FOTBAL  »  Superliga  »  SISTEMUL VAR

EXCLUSIV 5 dileme în privința introducerii sistemului VAR în Liga 1

Alexandru Deaconu, manager proiect VAR
Alexandru Deaconu, manager proiect VAR

Articol de , , - Publicat luni, 21 martie 2022 11:16 / Actualizat luni, 21 martie 2022 13:50

Alexandru Deaconu, managerul de proiect VAR, răspunde marilor întrebări care apar în jurul arbitrajului video: câți arbitri îl înțeleg, cum vor fi ei judecați și notați, dar și ce se întâmplă cu un meci în care VAR-ul nu funcționează și mai ales dacă sistemul îi frustrează pe unii fiindcă le ia din influență și putere?

1. Cum va fi notat un arbitru de centru după ce va fi ajutat de VAR?

În momentul în care tu iei o decizie greșită pe terenul de joc rămâne decizia greșită! Lucrul bun, pozitiv e că avem un sistem care te poate corecta, dar decizia ta este greșită. Nu pot să spun ce bine ai făcut, dacă tu nu ai făcut bine. Vin și spun doar că această greșeală nu are consecințe.

2. Au înțeles toți arbitrii sistemul?

Pregătirea are două componente. Pregătirea operatorilor de reluări și a arbitrilor cu sistemul VAR în spate. În faza de pregătire de rolul de VAR și aVAR am lucrat doar pe simulator cu faze din jocurile deja desfășurate, iar obiectivul a fost să îi obișnuim cu analiza din spatele ecranului. Ce înseamnă sistemul în sine și cum funcționează el. Și la ce folosește fiecare dispozitiv din camera VAR

Apoi ce camere trebuie selectate, ce unghiuri trebuie alese, ce viteză să folosească, când să «înghețe ecranul» sau când să meargă pe slow-motion. Pentru fiecare incident în parte sunt niște moduri de a le analiza. De la fazele simple acum am ajuns la fazele mai complexe. Unii s-au descurcat mai bine, alții mai puțin bine.

Asta nu înseamnă că toți care au trecut prin camera VAR vor fi arbitru VAR sau aVAR. Aici trebuie să ai niște abilități. În primul rând, curaj. Să ai personalitate, capacitate de analiză, rapiditate în gândire și să nu te blochezi, să nu ai emoții.

Sunt niște lucruri foarte, foarte importante. Sunt unii care sunt potriviți și alții mai puțin potriviți. Mă întorc în timp: pe vremuri erau și «centrali», și asistenți la grămadă. După care au venit cu roluri clar delimitate: arbitri și arbitri asistenți. Cu siguranță, într-un viitor apropiat vom avea arbitri și arbitri asistenți, arbitru VAR și aVAR

3. Care sunt problemele ce pot altera sistemul VAR?

Pe lângă pregătirea arbitrilor vorbim de sistem și de calitatea imaginilor pe care le vom primi de la cei care transmit jocurile. Calitatea cameramanilor. Dacă până acum n-a fost cazul să discutăm acest subiect, din sezonul următor va trebui să-l abordăm. 

Sistemul VAR e bun, dar cât de clare sunt imaginile pe care le primim în camera VAR? Apoi vorbim de capacitatea și abilitatea celor din cameră, să le proceseze, să le analizeze, să le interpreteze.

Manual de utilizare VAR în România » Managerul de proiect prezintă, prin intermediul GSP, modul în care va fi pus în practică sistemul începând din sezonul viitor
SISTEMUL VAR
Manual de utilizare VAR în România » Managerul de proiect prezintă, prin intermediul GSP, modul în care va fi pus în practică sistemul începând din sezonul viitor

4. Ce se întâmplă dacă la un meci VAR nu funcționează?

În perioada asta am verificat sistemele din punctul de vedere al funcționării. Ce se întâmplă, cum se conectează, dacă apar întreruperi. Au fost momente când au fost probleme legate de curentul electric, multe aspecte pe lângă cele sportive. Dacă la un meci cade sistemul VAR, meciul va continua fără el. Împreună cu LPF lucrăm la modificarea ROAF și trebuie schimbate toate aspectele referitoare la introducerea sistemului VAR.

3 iuliee data la care, cel mai probabil, se va disputa Supercupa României, primul joc ce va avea parte de VAR

8 iuliee data la care va începe viitorul sezon de Liga 1 și care, conform anunțului FRF, va dispune la toate meciurile de arbitraj video

5. Toți arbitrii sunt bucuroși de apariția VAR sau unii sunt afectați că pierd din influență și putere?

Am văzut ce spuneau unii acum 10-15 ani. Mă gândesc că doar cine nu înțelege nu-și schimbă părerea. Și eu am avut anumite opinii, neștiind despre ce e vorba, sau știind superficial, m-am băgat în seamă, mi-am dat cu părerea la momentul respectiv în mod greșit, dar ulterior, documentându-mă și citind, am văzut beneficiile și mi-am schimbat opinia. Nu vorbim de VAR, ci la modul general.

VAR ia din puterea unui arbitru? Eu nu văd arbitrul ca având o putere pe terenul de joc. Rolul lui nu e de a avea putere și nu pentru asta e pregătit. Rolul său este să protejeze jocul și jucătorii. Și să folosească în mod echilibrat și echitabil Legile Jocului pentru cele două echipe. Eu nu văd că le ia arbitrilor din putere, ci îi ajută să-și corecteze deciziile care pot influența în mod evident soarta unui joc.

Citește și alte știri despre arbitrajul video:

Poftiți în Mercedes! Gazeta Sporturilor a inspectat cele două mașini care au fost echipate cu tehnologia ce va susține arbitrajul video

Justin Ștefan, schimbare radicală față de Răzvan Burleanu » Cum au ajuns LPF şi FRF să strângă relaţiile: „Nu e o pace ciudată”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
158180581397392
Bala Nicolae  •  21 Martie 2022, 16:00

In toata lumea functioneaza de 3-4 ani numai la noi nu. Sunt posturi in care uni oameni sunt batuti in cuie. Asa si cu acest Diaconu care este sef de proiect .Nu faci un an doi aduceti domnule pe altcineva care se pricepe si mai ales vrea. OR CE PERSOANA CARE STA MAI MULT DE 2 MANDATE IN FUNCTIE ALA NU MAI FACE TREABA. DEVINE *** SI CREDE CA LUMEA A INCEPUT CU EL- PUTIN

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

miki123
miki123  •  21 Martie 2022, 15:14

Dacă "brichetă" implementează VAR.ul in fotbalul românesc, ne-am *** Ăsta nu știe decât, să dea meciurile cu 3-0 pt fîcîsîbî.iști!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  21 Martie 2022, 14:30

Astia atat se pregatesc ...ca poate nu mai trebuie implementat....la fel au facut cu autostrazile....fac comisii si uita de ele....

Vezi toate comentariile (6)
Comentează