FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

CFR CLUJ // Federația a pierdut, CFR face transferuri! Ce înseamnă decizia TAS în cazul campioanei

Alex Chipciu e cel mai important transfer făcut de CFR Cluj în această iarnă
Alex Chipciu e cel mai important transfer făcut de CFR Cluj în această iarnă

Articol de , - Publicat luni, 17 februarie 2020 15:53

Federația îi interzisese campioanei să efectueze transferuri. Tribunalul de la Lausanne a suspendat întâi sancțiunea din România și apoi a arbitrat cazul: Clujul are voie să legitimeze jucători noi, a scăpat de pedeapsa pe care o primise de la FRF

„Bomba" din finalul anului trecut, pedepsirea CFR-ului pentru încălcarea fair-play-ului financiar, a fost dezamorsată definitiv la Lausanne. Federația anunțase în decembrie că ardelenii nu au dreptul să legitimeze noi jucători în perioada de transferări din iarna asta.Motivul pentru aplicarea acestei sancțiuni: campioana s-ar fi îndatorat prea mult și ar fi încălcat astfel una dintre regulile stipulate de FFP, Financial Fair-Play.

CFR a cerut rejudecarea cazului la TAS

Tribunalul din Elveția a constatat că nu exista suficient timp ca să analizeze dosarul pe fond și a suspectat pedeapsa de la București, pentru ca echipa din Gruia să nu sufere înainte să existe un verdict definitiv. Datorită suspendării executării sancțiunii, campioana a putut să-i aducă pe Chipciu și pe Denis Ciobotariu 

.FRF a publicat vineri un comunicat din care nu rezultă vreo concluzie clară. Prima parte a textului: „În urma dezbaterilor care au avut loc în fața TAS în data de 11 februarie 2020, părțile și-au prezentat susținerile, ambele acceptând faptul că scopul principal al monitorizării financiare în general, și al respectării pragului de rentabilitate, în special, este de a determina îmbunătățirea situației financiare a cluburilor în sensul acoperirii costurilor acestora din veniturile realizate”. Nici continuarea textului nu a explicat care a fost decizia TAS .Traducerea comunicatului ambiguu pe care l-a redactat Federația: FRF a pierdut procesul cu CFR și campioana are dreptul de a efectua transferuri în continuare. 

Tribunalul din Elveția a desființat pedeapsa pe care o dictase în decembrie comisia de la „Casa Fotbalului”. Și TAS a constatat încălcarea unui capitol din fair-play-ul financiar, motiv pentru care transferurile Clujului vor fi monitorizate și trebuie să respecte câteva condiții:

  • Fondul de salarii să nu crească față de valoarea din prezent
  • Mutările din mercato nu trebuie să sporească deficitul clubului, adică balanța din urma transferurilor să nu fie negativă
  • Fotbaliști sub 21 de ani pot fi legitimați "la liber", fără să existe vreo restricție

Asta înseamnă că vișiniii l-ar putea vinde în vară pe Omrani pe trei milioane de euro și ar avea dreptul să folosească toată suma pentru achiziții, nu mai mult.Numele francezului e folosit ca exemplu, întrucât el a fost ofertat și în iarna asta din Anglia, însă clubul l-a convins să mai continue măcar șase luni la Cluj.

Match preview CFR Cluj - Sevilla

 „Nu există performanță așa!”

CFR a argumentat în Elveția împotriva sancțiunii pe care o primise de la FRF și a explicat că a fost nevoie de "injecții" financiare din cauza situației în care noua conducere a preluat clubul. Clujul era în insolvență când actualul acționar majoritar, Nelu Varga, l-a înlocuit pe Arpad Paszkany. 5 milioane de euro au fost necesari doar pentru achitarea unor datorii și pentru ieșirea din insolvență. 

„Din cauza asta am depășit pragul de îndatorare" a fost explicația clujenilor. Ei au mai spus și că au un lot îmbătrânit, motiv pentru care transferurile sunt necesare, chiar obligatorii în perioada următoare. Judecătorii TAS au convenit, FRF a trebuit să accepte și ea situația. 

„Luând în considerare faptul că, pentru aceleași argumente de mai sus, UEFA consideră benefică încheierea unor angajamente cu cluburile aflate în aceeași situație, în scopul unei monitorizări mai drastice a activității acestora, hotărârea TAS va consfinți clarificarea modalității în care CFR 1907 Cluj va avea dreptul de a efectua transferuri în perioada monitorizată, cu mențiunea că, în conformitate cu politica FRF, legitimarea jucătorilor U21 va fi prioritară"
Pasaj din comunicatul în care FRF n-a anunțat că a pierdut litigiul

"Vom contesta la TAS decizia pe care a luat-o Federația, suntem convinși că vom câștiga procesul. Oricum, Federația a pierdut la Tribunalul de la Lausanne cam toate procesele care au ajuns să fie judecate acolo"
Bogdan Mara, director sportiv CFR, imediat după ce FRF anunțase pedeapsa

Citește și: 

Dan Petrescu are un mare regret: „Voiam Dinamo în play-off, mai multe nu pot să zic”

https://www.gsp.ro/rezultate-live/populare

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
2195576430682107
Ionica Jurca  •  17 Februarie 2020, 18:49

Greu pentru CFR, toate echipele din playoof au stat capră în regular.

ishhhhhhhh
ishhhhhhhh  •  17 Februarie 2020, 18:08
Postat de luisharcsa pe 17 Februarie 2020, 18:06

Nu aveti antrenor.Fata de DP Papura este o nulitate.Aceti doi trei jucatori buni, dar va lipseste experienta.Nu cred ca puteti lua fata CFR-ului, dar sper ca, macar sa terminati inaintea fcsb-ului.

aprob. Craiova tot e mai buna decat ***, chiar daca nu prea merita titlul

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

luisharcsa
luisharcsa  •  17 Februarie 2020, 18:06

Nu aveti antrenor.Fata de DP Papura este o nulitate.Aceti doi trei jucatori buni, dar va lipseste experienta.Nu cred ca puteti lua fata CFR-ului, dar sper ca, macar sa terminati inaintea fcsb-ului.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează