FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO Dezbaterea Zilei, 14 august » Criză majoră la Rapid. Ce e de făcut? „Să vină Șumudică!” vs „Conducerea a greșit strategia, Bergodi trebuie păstrat” vs „Șucu mai are încă o variantă”

Articol de - Publicat luni, 14 august 2023 18:39 / Actualizat luni, 14 august 2023 18:57

Ediția de astăzi a proiectului GSP „Dezbaterea Zilei” are ca subiect posibila demitere a tehnicianului Cristiano Bergodi (58 de ani) de pe banca Rapidului și posibila înlocuire a lui cu Marius Șumudică. Toate argumentele, mai jos. 

„Vorbim despre situația de la Rapid, acolo unde socoteala din presezon nu s-a potrivit absolut deloc cu rezultatele din Superligă. Totul merge prost, Bergodi și echipa au pierdut deja 10 din cele 15 puncte puse în joc. 

Așa că dezbaterea de azi caută un răspuns și argumente pentru rezolvarea potrivită a situației de la Rapid. Trebuie demis Cristiano Bergodi și adus Șumudică sau Dan Șucu ar trebuie să-și păstreze calmul și strategia, pentru că, pe termen lung, lucrurile vor reveni la normal?”, este introducerea făcută de moderatorul dezbaterii, Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei.

La dezbaterea din studioul GSP au participat reporterul special Remus Răureanu și Dan Udrea, redactor-șef adjunct, susținuți cu argumente de către Iosif Rotariu, fostul mijlocaș al Stelei, și Mircea Lucescu, fostul antrenor al Rapidului. 

VIDEO. Dezbaterea Zilei: Ar trebui sau nu să fie demis Cristiano Bergodi de la Rapid? 

PRO » Remus Răureanu: „Șumudică era compromisul perfect”

  • „În inter-sezon, conducerea Rapidului a ratat ocazia de a face un joc politic foarte abil. Instalându-l pe Șumudică, s-ar fi pus la adăpost. Șumudică ar fi fost paratrăsnetul perfect în cazul în care rezultatele ar fi fost la fel de slabe cum sunt acum. Suporterii ar fi ținut cont cu siguranță că unul de-ai lor s-ar fi aflat pe bancă și s-ar fi comportat diferit”
  • Chiar azi, șeful suporterilor a zis că Rapidul e o pălărie pre mare pentru Bergodi. E clar că fanii nu l-au privit cu ochi buni, nu neapărat pentru că Bergodi nu ar fi potrivit, ci pentru că ei sufereau în continuare că Șumudică nu a fost ales.
  • Dacă oamenii care conduc clubul vor să facă acel joc politic de care pomeneam, încă mai e timp. Asta ar însemna să-l schimbe pe Bergodi. Dacă nu o fac, există riscul ca atmosfera să devină insuportabilă. Rapidul va juca în fiecare partidă așa cum a jucat și aseară, sub amenințarea înjurăturilor, a huiduielilor. E o atmosferă gata de implozie acolo. Urmează Farul, FCSB, Craiovele. E deja în pericol participarea în play-off, sezonul se arată foarte complicat.
  • E complicat și pentru Bergodi să mai repare situația. De ce ar putea face el echipa să joace cu mult mai bine? Lotul nu va mai fi semnificativ modificat, iar piesele nu sunt de cea mai bună calitate. În aceste condiții, energia lui Șumudică ar fi un ingredient foarte bun.
  • Lotul nu e grozav și achizițiile au complicat mai mult situația. Rapid a adus un atacant foarte scump, pe Rrahmani, cu 600.000 de euro. Ce o să facă cu el? Iese Dugandzic? Dugandzic e golgeter. Poți să-l dai deoparte? A venit Petrila, care nu juca nici la CFR. De ce ar fi grozav Petrila încât să schimbe jocul Rapidului și să transforme echipa într-una de podium? Sunt o grămadă de fotbaliști care au fost « pescuiți» de peste tot, care nu jucau acolo: Oaidă, Iulian Cristea, Braun. 
  • Rapid și-a construit o echipă din piese de mâna a doua și speră să transforme acele piese într-o mașinărie superperformantă. Iar Bergodi e un antrenor bun și atât. Bergodi nu a făcut nicăieri miracole. Nu a câștigat campionatul cu Sepsi, ca să te aștepți să facă așa ceva și aici. Apropo de miracole, Șumudică are acel campionat cu Astra. Iar la Rapid ar avea ce un antrenor obișnuit nu poate avea: conexiunea cu publicul. Plus că are o carieră cel puțin la fel de bună cum are Bergodi.
  • Uneori, când conduci un club de fotbal, mi se pare că trebuie să mai joci și la alibi. Xavi era cel mai bun antrenor din lume? Nu, Barcelona l-a ales și pentru că avea o conexiune cu istoria clubului, cu suporterii. Guardiola la fel. Era cel mai bun din lume când a fost angajat? Nu, era un antrenor de copii și atât. Dar au fost aleși și pentru că aveau niște conexiuni invizibile, cum și Șumudică are la Rapid. El e de-a dreptul disperat să preia echipa. Este extraordinar de motivat. 

Reacția suporterilor este pe undeva normală. Eu cred că, în această săptămână, se vor lua niște măsuri la nivelul băncii tehnice. 

Rezultatele nu-l ajută pe Bergodi, s-au făcut niște transferuri cu niște eforturi financiare foarte mari și echipa nu joacă.

La toate echipele care vor să câștige titlul lucrurile s-au schimbat: la Craiova, la CFR. Nu pot fi lăsate la fel pe un termen mai lung nici la Rapid. Trebuie luate niște măsuri urgente. S-au scurs deja 5 etape în care lucrurile nu au arătat bine și atunci trebuie făcută o schimbare.

- Iosif Rotariu, fost internațional
 

CONTRA » Dan Udrea: „Problema pe care Rapidul o are acum e din cauza conducerii”

  • „Mi se pare că Șucu, Angelescu și Niculae au făcut exact ce trebuia astă-vară, nenumindu-l pe Șumudică antrenor. Cum adică să-mi comande galeria? Ați mai auzit în vreo altă țară să vorbească la TV sau în presă lideri de galerie? Eu n-am văzut. 
  • În două momente, Șucu a dovedit că poate să le țină piept suporterilor: când nu l-a dat afară pe Mutu și când nu l-a pus pe Șumudică. Problema pe care Rapidul o are însă acum e din cauza conducerii, pentru că la presiunea suporterilor și-a anunțat niște ținte prea mari pentru ce poate Rapidul în momentul de față. Mai exact, titlul de campioană.
  • În primăvară, când galeria a cerut plecarea lui Mutu, conducerea a făcut scut în jurul lui și a zis: «lăsați-l în pace, îl susținem, că la anul luăm titlul», deși nu exista niciun argument să spui asta. Atunci, lucrurile s-au domolit din partea suporterilor, dar obiectivul a rămas clar: titlul. 
  • Dar pe ce te bazezi când anunți acest obiectiv? Nu e suficient să-l aduci pe Bergodi. Hai să vedem ce transferuri a făcut Rapidul. E Bergodi vinovat că a găsit un lot format în mare parte din jucători care au fost rezerve sau au fost refuzați de alte cluburi? CFR, dacă avea nevoie de Braun, mai scăpa de el? La fel și cu Petrila. 
  • OK, Hagi ia mereu jucători pe care îi resuscitează. Dar ce se întâmplă la Hagi e excepția. În România, titlul a fost de fapt câștigat mai mereu de echipe cu jucători experimentați și cu bugete foarte, foarte mari. Inclusiv Astra, când a câștigat titlul, avea un buget de salarii foarte mare, cu Budescu, Teixeira, Alibec. Dacă Rapid se bazează pe excepții gen Hagi, atunci trebuie să aștepte un an de excepție. 
  • Să vedem ce jucători a dorit Rapid înainte să ajungă la Rrahmani, la Petrila, la Oaidă. Eu știu din sursă sigură că Rapid l-a vrut pe Joonas Tamm, iar el le-a zis: «Vreau salariu de 20.000». Au zis că e prea mult și au ajuns la Cristea. Au mai spus că-l vor pe Edjouma, dar au ajuns la Oaidă. I-au mai vrut pe Grameni, pe Denis Drăguș. În cele din urmă, ei au ajuns la jucători de rang 2 sau 3. Ei au făcut niște eforturi financiare, dar raportându-ne la ce putea Rapid acum un an sau doi.
  • S-au băgat niște bani, dar nu cred că e suficient. E simplu să vii și să spui că Bergodi e vinovat. Dar nu cred că asta este problema la Rapid, ci faptul că ei și-au pus un target pe care, în mod normal, nu-l pot atinge. Dacă ei spuneau că anul ăsta vor cupele europene și Cupa României, lucrurile erau mult mai liniștite.

Suporterii Rapidului trebuie să înțeleagă că au un antrenor foarte bun, cu experiență îndelungată în campionatul României, cu o experiență extraordinară în campionatul Italiei, ca jucător. Nu se poate pune la îndoială profesionalismul lui și cunoașterea lui în ale fotbalului. 

Campionatul e lung, echipa își poate reveni. Important e ca suporterii să fie aproape de ei, să-i ajute în momentul ăsta de dificultate.

Presiunea pe acest stadion este extrem de mare. Iar unii dintrre jucători încă nu s-au adaptat condițiilor de la Rapid. 

- Mircea Lucescu, fost antrenor Rapid
 

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Șucu trebuie să intervină urgent. Și are o variantă prin care nu s-ar preda complet galeriei”

  • „La un club așa complicat ca Rapid concluziile nu pot fi simple. Criza este certă, nu o poate nega nimeni, și ca în orice criză toată lumea așteaptă un semn de la lider, să vadă încotro se merge. 
  • Este primul examen cu adevărat important pentru omul de fotbal Șucu. Au mai fost câteva avertismente prin primăvară, dar acum este o adevărată răscruce, pentru că este contestat nu doar modelul de business al lui Șucu, și chiar felul de a fi al omului Dan Șucu.
  • Strategia lui asumată și comunicată deopotrivă în business și în fotbal se bazează pe eficiență, modernism, proceduri, răbdare. Dar fotbalul e un animal diferit. Aici presiunea publicului e greu de dus. 
  • Dan Șucu vorbea zilele trecute despre faptul că „a construi o echipă mare nu este o probă de 100 de metri garduri, ci una de maraton”. Dar la fel de adevărat e că și la maraton sunt ruperi de ritm, iar strategia se adaptează din mers, din alergare. Dacă lucrurile nu merg, nu aștepți finalul cursei. La fotbal intervii cumva - schimbi antrenorul, schimbi tactica, mai faci transferuri. 
  • Patronul Rapidului trebuie să iasă urgent din starea de împietrire în care l-am văzut aseară, după meci, când părea că l-a călcat trenul în deșert. Dan Șucu trebuie să decidă repede ce își asumă: să țină cu dinții de modelul lui și cu Bergodi antrenor, ca să demonstreze că are dreptate, asumându-și presiunea crescândă, sau să se adapteze din mers și să dea publicului ce vrea: un antrenor vocal, emoțional, dar care va hackeri modelul inițial, de club non-balcanic.
  • Eu zic că poate fi și a treia soluție: să îl înlocuiască pe Bergodi, dar să păstreze totuși principiile modelului - fără circ, fără antrenori puși de galerie etc - adică să nu-l pună pe Șumudică, ci să încerce cu un alt antrenor - mai riguros, mai modern, mai implicat decât Bergodi.
  • Asta ar fi varianta prin care Șucu nu s-ar preda total galeriei, care așa va ști că nu are puterea de a schimba strategia clubului oricând, dar va ști și că are în față un patron reactiv, implicat și asumat”.

Citește și: 

Imaginea surprinsă de reporterii GSP cu Dan Șucu la finalul jocului: i-a fost frică în propria „casă”!

Galeria Rapidului ia măsuri! Fanii merg peste jucători la antrenament: „Vrem să redresăm echipa”

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (65)
cosmavirgil
cosmavirgil  •  19 August 2023, 14:22

Extrem de slabă așa zisa dezbatere, mai bine n-o publicați. Mestecă informații vechi, și acelea culese după ureche și din poze nerelevante și reia - plictisitor, chiar agasant! - un subiect stins demult, cel al (ne)numirii preferatului presei pentru declarațiile lui scandaloase. Dezbatere înseamnă argumente, argumentele înseamnă date certe nu bârfe de berărie.

Corcodel_topor
Corcodel_topor  •  19 August 2023, 13:58

Sucu sa ia exemplul lui Boehly de la Chelsea si sa se inconjoare de oameni capabili. Sa isi puna un director sportiv bun si cativa scouteri tari. Anul trecut la Chelsea, Boehly le-a facut pe toate de unul singur si a dat-o in bara. Acum cand s-a inconjurat de oameni tari din fotbal (Winstanley, Lawrence, Shields) a dat lovitura si si-a facut lot de 5 stele, plin de super talente. Sucu sa caste gura la oameni care stiu fotbal nu la dinastia care ii aduc pe Oaida sau Cristea sau alte bombe

fratilitau
fratilitau  •  18 August 2023, 12:31
Postat de 10iul73 pe 14 August 2023, 18:54

Vorbim de Rapid de parca ar avea lotul lui Real Madrid,investiții minime,rezultate pe măsură.. acolo este nevoie de rabdare(ce sa mai zicem noi de la Univ Craiova),Sucu nu este Abramovici și nici șeic, Rapidul nu este Barcelona,deci ce vorbim!?Acum 2 ani evoluau în B,pretenții mari are galeria..liniștea va aduce rezultate,Hai Univ Craiova!?

Clonații proști și *** din Craiova scriu peste tot. Bă prostule CSU deține numele și palmaresul Universității Craiova, vouă vi le a dat badea pe calea PSD Olguța Victor ponta, băi minte de pește.......

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (65)
Comentează