OPINII  »  EDITORIAL

Fotbal ori baschet?!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat joi, 21 septembrie 2023 15:05 / Actualizat joi, 21 septembrie 2023 18:55

Ca și când arbitrajul n-ar fi oferit și așa destule motive de polemică, a mai apărut unul după ce șeful comisiei de resort de la FIFA, italianul Pierluigi Collina, a cerut oficial ca meciurile să fie prelungite cât mai mult. În scopul recuperării minutelor pierdute cu schimbările, cu accidentările, cu sărbătorirea golurilor etc.

N-a zis nimeni, și nici nu zice, să nu se adauge câteva minute, drept compensație, la sfârșitul fiecărei reprize, 4, 5, hai 6 ori 7. 

"Moda" prelungirilor fără număr s-a extins însă cu repeziciune și riscă să devină, dacă n-a și devenit, o adevărată manie. Asta în ciuda rezervelor manifestate de UEFA, care nu s-a declarat încântată de direcția dată de la Zurich. 

Conform căreia ar trebui să se țină cont și în fotbal de timpul efectiv de joc. Acesta să se cronometreze, de parcă fotbalul ar fi ce nu e, baschet sau hochei pe gheață!

Recordul prelungirilor exagerate pare să-i aparțină finalei Europa League 2023, adjudecată de Sevilla după lovituri de departajare, 4-1 cu Roma. Aveți idee cât s-au întins cele 120 de minute dinaintea penalty-urilor ce-au încoronat-o pe Sevilla? Exact 147 de minute, adică 27 în plus!

S-a găsit explicația că la Budapesta a arbitrat un englez, Anthony Taylor, iar dincolo de Canalul Mânecii se aplică în modul cel mai fidel indicațiile lui Collina. 

Fotbal ori baschet?!
Anthony Taylor (foto: Imago)

Probe că, de pe o listă mai lungă, în etapa din 16 septembrie a Premier League confruntările Tottenham - Sheffield și Aston Villa - Crystal Palace s-au terminat după câte 108 minute. Învingătoare cu 3-1, Villa a înscris golul 2 în 90+8 și golul 3 în 90+11!

Ceea ce comentatorii numesc, unii amuzați, alții surprinși neplăcut, toți însă ironici, "Nebunia prelungirilor" a depășit granițele Bătrânului Continent. 

Zilele trecute, într-o întâlnire din grupele Ligii Campionilor Asiei, echipei saudite în care evoluează brazilienii Neymar și Malcom i-au trebuit 100 de minute ca s-o egaleze pe, atenție!, Navbahor Namangan din Uzbekistan, meciul fiind împins până în 90+16!

Deși condusă în materie de arbitraj tot de un italian, de Roberto Rosetti, UEFA nu agreează trendul actual. Pentru forul de la Nyon și-a exprimat rezerva, chiar opoziția, directorul Zvonimir Boban, fostul celebru internațional croat și mijlocaș al lui AC Milan nesfiindu-se să-l acuze pe Collina că "Nu s-a consultat cu nimeni, a decis de capul lui!".

Încă o temă de dezbătut, "cartof fierbinte" într-un moment în care, citat din același Boban, "Se joacă prea mult, calendarul este foarte încărcat, iar fotbaliștii extenuați". O spune unul care a îmbrăcat de 251 de ori tricoul "Diavolului milanez".

Evident, nu se opune nimeni prelungirilor în sine. Cine se încumetă să înoate împotriva curentului, e periculos?! Pe de altă parte însă, nici prelungirile date în exces, trase de păr, nu-s benefice și fac mai degrabă rău. Tot ce n-are măsură strică, nu-i așa?


Comentarii (17)
francescoli1974
francescoli1974  •  25 Septembrie 2023, 13:03

Ce înseamnă asta,prelungiri la reprize discreționar, fără număr?Faceți atunci 2 reprize de 55 min fiecare și nu mai contabilizati toate ***,meciul începe în min 1 și se termină în min 110 și știi o treabă indiferent de ce fac ăia pe teren .Altfel nu ajungem nicăieri.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

jean_gabin
jean_gabin  •  22 Septembrie 2023, 10:46

Ioane asta cu linsajul este o poanta foarte buna dar nesarata. De cand expunerea adevarului a devenit linsaj si asta este si parerea altora ori numai a ta…

ionmaria010540
ionmaria010540  •  21 Septembrie 2023, 23:14

Domnilor, cand are de gand GSP sa inceteze linșajul lui Kovacs Istvan?

Vezi toate comentariile (17)
Comentează