FOTBAL  »  Superliga  »  INEDIT

CORESPONDENȚĂ GSP DIN BULGARIA Alimentul-secret al fotbalistului din Superliga care dă peste cap testele fizice la 37 de ani: „Mănânc asta în fiecare dimineață”

Gabriel Vașvari (nr. 8), mijlocaș Poli Iași. 
Foto: Facebook @ FC Politehnica Iași
Gabriel Vașvari (nr. 8), mijlocaș Poli Iași. Foto: Facebook @ FC Politehnica Iași

Articol de - Publicat joi, 06 iulie 2023 10:41 / Actualizat joi, 06 iulie 2023 11:19

Iași, Brașov, Bansko sau oriunde a fost în cantonament, pentru Gabriel Vașvari (36 de ani) zilele de cantonament sunt la fel. Cel mai experimentat jucător din lotul lui Poli Iași continuă să răstoarne orice așteptare și dă contorul peste cap.

Dacă cei mai mulți dintre fotbaliști fug de testele de rezistență și anduranță, pentru mijlocașul născut în Zalău acestea sunt o luptă cu propriile recorduri. Gabriel a obținut rezultatele maxime la testele Vameval, Gacon și Bangsbo. 

VIDEO. Gabriel Vașvari, record absolut la testele de rezistență, își spune secretul pentru GSP: „Miere cu nucă dimineața”

Tot ce-a folosit Ovidiu Chiribici, omul responsabil de partea fizică la Iași și Sfântu Gheorghe, unde a lucrat cu Vașvari, a fost bătut de „maratonistul” din lot. „Am 37 de ani imediat și n-am ratat niciun cantonament. De fiecare dată am reușit să le duc până la sfârșit. Referitor la pregătirea fizică, pot să zic că am avut tot timpul grijă începând cu alimentația, refacerea și tot ceea ce ține pentru a performa. 

Nu-mi dau seama cum am căpătat atenția asta pentru fiecare detaliu, pentru că n-am avut șansa să joc afară. Așa a fost dintotdeauna mentalitatea mea. Dacă am un antrenament, dau totul acolo. Cred că asta m-a ținut în formă până la vârsta asta”, a zis Gabi, relaxat, în cantonamentul de la Bansko.

Fără prăjeli, sare și un secret

În spate nu stă doar capacitatea nativă a lui Gabi. Fotbalistul ce imediat adună 300 de meciuri la Liga 1 este atent la pregătirea unui antrenament, alimentație, refacere. „Avem nutriționist la echipă, iar când sunt acasă mă feresc de mâncarea grasă și prăjeli. Plus secretul, dacă e să-i zic așa - de foarte mulți ani dimineața mănânc miere de albine cu nucă și nu pun sare în mâncare”, a zis Vașvari

De la un pliculeț de calciu și magneziu, cocktail pe care obișnuia să-l dea pe gât înainte de meciuri, Vașvari a învățat de la oamenii cu care a lucrat și din cărțile marilor sportivi cum să-și calculeze pașii pentru a amâna retragerea cu unul sau mai mulți ani. 

Un exemplu pentru fotbalistul de 36 de ani e Novak Djokovic: „Mereu sunt atent, și în vacanțe, la pregătire. Plus că mereu îi mai dau și organismului un timp de refacere. Să n-ai impresia că în vacanțe fac maraton. Doar niște antrenamente pentru fotbal. 

M-am documentat mereu despre partea asta fizică. Am citit și mi-a plăcut mult ce am găsit în cartea lui Novak Djokovic. De acolo am luat partea de alimentație și am realizat cât e de importantă”.

Ovidiu Chiribici, preparatorul fizic al Iașiului, despre Gabriel Vașvari: „Fenomen, maratonist, motivat de gheparzi”

Ovidiu Chiribici, preparatorul fizic de la Poli Iași, e și el impresionat de capacitatea de efort a lui Vașvari. Glumește și, totodată, îl dă exemplu tuturor pe Vașvari, pe care nu se ferește să-l declare fenomen și "să se ia la trântă" cu oricare jucător din România în ceea ce ține de pregătire fizică: „Gabi e un fenomen. Amândoi facem 37 de ani, doar că eu par mai tânăr decât el, pentru că nu alerg cum o face el. Glumesc evident. Cred că Gabi aleargă și când merge după pâine. 

33 de goluri din penaltyare Vașvari în L1, unul mai puțin decât Marin Radu II, cel ce deține recordul la acest capitol

Citeam reportaje despre fotbaliștii de la nivelul Ligii 1, despre care se spunea că au atins diferite niveluri la testele de rezistență. Vreau să vă spun că am lucrat mult cu Gabi și am trecut prin toate. Vameval, Yoyo, Gacon, Bangsbo, iar el a fost primul la toate. Detașat! Și am avut mereu prin curte jucători care s-au perindat pe la CFR sau Rapid și duceau trena la alergare. 

Au venit la noi și când s-au confruntat cu taifunul, maratonistul Vașvari, ei s-au oprit, iar Gabi și-a văzut de drum. Se grăbea mereu, cred că se motivează cu gheparzi sau leoparzi în minte. Nu știu, credea că-l fugărește cineva. Aleargă să nu închidă la non-stop”, glumește Ovidiu Chiribici.

3 penalty-uria ratat Vașvari în cariera sa

„Vașvari are 4 de DA, el decide când nu mai poate”

Omul din stafful lui Leo Grozavu, la Botoșani, Sfântu Gheorghe sau Iași, e convins că Vașvari mai poate juca preț de câțiva ani. „Îi doresc să prindă nu 40 de ani pe teren, ci 42! Depinde de el și cum își cunoaște organismul. Noi îl avem în continuare în echipă pentru că în momentul de față are, ca la Românii au Talent, patru de DA. 

Când l-am cunoscut, avea un tabiet. Să-și facă un plic de calciu și magneziu, un mix care el credea că-i dă vână. I-am explicat atunci ce se întâmplă cu cele două substanțe în organismul lui. A înțeles și a renunțat. Acum vâna lui e mult mai mare.

-Ovidiu Chiribici, preparator fizic Poli Iași

Are 3 like-uri din partea staff-ului tehnic, iar eu sunt al patrulea și aparatura asta de lângă mine îmi spune că mai duce. Trec anii, iar el va vedea ce și cum simte. Poate veni un moment de care toți fotbaliștii se feresc. Și în cazul meu, dacă simt că nu mai sunt eficient, închid geanta și mă apuc să vând înghețat”, a conchis Chiribici. 

Are o rezistență nativă. Când echipa avea de făcut două ture, Gabi făcea trei. Îi mai ziceam câteodată că abia a început. Iar el îmi replica mereu că a început mai devreme. Pentru el fotbalul există doar în forma asta. E calitatea pe care i-a dat-o Dumnezeu, e maratonist, un exemplu și un model de urmat.

-Ovidiu Chiribici, preparator fizic Poli Iași

Citește și: 

Elvir Koljic, interviu pentru GSP » Impresiile lui după 4 ani în Oltenia: „România seamănă mult cu Bosnia”

Ioan Varga i-a fixat prețul titularului de la CFR Cluj: „Nu pleacă fără 2 milioane de euro”

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (7)
poptct
poptct  •  07 Iulie 2023, 22:02

Amuzant e ca Vașvari poate sa ia in serios cartea lui Novak Djokovic, dar forumistii ironizeaza orice devaluire de-a lui Ronaldo sau Nadal despre viata sanatoasa. Evident, nu trebuie minimalizata problema dopingului, dar iata ca mai sunt si niste aspecte care trebuie luate in serios. In legatura cu asta sunt si cele 2 intalniri Alibec - De Bruyne + George Pușcaș si Ionuț Radu cu Bono. Strainii, imbracati simplu, vioi. Romanii, la maieu sau pieptul gol si destul de obositi. Niste poze care spun foarte mult ca si cea a intalnirii Stoichita Boloni pe aeroport in 2022 ("federația este 100% sigură că Boloni va fi noul selecționerul, însă decizia rămâne doar în mâna antrenorului") Si ne pacalim in continuare cu patriotismmul economic sau alte emanatii. In loc sa se spuna simplu ca ar trebui sa ajungem la niste standarde, se prefera coborarea standardelor.

remarque
remarque  •  06 Iulie 2023, 19:14

Vasvari, un tip serios, un fotbalist bun, un caracter ales. Bravo!

emilian_din_iasi
emilian_din_iasi  •  06 Iulie 2023, 18:08

Bravo, Gabi !! HAI POLI !!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează