FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

PORTRET Cine e Zeljko Kopic, noul antrenor al lui Dinamo » Victorii istorice cu West Ham și Sevilla, dar carieră umbrită de un bilanț negativ + demis cu scandal în Bulgaria

Articol de , - Publicat vineri, 01 decembrie 2023 18:20 / Actualizat sambata, 02 decembrie 2023 13:07

Dinamo și-a găsit, în sfârșit, antrenor. Nu dintre numele intens vehiculate în ultimele zile, ci pe filieră croată. „Câinii” s-au înțeles cu Zeljko Kopic, 46 de ani, omul desemnat de conducere să salveze clubul de la o nouă retrogradare.

Liber de contract de un an, Kopic nu are realizări semnificative în CV, fiind ales, cel mai probabil, datorită profilului de salvator dobândit în cadrul ultimei experiențe avute, cea din Bulgaria, de la Botev Plovdiv. Club care l-a numit tot într-un moment dificil, asemănător situației regăsite azi la Dinamo. 

Kopic, un fost fotbalist modest, a bifat prima experiență în antrenorat în 2009, pe banca lui Zagorec Krapina, o formație din ligile inferioare. Au urmat alte experiențe la cluburi mici precum Segesta, Lucko sau Cibalia, până să primească, într-un final, credit și la echipe de nivel superior din țara natală.

Prima reacție despre Željko Kopić, noul antrenor al lui Dinamo: „Este exigent, se bazează pe disciplină și se impune. E genul lui Dusan Uhrin”
DINAMO
Prima reacție despre Željko Kopić, noul antrenor al lui Dinamo: „Este exigent, se bazează pe disciplină și se impune. E genul lui Dusan Uhrin”

Zeljko Kopic, eliminat de FCSB din Europa League

Kopic, adeptul sistemului de joc cu trei fundași centrali, a trecut pe la NK Zagreb și Slaven Belupo până să prindă un contract la Hajduk Split, o forță a Croației. 

În sezonul 2017-2018, a antrenat-o pe Hajduk, fiind eliminat din preliminariile Europa League chiar de către FCSB-ul lui Nicolae Dică (1-2 la general). La Split l-a antrenat și pe Steliano Filip, care i-a făcut un portret lui Kopic în exclusivitate pentru GSP.ro.

Cine e Zeljko Kopic, noul antrenor al lui Dinamo » Victorii istorice cu West Ham și Sevilla, dar carieră umbrită de un bilanț negativ + demis cu scandal în Bulgaria
Zeljko Kopic // foto: Imago Images

Vârful carierei lui Zeljko Kopic: 5 luni la Dinamo Zagreb

După ce a mai trecut și pe la Pafos, în Cipru, pe care a salvat-o de la retrogradare, Kopic a revenit în Croația, bifând apogeul carierei sale de antrenor. A fost numit în decembrie 2021 la Dinamo Zagreb, promovat din academia clubului, unde a rezistat doar 5 luni. Doar al șaptelea tehnician care a condus ambii granzi croați, Dinamo și Hajduk Split.

A fost demis în aprilie 2022, în ciuda faptului că bifase de pe banca lui Zagreb victorii în Europa League cu West Ham, respectiv Sevilla. Iar echipa era pe primul loc în campionatul intern! Succesul cu West Ham a reprezentat primul succes croat în Anglia!

De altfel, cu el pe bancă, Dinamo Zagreb a ajuns până în „16-imile” Europa League în acea ediție, competiție pe care croații au părăsit-o după ce au fost surclasați la general de Sevilla (1-3 în deplasare, 1-0 acasă). În timpul mandatului la Dinamo Zagreb, Kopic a legat șapte victorii la rând în toate competițiile.

A fost concediat de la Dinamo în aprilie și înlocuit cu Ante Cacic, ratând laurii. Gruparea din Zagreb a câștigat titlul la finalul sezonului, al 23-lea din vitrina clubului.

Cine e Zeljko Kopic, noul antrenor al lui Dinamo » Victorii istorice cu West Ham și Sevilla, dar carieră umbrită de un bilanț negativ + demis cu scandal în Bulgaria

Zeljko Kopic, înger și demon în Bulgaria

În fine, a urmat periplul din Bulgaria, de la Botev Plovdiv. Unul cu lumini și umbre în dreptul lui Zeljko Kopic. 

I-a preluat pe bulgari într-un moment negru, în care clubul ocupa ultimul loc. Într-un timp relativ scurt, a „resuscitat-o” pe Botev, care a încheiat sezonul regulat pe locul 10.

A fost demis până să înceapă play-out-ul, despărțirea producându-se prematur. Și nu în cele mai prietenoase condiții. La plecare, clubul a scris că rezilierea s-a produs „din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare și a conflictelor din cadrul staff-ului său, Kopic nereușind să-și îndeplinească sarcinile trasate”.

Kopic a preluat-o pe Botev Plovdiv din etapa a cincea, când echipa se afla pe locul 16, ultimul, cu 0 puncte. A fost îndepărtat după etapa a 18-a, lăsând echipa pe poziția a zecea, cu o zestre de 19 puncte. A înregistrat șase victorii, un egal și șapte înfrângeri.

Colaborarea cu Botev Plovdiv s-a încheiat în decembrie 2022 după eliminarea din ”16”-imile Cupei Bulgariei, 1-2 cu Slavia Sofia. 

Presa din Bulgaria scria că, la unul dintre antrenamentele echipei, doi dintre secunzii lui Kopic, Alexa Boshkovich și Artur Hovhannesyan, au fost protagoniști într-o răfuială care s-a încheiat cu o altercație de natură fizică. 

Spre deosebire de Dinamo București, unde vine la una dintre echipele cu un buget salarial destul de mic, Kopic a avut pe mână, în Bulgaria, echipa cu al doilea cel mai mare buget din campionat, conform relatărilor ziariștilor bulgari.

Filosofia lui Zeljko Kopic: credință totală în potențialul echipei

Pe durata șederii în Bulgaria, Kopic se descria drept un antrenor care profesează călăuzindu-se după mai multe moduri de operare

El vorbea despre importanța coabitării cu un director sportiv, care să alcătuiască lista de jucători pe care se bazează și să o prezinte mai departe antrenorului. Gabriel Glăvan ocupă actualmente această funcție.

Kopic mai spunea că nu se aventurează pe banca unei echipe dacă nu crede îndeajuns în potențialul respectivului conglomerat de jucători. „Dacă tu crezi că echipa nu e bună, refuzi postul! Nu poți veni și să afirmă că ai luat echipa, dar nu ești mulțumit de ce ai găsit acolo”.

Din portretul întocmit de Gazeta mai reiese și că Zeljko Kopic e un adept al sistemului cu 3 fundași centrali, pe care l-a implementat la majoritatea echipelor pregătite. Croatul a mizat pe diverse sisteme, 3-1-4-2, 3-4-2-1 sau 3-5-2, toate formate dintr-o linie defensivă cu trei piese.

Omul sfințește locul? Zeljko Kopic, palmares negativ în toată cariera

Flămândă după victorii, Dinamo intră pe mâna unui antrenor cu un parcurs negativ contabilizat în întreaga carieră. În 276 de meciuri, a strâns 100 de victorii, 71 de egaluri și 105 eșecuri, dar și un golaveraj negativ, 350-371.

7 antrenoria avut Dinamo de la intrarea pentru a doua oară în insolvență: Ovidiu Burcă, Iulian Mihăescu, Dusan Uhrin jr, Flavius Stoican, Mircea Rednic, Sorin Colceag, Dario Bonetti. Kopic e al optulea

Zeljko Kopic, al șaptelea antrenor străin din SuperLigă

Zeljko Kopic devine, astfel, cel de-al șaptelea antrenor străin din prima ligă a României. GSP.ro a publicat joi o analiză a situației din SuperLigă, unde aproape jumătate dintre echipe, în special cele de top, sunt în acest moment pe mâna unor tehnicieni din străinătate.

VIDEO Costin Ștucan, despre marea problemă remarcată la Dinamo: „Echipa asta nu ajunge deloc în careul advers!”

Citește și alte știri despre Dinamo:

Gata, Dinamo a găsit antrenor! Tehnicianul pe care l-a dorit și U Cluj în vară a ajuns deja în România

EXCLUSIV Insider de la Dinamo: „Sunt două grupuri în vestiar. Nu există un lider”

VIDEO „Dinamo are o mare problemă!” » Concluziile lui Ștucan despre criza „câinilor”: „Dacă-i pui în brațe lotul ăsta, e 3 locuri mai sus” + a numit cele două decepții din echipă

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (11)
steaua.libera
steaua.libera  •  02 Decembrie 2023, 23:46

Adevărul e că nici nu erau cine-știe-variante. Bratu, Ionuț Badea…

VardyParty
VardyParty  •  02 Decembrie 2023, 17:18
Postat de donqhot pe 01 Decembrie 2023, 20:30

sunteti neseriosi, sa stiti. Bratu avea deja un plan pe termen scurt si mediu. Acum ce o sa faca cu planul asta?

Sa il vedem unde poate sa il introduca. Nimeni nu a zis ca va fi usor.

VardyParty
VardyParty  •  02 Decembrie 2023, 17:17
Postat de mehigh_ms pe 02 Decembrie 2023, 09:01

da. o sa fie al 2-lea antrenor care retrogradeaza miimao..

Asa si merita dinamoul. Pai? Il ai tu pe Jonuts Kirillah disponibil si te duci la Google…?? Pe bune?

Vezi toate comentariile (11)
Comentează