SPORTURI  »  TENIS  »  SPECIAL GSP

SPORT SUB LACĂT. Efectele stării de urgență în tenis: „Părinții sunt încă reticenți” » Cum sunt afectați copiii

Terenurile de tenis au fost goale în această perioadă +17   FOTO
Terenurile de tenis au fost goale în această perioadă

Articol de - Publicat luni, 25 mai 2020 12:46

Izolarea și starea de urgență provocate de pandemia de coronavirus au lăsat urme nu atât pe zgura terenurilor de tenis, cât în subconștientul oamenilor.

  • Gazeta Sporturilor face o amplă radiografie, în 7 pagini speciale în ediția de tipărită, a fenomenului care se poate transforma într-o uriașă problemă de sănătate națională. Amatori și profesioniști, consacrați și juniori, psihologi și antrenori, medici și oameni de afaceri, toți își strigă disperarea;
  • Peste un milion de oameni care făceau sport de plăcere se descurcă acum doar individual sau forțând legea;
  • Zeci de mii de angajați din sistem au ajuns ori în șomaj tehnic, ori neplătiți și fără perspectivă. Proprietarii de afaceri în domeniu sunt pe buza falimentului, sub povara costurilor și a restricțiilor;
  • Ziarul e la chioșcuri și pe platforma digitală - AICI

Undeva în Parcul Tineretului din București a început să se joace din nou tenis. "Doar la simplu și respectând strict măsurile de siguranță sanitară", ne spune de la început Adrian, șeful clubului.

Nu este o poezie recitată pe de rost, chiar așa se întâmplă de la intrare. Baza sportivă despre care vorbim are 4 terenuri acoperite și unul în aer liber. Când nu e pandemie, la Tenis Club Tineretului este activitate și vara, și iarna, și pe ploaie, și pe ninsoare. 

Terenurile acoperite nu se află într-un balon presostatic (balonul clasic, instalație interzisă deja de ani buni în Occident, din cauza sporilor și a bacteriilor din aerul ventilat), sunt protejate de o copertină care se sprijină pe un savant schelet metalic și care lasă libere spațiile laterale.

- Cât timp ați avut închis clubul?
- Întreaga perioadă de stare de urgență, plus încă o săptămână după relaxare, când nu era clar dacă autoritățile ne permit sau nu să reluăm treaba. În total, aproape două luni și jumătate.

- Pagube mari?
- Destul. A trebuit să achităm chiria în continuare către Primărie. Plata creditului la bancă pentru amenajarea bazei am putut-o amâna. Angajații au intrat în șomaj tehnic. Toată lumea, fiindcă nu a mai fost niciun fel de activitate. Antrenorii, îngrijitorii terenurilor.

- Câți antrenori aveți în mod permanent la club?
- Sunt 6, unii lucrează cu sportivii care fac performanță, alții cu copiii de la inițiere.

 

Performanță plus inițiere

- Câți copii sunt la programul de performanță, câți la inițiere?
- Cu aproximație, 15 băieți și fete la grupa de performanță și între 40 și 50 de copii la inițiere.

- Și acum gata, ați început să lucrați normal?
- Sigur că nu, reluăm activitatea treptat. În primul rând, deocamdată nu se poate juca decât simplu.

 

- Într-un fel ăsta a și fost avantajul tenisului, că este un sport care nu presupune apropiere sau contact fizic.
- Corect. Încep să revină cei cu abonamente, ei au prioritate în fața celor care pur și simplu văd terenurile și au chef să joace un tenis. O mică întârziere este la cei mici acum. Cei de la inițiere.

- De ce, persistă vreun pericol?
- Nu, dar e posibil ca părinții să stea în expectativă, să vadă ce și cum. Nu s-au întors decât o parte dintre cei mici. Când se vor convinge că este totul în regulă, vom fi iar la încărcare maximă.

 

+13 FOTO

Un tricou în plus și dușul amânat pentru acasă

- Tenisul nu este cel mai scump sport, dar nici cel mai ieftin. Cât costă o oră aici?
- Depinde de mai multe elemente. Iarnă, vară, în aer liber, sub copertină. De exemplu, acum, că a început sezonul cald, costă 45 de lei pentru cei ocazionali și 30 pentru abonați.

 

- Vă gândiți să scumpiți ora de tenis, abonamentele?
- În niciun caz, asta ar fi culmea acum.

 

- Ce trebuie să știe un om care vine cu un amic sau cu soția/prietena să joace un tenis aici la Tineretului?
- Că totul este ca înainte. Plus măsurile de distanțare și igienă. Grupurile sanitare sunt permanent dezinfectate, există săpun și gel antibacterian la dispoziție. Din păcate, jucătorii nu mai pot face duș aici. Așa stipulează normele sanitare, deci n-avem ce negocia.

 

- Asta nu este foarte plăcut, mai ales că vin căldurile.
- Nu pot decât să îi sfătuiesc să vină cu tricouri de schimb. Vestea bună este că atunci când se deschid restaurantele vor putea bea un suc sau o bere chiar aici, la terasa de lângă terenuri. A, să nu uit, să își marcheze mingile cu care servesc. Mai avem până revenim la normal.

„Amatorii au suferit cel mai tare că le-a dispărut tenisul din rutina săptămânală. Nu că le-ar mai fi crescut burta, dar orele de tenis sunt sfinte pentru un om care a apucat să țină o rachetă în mână. Așa că imediat ce s-a relaxat un pic situația, au și apărut la poartă" 
Patron club tenis

VIDEO Mihaela Buzărnescu: „Tenismenii nu au altă sursă de venit”

Citește mai multe știri despre cum e afectat sportul românesc de coronavirus:

România, o națiune anchilozată: peste 50% din sporturile preferate sunt interzise! Reacția Guvernului pentru GSP: „Să nu credeți că nu lucrăm!”

Avertismentul psihologului: cum sunt afectați pasionații de mișcare de blocarea rutinei: „Incertitudine, frustrare, confuzie!”

Fotbalul mic, în pericol de colaps! Pierderi uriașe înregistrate în ultimele luni

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează