FOTBAL  »  Superliga  »  AMINTIRI

EXCLUSIV Dezvăluiri incredibile despre presiunile MApN pe adversarii Stelei: „Eram șantajați. Ne-a chemat procurorul militar-șef. Aveam o anonimă”

Petrolul 1990. Costel Lazăr este primul din  dreapta pe rândul de jos
Petrolul 1990. Costel Lazăr este primul din dreapta pe rândul de jos

Articol de - Publicat miercuri, 24 februarie 2021 12:32 / Actualizat miercuri, 24 februarie 2021 13:52

Steaua contra Dinamo. Ministerul Apărării contra Ministerul de Interne și Securitate. Războiul instituțional s-a descărcat în sportul românesc de dinainte de 1989 printr-o rivalitate marcată de presiuni, șantaje și influențe oculte.  În 2021, Ministerul Apărării controlează clubul Steaua, aflat în drumul spre Liga 1. 

După Revoluție, jucătorii și antrenorii de la Steaua și Dinamo s-au acuzat reciproc pentru metodele prin care au obținut performanțe:

  •  jucătorii Stelei au acuzat manevrele Securității și jocurile de culise făcute de Mircea Lucescu 
  • jucătorii lui Dinamo și Mircea Lucescu au acuzat ajutorul imens al lui Valentin Ceaușescu, protectorul Stelei, și presiunea pusă pe adversari de prezența acestuia Mărturiile din ultimii 30 de ani arată că ambele cluburi foloseau metode interzise. 

Prezent în această dimineață la GSP Live, Costel Lazăr - jucător cheie la Petrolul, echipă care termina sezonul 1989-1990 pe locul 4 în prima ligă, după Dinamo, Steaua și Universitatea Craiova - a povestit cum jocurile de culise au funcționat și în lunile de după căderea regimului Ceaușescu. 

Lazăr a crescut la ASA Mizil, satelitul Stelei, unde a jucat până la 26 de ani când s-a transferat la Petrolul: „Am fost ofițer de armată. Eram locotenent făcut la apelul de seară pentru că Steaua ne ținea sub control, nu voia să ne piardă. Eu aveam niște oferte de la Sportul, de la UTA, de la Petrolul. Am acceptat să vin la Petrolul cu condiția să rămân ofițer și după 1989”.

EXCLUSIV Dezvăluiri incredibile despre presiunile MApN pe adversarii Stelei: „Eram șantajați. Ne-a chemat procurorul militar-șef. Aveam o anonimă”
Costel Lazăr (încercuit) în tricoul Petrolului, la o deplasare cu Dinamo, în Ștefan cel Mare

39 de goluriîn 94 de meciuri, adică o medie de un gol la 2,41 meciuri, are Costel Lazăr, un mijlocaș, în prima ligă pentru Petrolul

Locotenentul Lazăr era principalul marcator al Petrolului în decembrie 1990, când echipa a întâlnit-o pe Steaua, liderul campionatului, în ultima etapă din tur. Steaua era încă echipa Ministerului Apărării. Actualul președinte de la Petrolul povestește: 

„Într-adevăr existau presiuni, s-a încercat și asupra mea. Cu trei săptămâni înaintea meciului cu Steaua am fost chemați la Procuratura Militară Ploiești eu și vicepreședintele clubului, Mihai Cristache. Ne-am prezentat la colonelul Ciobanu (n.r. - procurorul militar-șef Nicolae Ciobanu), petrolist, domnul Cristache se îngălbenise pentru că nu știa despre ce e vorba. 

Eu am abordat direct subiectul: „Ce s-a întâmplat? Urmează meciul cu Steaua?”. A zis: „Nu, nu, nu. Aveți o anonimă (n.r. - reclamație anonimă) că ați condus în stare de ebrietate, în mașină era și domnul Cristache. Ați fost la Urlați de unde ați luat bidoane de vin și ați venit în stare de ebrietate”.  I-am zis: „Tovarășe colonel, tovarășul Cristache nu s-a urcat în viața lui în mașina mea. Eu iau vin de la Tohani și dacă beau un pahar cu vin conduce soția. Mai aveți ceva să-mi spuneți?”. M-am ridicat și am plecat. Nea Cristache face: „Bă, ești nebun?! Unde pleci?”. L-am luat: „Te-ai urcat vreodată în mașina mea?”. Nu! „Și atunci?!”. Era un șantaj înainte de meci”. 

Costel Lazăr a dat golul victoriei 

Partida Petrolul - Steaua s-a jucat pe 9 decembrie 1990. Liderul, avându-i în teren pe Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Iovan și Bumbescu, a deschis scorul în minutul 14, prin Ovidiu Lazăr, dar Petrolul a întors meciul: „Am bătut cu 2-1, am dat gol în minutul 86 și am ieșit afară. Am cerut schimbare. Am vrut să mă bucur în fața tribunei oficiale unde era domnul procuror șef”. 

Costel Lazăr a marcat golul victoriei în minutul 64 și a cerut schimbare în minutul 80. A doua zi, în Gazeta Sporturilor, vicepreședintele Cristache declara: „Am dorit mult o victorie în fața Stelei”.  

EXCLUSIV Dezvăluiri incredibile despre presiunile MApN pe adversarii Stelei: „Eram șantajați. Ne-a chemat procurorul militar-șef. Aveam o anonimă”
Cronica meciului Petrolul - Steaua 2-1, din decembrie 1990

Peste câteva luni, Lazăr a ieșit din armată: „Am hotărât să renunț la grade și să trec la profesionism. Eram sunat la 4 dimineața acasă să mă prezint la alarmă și eu aveam antrenament la 10. Întreba generalul de mine. Zicea că mă dă dezertor. Mi-am zis să-mi văd de viața mea. Am ieșit din armată și am semnat un contract de profesionist cu Petrolul, pe 2.500 de mărci germane. Nu am apucat să iau banii pentru că am plecat să joc în Israel”. 

Am avut multe de tras în armată. Am fost la un turneu în Polonia, dar comandantul Armatei a-1-a m-a chemat la întoarcere cu tot cu pistol, cu diagonală. M-au luat în primire. De ce am plecat, cum am plecat, de ce n-am anunțat, ce am văzut acolo. Era o fabrică de elicoptere pe unde am jucat noi. Ce naiba, eu stăteam să mă uit după elicoptere?! Am jucat fotbal 
- Costel Lazăr, la GSP Live

Implicarea Securității în fotbal » Cum au fost influențați „recalcitranții” Lăcătuș, Bumbescu și Iovan de „Felix”, „Mitică” și „Crețu”

Conducător din Liga 1, răspuns ULUITOR pentru antrenorul care a cerut transferuri: „Să dau bani pe jucători? Mai bine pe c***e!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (32)
titiduru22
titiduru22  •  24 Februarie 2021, 21:16
Postat de adriann_ pe 24 Februarie 2021, 20:50

Nu-i intereseaza pe slujitorii intru becalism. Pe oamenii normali ii intereseaza, mai ales ca vremurile alea par sa se intoarca, dar cu copii vechilor securisti (USR) la butoane...

Pesedisti inca din anii 20 ai secolului trecut , va cunoastem !

adriann_
adriann_  •  24 Februarie 2021, 20:50
Postat de pafnutie pe 24 Februarie 2021, 13:20

Povești la gura sobei. Nu spun că nea ăsta minte, dar să ieși cu așa ceva după atâta timp, chiar nu mai interesează pe nimeni.

Nu-i intereseaza pe slujitorii intru becalism. Pe oamenii normali ii intereseaza, mai ales ca vremurile alea par sa se intoarca, dar cu copii vechilor securisti (USR) la butoane...

radu876
radu876  •  24 Februarie 2021, 17:33
Postat de radu876 pe 24 Februarie 2021, 17:31

cine era fundas stanga la steaua? d munteanu? sigur nu e dorinez. nu ca as fi eu specialist in istoria stelei.

se pare ca dănuț munteanu, de la iași. nu-l mai țin minte.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează