campaniei

Ea subliniază că a cerut la început o audiere rapidă, dar i-a fost refuzată. Românca în vârstă de 31 de ani a subliniat că de opt luni nu a putut participa la niciun turneu. „Nu doar că îmi omoară reputația, dar nici nu vreau să discut despre urmările asupra sănătății mele mintale. Nerespectarea regulilor de către ITF (ITIA) cu privire la audierea pe care o solicit este total lipsită de respect. Nu mai am cuvinte... Justiția amânată este justiție interzisă", a scris Simona Halep pe rețelele de socializare.

Simona Halep a rămas tăcută din octombrie 2022 până în aprilie 2023, când a acordat un interviu pentru Tennis Majors în care a dezvăluit că inițial prima înfățișare urma să aibă loc pe 28 februarie 2023, amânată pentru că ITIA și-a dorit să mai facă niște analize.

Următoarea dată a fost 24 martie, Simona Halep nu a mai dezvăluit care a fost cauza amânării. Pe 19 mai, ITIA a acuzat-o pe Simona Halep de "iregularități" în pașaportul biologic, înainte cu nouă zile de audiere. Organismul care a preluat departamentul Anti-Doping de la ITF la începutul lui 2022 a cerut din nou o amânare pentru ca să fie consultate toate documentele pentru că propusese ca ambele cauze să fie judecate împreună, una care a fost aprobată.

„Unde sunt cei care se dopează cu adevărat?"

Patrick Mouratoglou, antrenorul româncei, a fost și mai vehement, el stând și răspunzând divereselor întrebări ivite la postarea româncei. Francezul, care a început să lucreze cu Halep din mai 2022, a scris privitor la motivația ITIA de a tot amâna audierea: "Probabil vor să arate lumii că sunt buni de ceva. Imensa majoritate a jucătorilor testați pozitiv în ultimii ani sunt victimele contaminării. Unde sunt cei care se dopează cu adevărat? Joacă în continuare". El a mai spus că în proba Simonei de urină cantitatea de roxadustat e atât de mică încât corespunde unei contaminări.

Procesele în cazurile de dopaj sunt complicate mai ales dacă sportivul pledează că nu a luat cu bună știință acele substanțe. Se schimba mailuri, se cer amânări, se fac contraexpertize. 

În rândurile de mai jos iată câteva dintre cazurile care au făcut vâlvă în tenis și desfășurarea lor în timp, dar și cele câteva instrumentate de ITIA de când a preluat prerogativele anti-doping de la ITF. Dintre cele 12 cazuri din 2022, cel al româncei și al lui Fernando Verdasco atrag atenția pentru că sunt ale unor jucători care au evoluat pe scenele mari ale tenisului mondial. 

Câte teste a efectuat ITIA în 2022

  • 4.136 de teste de urină în timpul desfășurării turneelor au fost făcute de ITIA în 2022, 2.539 la masculin și 1.597 la feminin
  • 1.091 de teste de urină au fost făcute de ITIA în afara competițiilor în 2022, 563 la masculin și 528 la feminin
  • 66 de teste de sânge au fost făcute de ITIA în timpul desfășurării turneelor, 31 la masculin și 35 la feminin
  • 1.005 teste de sânge au fost efectuate în 2022 de ITIA, 508 la masculin și 497 la feminin
  • 32 de teste pentru pașaportul biologic au fost făcute în timpul competițiilor în 2022, 13 la masculin și 19 la feminin, unele fiind chiar anunțate în prima parte a lui 2022, motivația fiind nevoia de a aduna cât mai multe teste
  • 1.198 de teste pentru pașaportul biologic au fost făcute de ITIA în afara competiției în 2022, 616 la feminin și 582 la masculin

CELE MAI SONORE CAZURI DE DOPAJ DIN TENIS INSTRUMENTATE DE ITF

MARIA SHARAPOVA: Test în ianuarie, audierea în mai

Cazul Mariei Sharapova a fost gestionat de ITF, rusoaica având două teste pozitive la Meldonium în ianuarie și februarie 2016. Pe 2 martie a primit scrisoarea de acuzare, iar pe 7 martie a anunțat public că a picat testul doping. 

După o corespondență asiduă, fostul lider mondial a fost audiată în prima instanță pe 18 și 19 mai, iar pe 6 iunie a venit decizia de suspendare de doi ani. Sharapova a recunoscut că a utilizat Meldonium pe o perioadă lungă de timp, ea încercând să demonstreze că nu a avut idee despre faptul că acest medicament a fost introdus pe lista interzisă începând cu 2016.

Simona Halep și Patrick Mouratoglou sunt vehemenți » Care este parcursul unui proces de dopaj și cât a durat în alte cazuri
Maria Sharapova la Australian Open 2016 FOTO Imago Images

Nemulțumită de sentință, ea a mers la TAS, contestația fiind înregistrată pe 9 iunie. Deși inițial s-a vorbit despre o audiere expeditivă, cele două părți au convenit la una în detaliu, Sharapova aducând martori noi pentru a-și susține povestea. Pe 7 și 8 septembrie, la New York au avut loc audierile, iar pe 30 septembrie, Sharapova a primit o reducere a pedepsei la 15 luni. Ea s-a întors în circuit în aprilie 2017, la turneul de la Stuttgart.

MARIN CILIC: Mai puțin de șase luni

În 2013, croatul Marin Cilic a fost depistat pozitiv la un metabolit de niketamidă, un stimulant, după un control în timpul turneului de la Munchen în luna mai. Pe 10 iunie el a fost informat despre problemele cu proba sa, pe 26 iunie a acceptat acuzația, iar pe 26 august a cerut să fie audiat în fața Tribunalui anti-doping al ITF. Pe 13 septembrie s-a întâmplat acest lucru, iar în zece zile a venit și suspendarea de nouă luni.

Simona Halep și Patrick Mouratoglou sunt vehemenți » Care este parcursul unui proces de dopaj și cât a durat în alte cazuri
Marin Cilic în 2013 FOTO Imago Images

Cilic a susținut că substanța interzisă a apărut în corpul lui după ce mama sa i-a achiziționat de la Monte Carlo niște pastile de glucoză care conțineau metabolit de niketamidă. 

Mama sportivului întrebase la farmacie dacă sunt bune pentru sportivii de performanță și primise OK-ul, iar Cilic a susținut că a confundat substanța pe care a citit-o pe pachet cu una care se găsea și în vitaminele pe care le avea. Pe 24 septembrie a mers la TAS, unde a fost audiat pe 16 octombrie, pe 25 octombrie a venit sentința redusă la patru luni, iar Cilic a revenit în competiții în noiembrie 2013.

SARA ERRANI: Întâi rapid, apoi anevoios

Sara Errani, jucătoare importantă a Italiei, care la simplu a ajuns până pe locul 5, iar la dublu a fost lider mondial, a fost supusă unui control doping în afara competiției pe 17 februarie 2017. În aprilie a fost informată că proba A este pozitivă la letrozol, o substanță aflată pe lista interzisă. Audierea a avut loc pe 19 iunie, iar decizia a venit pe 3 august, două luni de suspendare, care se încheiau pe 2 octombrie, ea evoluând în timp ce era anchetată.

Simona Halep și Patrick Mouratoglou sunt vehemenți » Care este parcursul unui proces de dopaj și cât a durat în alte cazuri
Sara Errani în 2017 FOTO Imago Images

Italianca s-a apărat spunând că a ingerat accidental substanța, conținută în medicamentul Femara, luat de mama ei suferindă de cancer. 

Pe 23 august a făcut apel la TAS pentru că nu era de acord cu faptul că i s-au luat punctele și banii câștigați, acest apel a fost contopit și cu cererea Agenției Naționale Anti-Doping din Italia, nemulțumită de durata suspendării. Audierea a avut loc pe 7 și 9 noiembrie 2017, iar decizia a venit în iunie 2018, Sarei fiindu-i prelungită suspendarea, care a devenit una de zece luni. Ea a revenit în circuit în februarie 2019.

Dayana Yastremska (Ucraina)

  • test 24 noiembrie 2020 - decizia pe 21 iunie 2021 (nu a primit nicio suspendare)
  • substanța: metabolit al mesterolonului, scrisoarea de acuzare 22 decembrie 2020, suspendare provizorie începând cu 7 ianuarie 2021, 21 mai 2021 audierea, motivul contaminării a fost întreținerea de relații sexuale cu cineva care consuma substanțele interzise, decizia pe 21 iunie 2021, nu a primit nicio suspendare

Varvara Lepchenko (SUA)

  • test 12 iulie 2021- prima decizie pe 3 martie 2022 (4 ani) - decizia TAS pe 31 ianurie (21 de luni)
  • substanța: modanafil acid, scrisoarea de acuzare pe 25 august 2021, 17 februarie 2022 a fost audiată, decizia a venit pe 3 martie, Lepchenko nu a găsit sursa contaminării
  • contestația a fost depusă pe 23 martie 2022, Lepchenko găsise sursa contaminării, niște pastile de Bemetil luate din Ucraina, audierea trebuia să aibă loc pe 16 noiembrie 2022, dar cele două părți au căzut la o înțelegere, care a fost ratificată în ianuarie 2023, 21 de luni de suspendare

CAZURI INSTRUMENTATE DE ITIA

GILBERT SOARES KLIER JR. : În iunie acuzat, în ianuarie suspendat

Gilbert Soares Klier Jr. este un jucător de tenis brazilian care a urcat cel mai sus până pe 345 în ierarhia ATP. Testul său pozitiv la un agent anabolizant, SARM S-22, a fost recoltat pe 5 aprilie la un challenger din Mexic. Pe 9 iunie, brazilianul în vârstă de 22 de ani a primit scrisoarea de acuzare. În decizia de pe site-ul ITIA nu este menționată data audierii, ci doar procesul pe care l-au urmat cele două părți. Gilbert s-a apărat spunând că a consumat anumite suplimente care au fost preparate într-o farmacie din Rio de Janeiro, le-a trimis la testat și laboratorul a confirmat că exista SARM S-22 în suplimentele sale, acest lucru nefiind trecut pe etichetă.

ITIA a cerut să-i fie trimise o parte din acele suplimente, pe care le-a supus propriilor teste făcute de alți experți. Analizele au fost pozitive, astfel că ITIA a trimis o adresă către farmacia din Rio întrebând dacă comercializă SARMS-22 în farmacie. Farmacia nu a răspuns la solicitarea ITIA. De asemenea, ITIA a contactat un expert pentru a fi consultat, iar acesta a confirmat scenariul conform căruia cantitatea de SARMS-22 găsită în urina sportivului ar putea fi explicată de suplimentele contaminate. Decizia în cazul său a venit în ianuarie și i s-au acordat diverse circumstanțe, astfel că în loc de patru ani a primit un an. 

ANDREJ MARTIN: Opt luni de așteptare

Slovacul Andrej Martin, care a ajuns în Top 100 ATP, a fost informat pe 22 iulie 2022 că a fost depistat pozitiv pe 7 iunie la SARM-S22, o substanță sintetică. Pe 26 septembrie i s-a transmis acuzarea printr-o scrisoare, slovacul a negat că a consumat substanțe interzise și a cerut să-i fie ridicată suspendarea, dar președintele tribunalului independent i-a respins cererea în noiembrie 2022. 

Simona Halep și Patrick Mouratoglou sunt vehemenți » Care este parcursul unui proces de dopaj și cât a durat în alte cazuri
Andrej Martin într-un meci de dublu FOTO Imago Images

În prealabil el depusese o declarație în care se arăta că în perioada 3-6 iunie 2022 a jucat un turneu de floorball și a descoperit că unul dintre colegii săi, Igor Gazo, utiliza SARM-22 sub formă de picături puse în apă, iar el a băut din greșeală din apa colegului său. Pe 23 martie 2023 a avut loc audierea prin conferință video, iar pe 5 aprilie 2023 a fost emisă decizia în care a fost suspendat un an și două luni. 

ANASTASIA SHOSHYNA: Căutând cauza s-a ajuns la un scenariu de film

Cazul Anastasiei Shoshyna a ajuns la ITIA odată cu preluarea prerogativelor anti-doping de la ITF la 1 ianuarie 2022. Povestea ucrainencei care reprezenta Polonia a început pe 26 octombrie 2020, când a fost supusă unui test doping care a ieșit pozitiv la stanozolol. Pe formularul din ziua cu testul, sportiva a trecut 4 suplimente pe care le utilizase cu șapte zile înainte.

Pe 14 decembrie, Anastasia a negat acuzațiile invocând contaminarea suplimentelor, dar probele ulterioare nu au arătat acest lucru, iar amânările s-au succedat pe bandă rulantă, cele mai multe venind din partea incriminatei. Pe 31 mai 2021, președintele tribunalului a cerut să fie amânată pe termen lung audierea, fără stabilirea unei date. 

Pe 1 iulie 2021 a fost depusă motivarea jucătoarei, aceasta fiind redusă la faptul că a întreținut relații sexuale cu cineva care utiliza stanozolol. ITF a trimis numeroase întrebări în legătură cu noua apărare după mai multe schimburi de mail-uri, s-a ajuns la o dată comună, 10 ianuarie 2022, dar ITF a cerut o amânare din cauza unor probleme de sănătate ale unei persoane implicate în caz. Până la urmă, audierea a avut loc pe 12 aprilie fizic, iar pe 10 mai prin video conferință.

Chiar dacă au depus mărturie cel cu care a avut o aventură și soția acestuia, plus doctori și experți care au spus că așa se putea contamina cu stanozolol, tribunalul a decis să o suspende 4 ani pe 17 iunie 2022, la un an și șase luni de la testul pozitiv.

Ce cazuri apar în raportul pe 2022 a ITIA

  • CAZURI REZOLVATE
  • Bastian Malla (Chile) -1 luna pentru cannabis
  • Gilbert Soares Klier Junior (Brazilia) - 12 luni pentru SARM S-22
  • Jucător nenumit - 9 luni suspendare (protejarea minorilor)
  • Luis Patino (Mexic) - 3 ani pentru posesie de substanțe interzise
  • Fernando Verdasco (Spania) - 2 luni – infracțiune din neatenție
  • Felipe Hernandez (Chile) - 3 ani pentru nandrolon
  • Juan Carlos Osorio (Ecuador) - 3 ani pentru methasteron
  • CAZURI NEREZOLVATE CU SUSPENDĂRI PROVIZORII
  • Simona Halep (România) - test august 2022- - roxadustat- - suspendare provizorie începând cu 7.10. 2022- 19 mai 2023, acuzație de iregularități în pașaportul biologic
  • Tara Moore (Marea Britanie) - test aprilie 2022- nandrolon și Boldenon- - suspendare provizorie începând cu 27.05.2022
  • Barbara Gatica (Chile) - Boldenon- test aprilie 2022- - suspendare provizorie începând cu 31.05.2022 - deja suspendată pentru aranjarea de meciuri pentru trei ani al finalul lui 2022
  • Kamil Majchrzak (Polonia)-3 teste pozitive la substanțe interzise în septembrie, octombrie, noiembrie 2022- SARM S-22 și metabolitul lui LGD-4033, PPARδ agonist- suspendare provizorie începând cu 30 noiembrie 2022

Citește mai multe știri despre cazul Simonei Halep: 

Mouratoglou, luare de poziție fără precedent în cazul de dopaj al lui Halep: „De asta nu am vorbit până acum!”
SCANDAL
Mouratoglou, luare de poziție fără precedent în cazul de dopaj al lui Halep: „De asta nu am vorbit până acum!”
„Nu mai puteam să tac” » Simona Halep, interviu-eveniment, la 6 luni de la izbucnirea scandalului de dopaj: „Nu e corect să stau atât fără să fiu judecată!”
INTERVIU
„Nu mai puteam să tac” » Simona Halep, interviu-eveniment, la 6 luni de la izbucnirea scandalului de dopaj: „Nu e corect să stau atât fără să fiu judecată!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
tictictic
tictictic  •  26 Mai 2023, 17:39

Odata ce ITF (ITIA) lanseaza o acuzatie de dopaj in tenis la adresa unui sportiv, acesta e terminat. Si asta indiferent de cat de subtiri sunt probele aduse de ITIA in sprijinul acuzatiei si fara nicio sansa ca sportivul in cauza sa se poata disculpa, oricate dovezi sau probe in apararea lui ar prezenta. Organizatia asta oculta nu a absolvit de vina niciodata vreun sportiv pe care l-a acuzat de dopaj; a avut INTOTDEAUNA dreptate si TOTI au fost condamnati, fara exceptii. Este, de fapt, exact ce se intampla prin Evul Mediu Intunecat cu cca 5-600 de ani in urma, cu celebra Inchizitie: odata acuzat de erezie, aveai doar doua optiuni: fie iti recunosteai vina si erai stigmatizat pe viata in urbea cetatii, intemnitat pana la sfarsitul zilelor intr-un beci rece si insalubru, fie iti sustineai nevinovatia si erai ars pe rug in piata publica. Istoria NU retine NICIUN caz in care vreun acuzat de erezie sa fi fost declarat nevinovat de catre Inchizitie! Din pacate, Simona n-are nicio sansa; ITIA actioneaza astazi exact la fel ca Inchizitia de pe vremuri; odata acuzat, cu vina sau fara de vina, esti obligatoriu damnat si condamnat... Trist, insa traim vremurile in care o Serena Williams se dopeaza in nestire si fara probleme, iar alte sportive sunt suspendate pe banuieli sau probe indoielnice...

21lva
21lva  •  26 Mai 2023, 10:43

foarte multa munca in articolul asta. felicitari

hannah.robinson
hannah.robinson  •  26 Mai 2023, 09:38

Respect Talpan

Vezi toate comentariile (5)
Comentează