FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

REMEMBER 25 de declarații incredibile ale lui Cristi Borcea » Pe cine a numit „un «Goofy» complexat” + „Pe el l-am adus mort de beat la meciul cu Lazio”

Cristi Borcea / Sursă foto: Arhivă GSP
Cristi Borcea / Sursă foto: Arhivă GSP

Articol de - Publicat sambata, 21 ianuarie 2023 10:31 / Actualizat sambata, 21 ianuarie 2023 13:20

Controversatul Cristi Borcea, ex-finanțator la Dinamo, personaj considerat de multe voci drept unul dintre vinovații declinului roș-alb din ultimii 15 ani, a împlinit zilele trecute 53 de ani. Retras din fenomen, trecut printr-o condamnare în „Dosarul Transferurilor”, fostul șef al „câinilor” rămâne în memorie și prin discursurile sale tumultuoase cu care făcea valuri în folclorul fotbalului de la noi.

Mai mereu protagonist în scandaluri care țineau capul de afiș al ziarelor, implicat în nenumărate controverse cu ceilalți grei din fotbal, autorul unor derapaje oribile sau a unor declarații înflăcărate lipsite de acoperire, Borcea le-a făcut pe toate în anii petrecuți la Dinamo. 

Iată 25 dintre „perlele” celui poreclit „Leonidas din Ștefan cel Mare”.

  • După un meci Dinamo - FC Vaslui 1-2, disputat în 2010, Borcea a izbucnit în direct la tv, nemulțumit de prestația arbitrului Augustus Constantin: „E posibil acest masacru? A fost masacru în direct! Masacru, masacru, masacru, dumneavoastră n-ați văzut?! Nu se poate ca acest Augustus Constantin să facă așa ceva. De ce acest masacru? De ce această execuție în direct?”.
  • Derby-urile au fost întotdeauna meciurile care-l „aprindeau” pe Borcea. Înaintea unui meci din Ghencea, jucat în 2011, finanțatorul roș-albilor spunea la TV că ia un medicament extrem de puternic, recomandat persoanelor cu tulburări de anxietate sau depresie: „N-am putut să dorm prea mult! Abia am adormit două ore după ce am luat Xanax!”
  • Un an mai devreme, în 2010, până sa devină rudă cu Gigi Becali, Borcea îl tachina pe latifundiar înaintea unui Dinamo- FCSB 2-0: „Steaua are șansa porcului de Crăciun să ia titlul”. "Câinii” s-au impus în derby, 2-0, dar titlul a ajuns în vitrina CFR-ului. După meci, Borcea a continuat spectacolul la TV, folosind o replică celebră: „Un fleac, i-am ciuruit!”

„«Goofy» Negoiţă escrochează tot, un pitic complexat!”

  • Atacuri suburbane la Ionuț Negoiță. În 2013, Borcea ieșise din prim-plan la Dinamo. La acea vreme, era într-un clinci aprig cu actualul finanțator de la Dinamo: „El nu ştie nici jucătorii lui Dinamo. Când ajunge la Săftica, râd ăia de el, e un circar. Cu ce nesimţire iese la televizor acest avorton, acest infractor! Acest papagal vrea să-şi bată joc de numele şi de emblema lui Dinamo, îl las eu să o ducă pe Dinamo în Divizia B?”.
  • Războiul cu Negoiță a ținut săptămâni bune primele pagini ale ziarelor. Într-un interviu acordat Gazetei, Borcea a continuat tirada la adresa patronului de la RIN, căruia i-a adus acuze extrem de grave: „«Goofy» Negoiţă escrochează tot! Negoiţă este un pitic complexat, un «Goofy» din desene animate, un fătălău. Când eu făceam performanţe la Dinamo, el începea să studieze cum să escrocheze statul! Îmi spunea domnul Badea că la şedinţe, fiindcă e pitic, Negoiță îşi pune pantofi cu tocuri de 10-15 centimetri şi-şi ajustează scaunul să fie la nivelul mesei. Cine îl opreşte pe piticot să bage bani și să aducă 4-5 jucători de valoare la club?”.
  • Parcursul fulminant al FCSB-ului, care învingea Ajax și Chelsea în Europa League în 2013, i-a picat extrem de rău lui Cristi Borcea. Dovadă și afirmațiile pline de jind ale acestuia: „Nu am niciun fel de respect pentru performanța lor. Simt un ghimpe în inimă când văd ce rezultate au. Anul viitor va fi și Dinamo în Europa, iar cu 2-3 jucători în plus pot face rezultate la fel de bune ca ale Stelei”. Un an mai târziu, Dinamo avea să intre în insolvență.
25 de declarații incredibile ale lui Cristi Borcea » Pe cine a numit „un «Goofy» complexat” + „Pe el l-am adus mort de beat la meciul cu Lazio”
Nicolae Badea și Cristi Borcea

„Cum să facem doar un punct în grupele Champions League?

  • Una dintre persoanele apropiate de Borcea a fost Vasile Turcu, fostul acționar al roș-albilor, decedat în martie 2017. Contestat de fani după înfrângerea cu NEC Nijmegen, Turcu intenționa să părăsească echipa, dar a fost întors din drum de Borcea: „La Dinamo e liniște. Turcu nu va pleca pentru că Dinamo are nevoie de Vasile Turcu mai mult decât are Turcu nevoie de Dinamo”. Poftim?
  • În vara lui 2010, Dinamo rata grupele Europa League după un neverosimil 0-3 pe terenul lui Hajduk. Borcea a avut două concluzii amare după eșecul usturător din Croația: „S-a mai dus un an de pomană. Hajduk a fost o echipă slabă, dar noi am fost și mai slabi”.
  •  „Lăsați-ne să ne pregătim de Champions League”. În 2002, Dinamo era matematic campioană cu câteva etape înainte de final, iar Borcea cerea linişte: „Lăsaţi-ne să ne pregătim de Champions League!”. Totuși, „câinii” n-au reuşit să se califice niciodată în grupele Ligii Campionilor. 
  • Visul grupelor Ligii l-a urmărit ani buni pe Borcea. În 2009, Dinamo era mare favorită să câștige titlul, dar a sfârșit campionatul prin a termina pe locul 3, sub Urziceni si Poli Timișoara. Încă din iarna acelui an, Borcea se bătea cu pumnii în piept: „În grupe, sigur nu vom face doar un punct...vom face mai multe! Suntem 5 acţionari care vor performanţă, dar nu ne comparăm cu echipele din Vest”.

„N-o să venim cu pamperșii în Giulești”

  • În 2010, înaintea unui meci de la Urziceni, finanțatorul dinamovist găsise un „aliat” nebănuit: „Dacă va ploua, n-o să pierdem. Batem cu 3-1, niciodată nu am pierdut pe ploaie, deci nu se va întâmpla nici acum!”. S-a terminat 4-4. 
  • Tot în acel sezon, Borcea a mai „livrat” o declarație memorabilă. Decimată la nivelul lotului, Dinamo urma să joace pe terenul Rapidului, care tocmai ce învinsese FCSB cu 5-1: „N-o să venim cu pamperșii pe noi în Giulești, cum au venit cei de la Steaua. Vom vedea ce echipă aliniem”. Derby-ul s-a încheiat 2-2.
  • Invitat la o emisiune TV, Borcea încerca să găsească explicații pentru un egal pe teren propriu cu modesta Farul Constanța, în sezonul 2007-2008: „Ați văzut cum au stat adversarii? Zece oameni în 20 de metri! Zece! Plus că a lipsit Mărgăritescu... Acum nu mai am «pitbuli», am «cățeluși»”. 
  • Pe vremea când Răzvan Lucescu era antrenor la Rapid, Borcea l-a tachinat pe fiul lui Mircea Lucescu în direct la TV, la emisiunea „Recursul Etapei”, moderată de Ovidiu Ioanițoaia. Finanțatorul lui Dinamo încerca să-i aducă aminte tehnicianului giuleștean de trecutul dinamovist al acestuia: „Mentalitatea de învingător și «alea» le-ai trăit acolo, pe câmpul de la Dinamo.”. 
  • Răzvan Lucescu a fost pentru mult timp clientul lui Borcea. Acționarul dinamovist l-a luat în colimator pe acesta și când era selecționer: „Dacă un alt antrenor aducea echipa pe locul 50 în lume, era masacrat! El nu spune niciodată că a greșit, chiar nu greșește niciodată? După părerea mea, îi lipsește «sufleorul» Dinu Gheorghe. Fără el, nu va face performanță”

„L-am adus pe Săvulescu beat mort de la Cannes”

  • Emisiunile lui Ovidiu Ioanițoaia reuneau în fiecare duminică „greii” din fotbalul românesc. Într-o discuție purtată în culise cu MM Stoica, dar care e și acum pe YouTube, Borcea îi explica oficialului stelist cum a fost dezavantaj de arbitri: „Băi, tu știi cine m-a «făcut» pe mine cu Sportul? Râdeai, f***-te-n gură. Tot Costică de la Suceava! M-a «făcut», fii atent! Două «11 metri», gol cu mâna, fault la gol!”.
  • Nu doar Negoiță a fost victima derapajelor lui Borcea, ci și Dragoș Săvulescu, un alt fost acționar al „câinilor”. La adresa căruia a folosit mai multe insulte reprobabile la un moment dat: „Eu am 3.600 de angajaţi şi nu trăiesc din vânzări de terenuri. El e dator pe la bănci. În ultimii doi-trei ani, Săvulescu n-a dat niciun ban, el îşi rupea fundul pe la Milano”, spunea Borcea, în 2012. Ambii aveau să fie condamnați peste ani în dosarul Retrocedărilor Ilegale.
  • Conflictul cu Săvulescu s-a stins până la urmă. La conferința de adio, Borcea a rememorat întâmplări savuroase cu acesta: „Dragoș a venit la Miami la mine. Până să se îndrăgostească, nu zbura niciodată, nu se urcase niciodată în avion. L-am adus la meciul cu Lazio beat mort de la Cannes”.
  • Pe 10 mai 1997, suporterii dinamoviștilor au incendiat una dintre peluzele marii rivale, chiar în Ghencea. Borcea s-a solidarizat cu piromanii din galerie și a povestit cum a luat naștere acel eveniment: „Domnul Cohn ne-a ajutat foarte mult. Dacă nu era el, nu puteam da foc peluzei din Ghencea, el ne-a dat cartoanele”.
25 de declarații incredibile ale lui Cristi Borcea » Pe cine a numit „un «Goofy» complexat” + „Pe el l-am adus mort de beat la meciul cu Lazio”
Nicolae Badea, Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu / foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

„Comici cu Iașiul, cascadorii râsului cu Astra și penibili cu Timișoara”

  • Borcea s-a retras de la Dinamo în vara lui 2012. Ieșirea din scenă s-a produs într-o conferință de presă în care a abordat un discurs melodramatic: „Nu va exista o altă echipă unde să mă vedeți. Pentru mine, există Dinamo sau nimic. Au mai fost răutăți între noi, acționarii, dar și voi vă certați cu frații, cu surorile, cu iubitele. Pierderea titlului cu Urziceni a fost cea mai neagră zi a mea în fotbal. De atunci, dorm 90% din nopți doar cu medicamente. Au fost cei mai frumoşi ani din viaţa mea, chiar dacă mi-au adus anumite probleme şi by-pass-uri. Dar de asta e frumos şi palpitant fotbalul”. 
  • Borcea n-a stat departe de Dinamo nici după ce s-a retras din acționariat. A venit din SUA pentru a urmări amicalul de lux Dinamo - Barcelona și a oferit un pronostic îndrăzneț pentru meciul cu mașinăria de fotbal a lui Messi&co: „Da, putem ține piept Barcelonei. Sunt ferm convins că dăm gol. Cel puțin unul! De ce să ne fie teamă?”. Catalanii nu s-au întrebuințat prea serios și s-au impus doar cu 2-0. Mai mult, pronosticul lui Borcea putea să se împlinească dacă Valdes nu respingea in-extremis lovitura de cap a lui George Țucudean.
  • Dinamo a încheiat pe locul 6 sezonul 2009-2010, deși în primăvara acelui an spera chiar la titlu. Într-o intervenție televizată, Borcea era nemilos cu propriii jucători, antrenați în acel moment de Cornel Țălnar: „Am fost comici cu Iașiul, cascadorii râsului cu Astra și penibili cu Timișoara. Îmi spun jucătorii că nu pot juca pe «Dinamo», că e presiune. Lăsați-vă! (...) În momentul de față, sunt foarte mulți jucători lipsiți de scrupule și de caracter, nu vreau să mai am de-a face cu ei”. 
  • Sezonul 2011-2012 a adus din nou în prim-plan ipostaza ca unele meciuri din Liga 1 să ajungă prin birourile de la TAS. Prin vocea lui Borcea, Dinamo spera să obțină 6 puncte la TAS după ce FC Vaslui îl folosise pe Marius Constantin, deși acesta, aparent, nu avea drept de joc. Borcea făcea la acea vreme un anunț triumfal: „Lansez bombe mai ceva ca ăia în Afghanistan. Vă spun 100%, vom câștiga la TAS meciurile cu FC Vaslui şi din tur, şi din retur, ambele cu 3-0! O să vedeţi! Dinamo reintră în lupta pentru titlu”. 
  • Întrebat în 2013 dacă ar mai reveni în fotbal, Borcea a răspuns sec și s-a solidarizat cu ceilalți oameni de fotbal, mulți dintre ei închiși pentru corupție: „E prea multă mizerie în România, în fotbal! Uitaţi-vă cum se vorbeşte despre oamenii care au făcut ceva pentru fotbalul românesc: Copos, Iancu, Badea, Turcu, Neţoiu, Porumboiu, Becali şi mulţi alţii. Ieşirea din fotbal reprezintă cea mai bună decizie pe care am luat-o în viaţa mea! Mi-au ajuns procesele şi toate operaţiile pe care le-am suferit”. 
  • În 2010, Borcea a făcut o gafă de proporţii la botezul fetiţei lui Mihai Albu în momentul în care a citit Crezul. Cu Liturghia în faţă, el a început să citească poticnit şi a stâlcit cuvintele, spunând: «Cred într-unul Dumnezeu Tatăl Autostivuitorul!”. Totuși, cum și-a explicat Borcea acea gafă? A povestit totul chiar Gigi Becali: „L-am sunat, era la Miami. Am râs puțin de el, dar mi-a zis că nu-i era mintea la Botez, se gândea la meciul cu FC Brașov” :)
25 de declarații incredibile ale lui Cristi Borcea » Pe cine a numit „un «Goofy» complexat” + „Pe el l-am adus mort de beat la meciul cu Lazio”
Cristi Borcea / Sursă foto: Arhivă GSP

Controla, nu controla vântul, dar Dinamo avea rezultate în perioada lui Cristi Borcea. Plătea bine jucătorii, avea bani. Cristi venea cu primele imediat după meci. Lucrurile mergeau bine, nu erau probleme cu banii.

- Dan Matei Agathon, fost membru în Consiliul de Administrație de la Dinamo, în 2021

Bilanțul lui Cristi Borcea la Dinamo: trofee și condamnări

  • Borcea a fost la Dinamo în perioada 1998-2012 și a câștigat 4 campionate, 6 Cupe și 2 Supercupe.
  • În martie 2014, Cristi Borcea a fost condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare în „Dosarul Transferurilor” pentru deturnare de fonduri, fals în acte și înșelăciune. A fost eliberat condiționat din Penitenciarul Jilava la începutul lunii iulie 2018, după ce a ispășit puțin peste 4 ani de închisoare.
  • În februarie 2019 a fost din nou condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul Retrocedărilor, alături de Dragoș Săvulescu și Radu Mazăre. El a fost acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro. A fost eliberat în noiembrie 2019, după 9 luni.

VIDEO Scene antologice în vestiarul lui Dinamo, înaintea unui derby de poveste: „Borcea stătea în genunchi, Bratu râdea cu lacrimi”

Citește și alte știri despre Dinamo:

Duelul avocaților » DDB, Nicolae Badea și Vlad Iacob plătesc zeci de mii de euro în lupta pentru Dinamo

Stadionul Dinamo va avea două inele: detalii importante stabilite azi despre noul proiect

EXCLUSIV „E ciudat și îngrijorător” » Ce l-a deranjat pe Vlad Iacob la jucătorii lui Dinamo + Altă veste proastă pentru fani

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
steaua.libera
steaua.libera  •  22 Ianuarie 2023, 11:40

Cred ca si lui ii este rusine acum de declaratiile astea

Ioano13
Ioano13  •  21 Ianuarie 2023, 16:40

Și eu sunt printre cei care nu pot sa-l revăd pe acest *** functional , ajuns, cu ani în urmă, în mod misterios, la cârma unei echipe foarte importante din România . Elucubrațiile lui , verbale și factuale, au produs declinul echipei Dinamo.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

polistul68
polistul68  •  21 Ianuarie 2023, 14:53

Un alt escroc care a ingropat o echipa de traditie...si mai tragic e ca unii il regreta...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează