INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA ASIEI

Surpriză majoră în Cupa Asiei. Naționala celei mai sărace țări din Asia Centrală s-a calificat în „sferturi” la prima sa participare la turneul final!

Jucătorii tadjici, fericiți după victoria cu Emiratele, 5-3 la penaltyuri Foto: Guliver/GettyImages
Jucătorii tadjici, fericiți după victoria cu Emiratele, 5-3 la penaltyuri Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 29 ianuarie 2024 18:31 / Actualizat luni, 29 ianuarie 2024 18:43

Tadjikistan, locul 106 în clasamentul FIFA, naționala unei țări în care 20% din populație trăiește cu 1,25 dolari pe zi, a surprins și când s-a calificat la Cupa Asiei, în premieră, și când a trecut de grupe, și acum, când a învins Emiratele Arabe Unite cu 5-3 la penaltyuri și a obținut biletele de „sferturi”.

O poveste frumoasă, neașteptată, la Cupa Asiei. O echipă venită aproape de nicăieri în fotbal reușește să depășeașcă toate estimările specialiștilor și să atingă sferturile de finală la prima participare la turneul final.

Tadjikistan nu marcase niciun gol în 260 de minute la Cupa Asiei. Dintr-o dată, șoc: 2-1!

Tadjikistan, locul 106 în topul FIFA, debutantă la Cupa Asiei, nu avea teoretic nicio șansă la competiția din Qatar. Și, după 260 de minute în grupă, previziunile se confirmau.

Revelația Angliei se numește Maidstone United » Secretele primei echipe din liga a 6-a care atinge „optimile” Cupei în ultimii 45 de ani!
ANGLIA
Revelația Angliei se numește Maidstone United » Secretele primei echipe din liga a 6-a care atinge „optimile” Cupei în ultimii 45 de ani!

În minutul 80 al celei de-a treia partide, era condusă de Liban, 0-1. Nereușind să înscrie până atunci nici măcar o dată în această întrecere: 0-0 cu China, 0-1 cu Qatar și 0-1 cu Liban. Așa arăta traseul tadjicilor în acel moment. Erau ultimii în seria A.

Finalul jocului contra libanezilor s-a modificat amețitor: 1-1 Umarbayev (80), 2-1 Khamrokulov (90+2). Dintr-o dată, roș-alb-verzii au urcat pe poziția secundă, calificându-se în optimile de finală.

Selecționerul Tadjikistanului a antrenat înainte Afganistan și Maldive. Dar a învins la penaltyuri

Deja era o mare performanță. În „optimi", i-a ieșit în față o națională mult mai tare pe continentul asiatic. Emiratele Arabe Unite, locul 64 în ierarhia mondială, antrenată de portughezul Paulo Bento (54 de ani), fost selecționer al Portugaliei și al Coreei de Sud.

Pe banca Tadjikistan era croatul Petar Segrt, 57 de ani, care pregătise înainte reprezentativele Afganistului și Maldivelor!

A urmat însă o altă surpriză. Supranumiți „the crowns" ("coroanele"), jucătorii lui Segrt au condus, au dominat EAU și, chiar dacă au fost egalați în al 5-lea minut de prelungire, au câștigat la penaltyuri: 5-3!

Pentru noi, era un vis și să ne calificăm la Cupa Asiei. Acum, visul nostru continuă. Tadjicii sunt luptători și vor lupta până la final 
- Petar Segrt, selecționer Tadjikistan

Cel care a propulsat Tadjikistan în „sferturile" Cupei Asiei: „Trebuie să lupți, trebuie să crezi!"

Tadjikistan, prima oară la Cupa Asiei și va juca în sferturile de finală contra Iordaniei, locul 87 FIFA.

„E un sentiment senzațional, am scris istorie. Tot ce am realizat în ultimele zile a fost incredibil. Trebuie să lupți, trebuie să crezi. Am crezut în acești băieți și ei au reușit. Felicitări!", a declarat pe teren Segrt, urlând apoi alături de jucători: „Tadjikistan!".

Tadjikistan e considerată una dintre cele mai sărace țări din Asia Centrală. Potrivit Marca, 20% din populație trăiește cu 1,25 dolari pe zi și rata șomajului e de 40%.

Iordania, incredibilă răsturnare în optimile de finală

Și Iordania a făcut un meci mare în „optimi". Condusă în minutul 76 de Irak, 1-2, echipa lui Hussein Ammouta a înscris de două ori în minutele de prelungire: 2-2 în 90+5, 3-2 în 90+7!

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Reacția furioasă a lui Mikel Arteta după ultima speculație: „Un fake news absolut. Nici nu-mi venea să cred”
ANGLIA
Reacția furioasă a lui Mikel Arteta după ultima speculație: „Un fake news absolut. Nici nu-mi venea să cred”
Amendă-record primită de un star al lui Manchester United pentru o aventură de două nopți în Belfast!
ANGLIA
Amendă-record primită de un star al lui Manchester United pentru o aventură de două nopți în Belfast!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează