SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

Care sunt cele mai vechi recorduri din înotul masculin la un an de când David Popovici a stabilit o nouă bornă în proba-regină

David Popovici sărbătorind recordul mondial anul trecut la Roma FOTO Raed Krishan
David Popovici sărbătorind recordul mondial anul trecut la Roma FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 13 august 2023 21:05 / Actualizat duminica, 13 august 2023 21:20

Recordul lui David Popovici în proba de 100 de metri rezistă de fix un an; românul reușea pe 13 august 2022, la Roma, să înoate cele două bazine în 46, 86 s. Paul Biedermann deține cel mai vechi record mondial în probele individuale masculine la 400 de metri liber. 

David Popovici deține recordul mondial în proba de 100 metri liber de fix un an, el reușind să devină campion european cu un timp de 46,86s, depășind timpul înregistrat, 46,91s, de Cesar Cielo în 2009, tot la Roma. În plină era a costumelor hi-tech, care-i ajutau enorm pe înotători, anul 2009 a fost unul de referință pentru această disciplină. Ele au fost apoi interzise, dar încă mai există recorduri din acel an care nu au fost doborâte.

În proba de 100 m liber a fost nevoie de 13 ani și de un puști din România care să coboare sub ștacheta înălțată de brazilian. „Am așteptat foarte mult această performanță. Nu ne-am grăbit nicăieri, dar ne bucurăm că am reușit să o facem înainte de termen. Nu că am fi avut unul. Termenul era să nu ne grăbim, să o luăm pas cu pas. Văd că s-a putut un pic mai repede. Da, întotdeauna cred că se poate înota mai repede. Mai am mult de perfecționat", spunea atunci românul.

Întrebat la ce s-a gândit imediat după cursă, Popovici a explicat: „La final m-am asigurat că văd bine tabela. Nu am fost extraordinar de surprins. Știam că sunt suficient de rapid. Dar m-am bucurat foarte tare. A fost euforia făcându-și efectul. Cred că am făcut mai mult ca o gorilă la final, a fost un instinct animalic. Cine știe ce mi-a venit... A fost o cursă ca la carte, cum mi-am dorit". Recordul mondial stabilit de român a fost singurul al acelei ediții de Campionate Europene.

Revenim la Roma pentru recorduri

La Campioantele Mondiale de la Fukuoka din acest an, unde David s-a clasat pe patru la 200 m liber și pe 6 la 100 m liber, francezul Leon Marchand a reușit să stabilească un nou record mondial în proba de 400 m mixt, 4:02,50, depășind ultima bornă care fusese reușită de Michael Phelps în 2008 la Jocurile Olimpice de la Beijing, 4:03,84. Era cel mai vechi record din înotul masculin. 

Americanul și-a pus numele pe lista de recorduri în acestă probă în 2002 și a reușit să-l îmbunătățească de șapte ori într-o perioadă de șase ani.

Acum, cel mai vechi reper de vârf din înotul masculin individual îi aparține germanului Paul Biedermann, care pe 26 iulie 2009 a înotat proba de 400 metri liber în 3:40,07. Tot Bierdermann este și pe locul al doilea când vine vorba despre cel mai vechi record la masculin cu 1:42,00 în proba de 200 metri liber. 

De la ediția din 2009 a Campionatelor Mondiale mai rezistă recordul lui Zhan Lin la 800 m liber, 7:32,12, realizat pe 29 iulie 2009, și cel al lui Airon Peirsol de la 200 m spate (1:51,92) realizat pe 31 iulie 2009. 

Care sunt cele mai vechi recorduri din înotul masculin la un an de când David Popovici a stabilit o nouă bornă în proba-regină
Paul Biedermann înainte de cursa de 400 m liber de la Roma FOTO Imago Images

2 recorduri mondialeîn probele individuale au fost stabilite la CM 2022 de la Budapesta, Thomas Ceccon (Italia) la 100 m spate ș Kristof Milak (Ungaria) la 200 m fluture

6 recorduri mondialeîn probele individuale au fost stabilite la CM 2023 de la Fukuoka: Mollie O'Callaghan (Australia) la 200 m liber, Ariarne Titmus (Australia) la 400 m liber, Rūta Meilutytė (Lituania) la 50 m bras, Sarah Sjöström (Suedia) la 50 m liber, Léon Marchand (Franța) la 400 m mixt, Qin Haiyang (China) la 200 m bras

Citește și: 

Matthew Richards, campionul mondial de la 200 metri liber: „Nu mai credeam că pot să câștig după primii 150 de metri. David Popovici era departe!”
ÎNOT/Campioantele Mondiale
Matthew Richards, campionul mondial de la 200 metri liber: „Nu mai credeam că pot să câștig după primii 150 de metri. David Popovici era departe!”
David Popovici, apariție total surprinzătoare » Unde a ales să meargă în vacanță, după Campionatele Mondiale de la Fukuoka
VACANȚĂ
David Popovici, apariție total surprinzătoare » Unde a ales să meargă în vacanță, după Campionatele Mondiale de la Fukuoka

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează