FOTBAL  »  Superliga  »  LIGA 1

EXCLUSIV Cum au încercat conducătorii de la Dinamo să păcălească un fotbalist: „Ești nebun? Am pus la punct tot și tu ai plecat?”

Cristi Borcea (stânga) și Florian Walter
Cristi Borcea (stânga) și Florian Walter

Articol de - Publicat joi, 25 ianuarie 2024 15:54 / Actualizat joi, 25 ianuarie 2024 21:01

Georgian Tobă, 34 de ani acum, își amintește cum a refuzat transferul la Dinamo în iulie 2011, dejucând o înțelegere între Florian Walter, principal acționar la U Cluj, și Cristian Borcea.

În iulie 2011, la doar 22 de ani, Georgian Tobă a fost subiectul unei povești stupefiante în Liga 1. Florian Walter, principalul acționar al lui U Cluj, l-a trimis la Dinamo, însă atacantul nu a rămas nici măcar o săptămână.

A prins ultima parte a stagiului de pregătire din Austria, jucând 45 de minute într-un amical. Revenit la București cu echipa, a trecut vizita medicală, apoi și-a dat seama că totul era o încercare de a-l păcăli a trioului Walter-Constantin Dănilescu-Cristian Borcea.

Georgian Tobă: „Eram singur, am citit contractul cu Dinamo și am refuzat să semnez"

„Ce s-a întâmplat atunci cu mine? M-au luat din cantonament de la U Cluj, am făcut câteva antrenamente cu Dinamo, am jucat și un meci, o repriză. Era Walter la Cluj, a fost înțelegerea lui cu Borcea. Când au vorbit, ar fi trebuit să plece Torje sau Alexe de la Dinamo...", a dat timpul înapoi Tobă.

Cum au încercat conducătorii de la Dinamo să păcălească un fotbalist: „Ești nebun? Am pus la punct tot și tu ai plecat?”
Georgian Tobă (dreapta), jucând pentru Dinamo în cantonamentul din Austria Foto: GSP

„La București, m-am dus la birou să semnez actele. Când am ajuns, primul meu contact a fost cu Tică Dănilescu". A descoperit altceva decât i se promisese: „Era total opus față de ce discutaserăm noi. Eram singur, m-am uitat pe contract, l-am citit și i-am zis că nu semnez cu acele clauze, pentru că totul era împotriva mea".

Georgian Tobă, către Florian Walter: „Nu e ce mi-ați promis, e total opus!”. S-a întors la București, dar a rămas ca el: „Nu”

Nu a acceptat. „Supărat, mi-am luat bagajul și am plecat spre Cluj. M-a sunat Borcea, mi-a spus să mă întorc a doua zi să negociez direct cu el. N-am închis bine telefonul cu Borcea și m-a căutat Walter: «Ești nebun? Eu am pus la punct tot și tu ai plecat de acolo?». 

Un jucător de Liga 1 face o dezvăluire șocantă: „A sunat Anamaria Prodan înaintea meciului cu Steaua amenințând că, dacă sunt titular, dispărem și eu, și antrenorul!”
LIGA 1
Un jucător de Liga 1 face o dezvăluire șocantă: „A sunat Anamaria Prodan înaintea meciului cu Steaua amenințând că, dacă sunt titular, dispărem și eu, și antrenorul!”

I-am replicat: «Nu e ce mi-ați promis, e total opus». Nu m-a lăsat: «Te duci mâine la birou și vorbești cu Cristi!». «Mă duc, dar dați-mi pe cineva să vedeți că am dreptate!». L-a trimis pe Mario Nicolae, care a lucrat ani mai târziu la Dinamo".

A revenit la București. „Plecasem spre Cluj, dar m-am întors. Ar fi trebuit să se despartă de Torje sau Alexe pentru a rămâne eu la Dinamo. Nu mai pleca niciunul în acel moment (n.r. până la urmă, Torje s-a transferat la Udinese, la sfârșitul lui august; Alexe avea să ajungă la Sassuolo în 2013) și au sunat să mă cedeze împrumut la la Mioveni. 

N-am fost de acord, le-am spus că pot să mă duc și singur la Mioveni dacă vreau, pentru că antrenor era Ionuț Popa. Eu plecasem de la UTA la Cluj și el mă voia la Mioveni".

Nu a rămas la Dinamo: „Mai aveam un an la Cluj și ei voiau să semnez pe cinci ani și să mă dea împrumut la Mioveni. Am refuzat și m-am întors la Cluj".

Și condițiile financiare erau departe de ce voia el. La Dinamo i s-au propus 1.500 de euro lunar, salariu și bonusuri cumulate, când la Cluj câștiga dublu.

Georgian Tobă a jucat cu fratele lui Yaya și Kolo Toure, care a murit de cancer la 28 de ani

Doi ani mai târziu, în 2013, a trecut la Al-Safa Beirut, în Liban. „A fost OK acolo. Am fost în echipă cu fratele lui Yaya și Kolo Toure, eram cei mai buni, ieșeam tot timpul în evidență", și-a amintit Tobă.

Cum au încercat conducătorii de la Dinamo să păcălească un fotbalist: „Ești nebun? Am pus la punct tot și tu ai plecat?”
Un duel al fraților Toure, Kolo (stânga) vs Yaya (în centru), la un Liverpool - Manchester City, în februarie 2016 Foto: Guliver/GettyImages

Fratele lui Yaya (ex-Barcelona și Manchester City) și Kolo Toure (Arsenal și Liverpool) era Ibrahim, atacant. Acesta a murit chiar după primul sezon la Al-Safa, ucis de cancer la doar 28 de ani.

Georgian Tobă s-a accidentat grav: „Mai clar, devenisem «picior de lemn»"

Georgian a continuat povestea sa în Liban: „Am avut oferte din Oman și Qatar, am jucat la Cupa Asiei până în optimile de finală, dar mi-am rupt ligamentele la gleznă și atunci s-a terminat totul. 

Am fost la un doctor acolo, care, susțineau ei, asistase la operația lui Ronaldo brazilianul. Chirurgul mi-a spus: «În cazul tău, ligamentele sunt foarte subțiri. Dacă le operăm oricum există posibilitatea să se rupă din nou. Dacă nu se rup, nu își vor mai păstra elasticitatea». Mai clar, devenisem «picior de lemn»".

A fost sfârșitul pentru Tobă: „După ce mi-am încheiat contractul în Liban, cei de la club m-au întrebat ce vreau să fac în viitor. Le-am zis că îmi doresc să revin acasă, să am o familie. Mi-am încheiat cariera așa".

Match Quiz Dinamo - Rapid
Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul Dinamo - Rapid și câștigă premiile puse în joc.

VIDEO Roger, expresia fotbalistului brazilian: „Dacă nu suntem fericiți, nu putem juca fotbal!”

Citește și alte știri de fotbal intern:

Ce a făcut Adrian Șut când s-a întâlnit prima oară față în față cu Gigi Becali: „Nici nu puteam să vorbesc. Era ciudat, mi-era rușine, tot nu-mi venea să cred”
FCSB
Ce a făcut Adrian Șut când s-a întâlnit prima oară față în față cu Gigi Becali: „Nici nu puteam să vorbesc. Era ciudat, mi-era rușine, tot nu-mi venea să cred”
Dezvăluire din interiorul FRF: „Chivu a fost ofertat” + „El nu mai e român”
DECLARAȚII
Dezvăluire din interiorul FRF: „Chivu a fost ofertat” + „El nu mai e român”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
laur33
laur33  •  26 Ianuarie 2024, 09:10

Chiar eram curios ce mai zice Georgian Toba. Multumesc GSP.

luigi_nb
luigi_nb  •  25 Ianuarie 2024, 23:16
Postat de bufnila pe 25 Ianuarie 2024, 22:04

nicio surpriza, inca unul pe care Dinamo a incercat sa-l tepuiasca. Sunt zeci sau sute care au dat clubul in judecata sau au luat tepe de la Dinamo, deja ii stie toata planeta. Dinamo 3 insolvente kiss your money goodbye

eu nu inteleg cum mai gasesc fraieri sa semneze pentru ei?

creeperno534
creeperno534  •  25 Ianuarie 2024, 22:41

Povesti nemuritoare

Vezi toate comentariile (10)
Comentează