SPORTURI  »  ALTELE  »  REPORTAJ

foto Natura a pus stăpânire pe „Flamaropol” » De 10 ani, patinoarul rămâne o enigmă pentru primarii din București

Articol de , - Publicat luni, 31 iulie 2023 09:41 / Actualizat luni, 31 iulie 2023 10:59

De la visul lui Sorin Oprescu până la promisiunile lui Nicușor Dan, construcția patinoarului „Flamaropol” a rămas la stadiul de falsă speranță. Doar o structură incipientă de fier și beton, pe care natura a pus deja stăpânire

O după-masă însorită în Parcul Național, unde locuitorii Capitalei caută să se relaxeze. Lumea joacă tenis de masă, table sau se plimbă în jurul lacului. De o parte și de alta, zona este împânzită de clădirile moderne ale sediilor de federații, vecinele Arenei Naționale. 

În centru însă se ridică un schelet imens din bare de fier, desprins parcă din documentarele HBO cu Cernobîl. În jurul său, boschetele și bălăriile au pus stăpânire pe toată suprafața. Cu greu te poți mișca în interior pentru a intui traseul inițial al construcției. Ai senzația că oricând ar putea apărea vreo șopârlă sau vreun șarpe.

FOTO Iosif Popescu
FOTO Iosif Popescu
FOTO Iosif Popescu
FOTO Iosif Popescu
FOTO Iosif Popescu
+45 FOTO

VIDEO. Interior cu aspect de deltă

Pe locul în care ar fi trebuit să existe un patinoar modern în care să se poată practica hochei sau patinaj artistic s-a instalat o "mică deltă" în care își găsesc hrană, dar și cuib, mai multe păsări. Nămolul a cuprins tot amplasamentul de la baza patinoarului, iar la subsol instalațiile provizorii au cedat, apărând mai multe bălți și straturi de mucegai. Zeci de mănuși folosite în construcții amintesc faptul că aici s-a muncit o scurtă perioadă, ce-i drept, cu mult timp în urmă, iar sutele de gunoaie transformă totul într-o uriață ghenă.

De asemenea, armăturile pe care ar fi trebuit să se sprijine acoperișul, dar și cele de la bază, sunt puternic corodate, iar lemnele care au fost utilizate în realizarea scheletului pentru acoperiș pot cădea oricând în bătaia vântului, fiind sprijinite de câte un piron, la voia întâmplării.

Ce spun cei de la Primărie

Gazeta a cerut Primăriei București un punct de vedere referitor la situația actuală. Autoritățile locale au răspuns că "ultima expertiză privind starea patinoarului a fost realizată în luna octombrie 2022 și a condus la următoarele concluzii privind starea lucrării:

- se va verifica integritatea hidroizolațiilor existente și se vor reface acolo unde este cazul;

- se recomandă refacerea sau completarea cu umpluturi, compactate și verificate pe straturi, ce vor servi ca suport și pentru trotuare etanșe;

- terenul se va amenaja astfel încât să se realizeze evacuarea apelor spre rețeaua de canalizare".

În ceea ce privește problema armăturilor de fier, care sunt vizibil corodate, oficialii au transmis: "Din raportul de expertiză tehnică se poate constata că gradul de afectare a armăturilor nu pare a fi suficient de mare astfel încât rezistența nominală a acestora să fie influențată"!

Gazeta a vrut să afle și când se vor relua lucrările întrerupte în urmă cu 6 ani. Iar răspunsul primit de la Primăria Municipiului București a fost unul extrem de vag: "Lucrările la Patinoarul Flamaropol vor începe după atribuirea contractului de achiziție publică privind revizuirea proiectului tehnic în vederea stabilirii restului de executat. 

Perioada pentru prestarea serviciilor de revizuire a proiectului și obținerea tuturor avizelor și acordurilor este de maximum 4 luni de la data emiterii ordinului administrativ de începere. După finalizarea serviciilor de proiectare vor reîncepe lucrările privind restul de executat".

7ani au trecut de la startul lucrărilor, timp în care construcția a ajuns abia la 24%

Epopeea unui eșec: patinoarul "Flamaropol"

aprilie 2013 - Sorin Oprescu promitea construirea unui patinoar cu 6.100 de locuri, în care ar fi trebuit să fie investiți 25 milioane de euro

martie 2016 - au început lucrările pentru demolarea vechiului patinoar

februarie 2017 - Gabriela Firea reduce capacitatea patinoarului la 3.100 de locuri, dar prețul rămâne același

septembrie 2017 - începe ridicarea patinoarului "Flamaropol"

2017-2019 - procese între Primăria București și firmele UTI Grup SA și Astaldi SpA, lucrările sunt întrerupte

12 septembrie 2019 - șantierul "Flamaropol" închis definitiv

martie 2021 - discuții Nicușor Dan - Eduard Novak privind refacerea patinoarului

ianuarie 2023 - Nicușor Dan anunță o nouă investiție de 52 de milioane de euro pentru refacerea patinoarului, 46 de milioane fiind noua alocare, alți 6 milioane de euro fiind deja investiți pentru lucrările de până acum.

Vechiul Patinoar "23 August" va fi transformat într-un centru sportiv multifuncţional, destinat nu doar competiţiei, cât mai ales utilizării permanente de către public, pentru activităţi sportive, recreative şi de agrement. Patinoarul va avea o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 9.500 mp, cu o capacitate de 3.100 locuri, inclusiv VIP. De asemenea, acoperişul viitorului patinoar va fi pietonal, sub formă de relief artificial orientat spre lacul din imediată vecinătate
Pasaj din documentele oficiale ale Primăriei Capitalei, citate de news.ro

1953e anul în care a fost inaugurat vechiul patinoar "23 August", care începând cu anii '90 a început să se degradeze, iar din 2012 nu a mai funcţionat deloc

David Popovici a revenit în România » Discurs excepțional: „Îmi pare rău dacă vă așteptați la altceva. Aș vrea să închei cu un citat al lui Earl Nightingale”
CAMPIONATELE MONDIALE DE LA FUKUOKA
David Popovici a revenit în România » Discurs excepțional: „Îmi pare rău dacă vă așteptați la altceva. Aș vrea să închei cu un citat al lui Earl Nightingale”
Francezii au analizat cazul Simonei Halep și anunță: „Credem că ar putea reveni atunci”
DOPAJ
Francezii au analizat cazul Simonei Halep și anunță: „Credem că ar putea reveni atunci”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
Clujean
Clujean  •  31 Iulie 2023, 12:46

Campaniile de primar cer studii de fezabilitate peste tot. Fonduri sa fie.....

Clujean
Clujean  •  31 Iulie 2023, 12:44

Cu camioanele care treceau prin zona sau ridica ceva blocuri cred. Fondurile s-au dus pe ceva vile prin zonă. Tipic românesc.

Clujean
Clujean  •  31 Iulie 2023, 12:41

Dati-l la Tiriac cu managmentul pe 10 ani ! La stat se fura din companie in companie!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează