SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

FOTO Steagul controversat apărut în tribune la finala Australian Open » Drapelul unei organizații paramilitare, în mijlocul fanilor lui Novak Djokovic

Steagul controversat afișat în finala de la Australian Open / Sursă foto: Twitter @SophieMak1
Steagul controversat afișat în finala de la Australian Open / Sursă foto: Twitter @SophieMak1

Articol de - Publicat luni, 30 ianuarie 2023 12:59 / Actualizat luni, 30 ianuarie 2023 13:28

Finala de la Australian Open, câștigată de Novak Djokovic în fața lui Stefanos Tsitsipas, a adus în prim plan, pe durata primului set, o imagine intens dezbătută în social-media. Asta pentru că o parte dintre fanii sârbi prezenți pe „Rod Laver Arena” au apărut lângă un individ care flutura un steag al mișcării cetnicilor, o organizație paramilitară iugoslavă. 

Organizația respectivă, una cu orientări naționalist-șoviniste, e una controversată, fiind condusă la un moment dat de sârbul Bratislav Zivkovic, un personaj care, în 2017, la propunerea Serviciului Român de Informații, a fost declarat indezirabil pe teritoriul României pentru spionaj. Conform Libertatea, Zivkovic a luptat în 2014 alături de ruși în Crimeea, Donbas și Lugansk, fiind declarat criminal de război. 

Cetnicii sunt cunoscuți ca „Armata iugoslavă a Patriei”, aceștia fiind militanți sârbi care au comis atrocități împotriva civililor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Steag controversat apărut în tribune la finala Australian Open

În primul set, când Djokovic conducea cu 5-2, televiziunea a prezentat un cadru cu o parte dintre gălăgioșii susținători ai lui Nole, în mijlocul cărora se afla și bărbatul care flutura steagul cetnicilor. „De ce văd un steag al cetnicilor la Australian Open? Sunt permise acum steaguri cu simboluri fasciste?”, s-a întrebat un utilizator pe Twitter. 

Steagul controversat apărut în tribune la finala Australian Open » Drapelul unei organizații paramilitare, în mijlocul fanilor lui Novak Djokovic
Steagul controversat afișat în finala de la Australian Open / Sursă foto: Twitter @SophieMak1

Și Djokovic s-a pozat într-o ipostază similară

Zilele trecute, însuși Novak Djokovic s-a fotografiat alături de câțiva fani care afișaseră unul dintre steagurile cetnicilor. 

Steagul controversat apărut în tribune la finala Australian Open » Drapelul unei organizații paramilitare, în mijlocul fanilor lui Novak Djokovic
Sursă foto: Twitter @montenegro_voz

În martie 2022, jurnalista Mersiha Gadzo de la Al Jazeera English publica pe contul său de Twitter o imagine din timpul unui marș organizat de cetnici la Belgrad, în semn de solidaritate față de invazia Rusiei din Ucraina. În fotografia respectivă, sunt fluturate două dintre însemnele cetnicilor, inclusiv cel lângă care a apărut Nole la Melbourne.

Steagul controversat apărut în tribune la finala Australian Open » Drapelul unei organizații paramilitare, în mijlocul fanilor lui Novak Djokovic

Tatăl lui Novak Djokovic, protagonistul unui alt moment controversat

N-a fost unicul moment controversat petrecut în ultima săptămână la Australian Open. Miercuri seara, mai multe persoane cu steaguri ale Serbiei s-au adunat în complexul de la Melbourne Park și au avut mesaje de susținere pentru Rusia și pentru președintele Vladimir Putin. La eveniment a fost prezent și Srdjan Djokovic, tatăl lui Novak Djokovic. 

Acesta a fost filmat în timp ce se fotografia cu câțiva susținători ai lui Putin, care purtau tricoul cu litera „Z”, devenită un simbol al rușilor în războiul din Ucraina, și care fluturau un steag al Rusiei cu chipul lui Vladimir Putin. Potrivit The Guardian, Djokovic senior ar fi strigat „Trăiască rușii!” înainte de a pleca din Melbourne Park.

Citește și alte știri din tenis:

Unde se oprește? 5 mari obiective pentru Novak Djokovic în 2023, anul în care poate închide definitiv dezbaterea pentru „GOAT”

Atât de mare e Novak Djokovic! Dezvăluire în premieră a antrenorului său: „Credeam că am văzut totul în tenis! Nu are limite în nebunia lui”

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
tristan
tristan  •  30 Ianuarie 2023, 15:40

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tristan
tristan  •  30 Ianuarie 2023, 15:39
Postat de GardaIosefina pe 30 Ianuarie 2023, 13:58

Familie ruptă de realitate. Și au adepți și în România - Nigeria Europei.

daca spui ca Romania e Nigeria Europei tu chiar esti rupt de realiate..sau n ai iesit din catunul unde te ai nascut niciodata si crezi ca daca viata in satul tau nu e ca in Italia ,Spani sau Germania e groaznic...atata te duce capul sa zici..

misu50
misu50  •  30 Ianuarie 2023, 15:35

Nu sunt deloc surprins...Mare minune sa nu-i si finanteze pacaliciul asta!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează