FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

INTERVIU EXCLUSIV „Mix între prostie și escrocherie!” » Un personaj cu greutate de la Dinamo rupe tăcerea într-un interviu eveniment: „Se aude prin oraș că vine un grup de investitori”

Agathon, Ioan Becali, Nicolae Badea și alte personaje grele din fotbalul românesc
Agathon, Ioan Becali, Nicolae Badea și alte personaje grele din fotbalul românesc

Articol de - Publicat vineri, 09 aprilie 2021 12:20 / Actualizat vineri, 09 aprilie 2021 15:03

Dan Matei Agathon (71 de ani), de două ori ministru al Turismului și fost membru în Consiliul de Administrație de la Dinamo, a dezbătut la GSP Live cauzele prăbușirii echipei sale de suflet. 

Într-una dintre puținele sale apariții publice, „Ministrul Dracula” - supranumele dobândit pentru megaproiectul de 30 de milioane de dolari promis în 2001, dar nefinalizat nici până acum - a renunțat la discursul protocolar specific politicienilor, analizând dezastrul de la Dinamo din perspectiva unui înfocat suporter, fără să menajeze pe cineva. 

Fostul demnitar spune că roș-albii sunt victimele arbitrilor, îi face un portret nemilos lui Pablo Cortacero și dezvăluie că „a auzit în oraș” că un grup de investitori ar fi interesat de preluarea clubului. 

Dan Matei Agathon: „Arbitrajul anti-Dinamo e oribil!”

- Domnule Agathon, cum priviți ceea ce se întâmplă la Dinamo? 
- De la agonie la extaz. Extaz pentru că, printr-un efort inimaginabil, suporterii din DDB aproape au reușit să obțină licența. Acum urmează să se rezolve și partea sportivă. Aducerea lui Gigi Mulțescu trebuia, din punctul meu de vedere, făcută mult mai devreme. Îl cunosc, l-am iubit ca jucător și îi cunosc calitățile umane, e un caracter cu totul și cu totul special.

- V-ați fi așteptat să se mai întoarcă, după ce a fost aruncat precum o măsea sticată astă-vară? 
- Da! Am fost cu el într-o emisiune și, în pauzele publicitare, mi-a spus că, dacă îl cheamă, el vine. Asta înseamnă caracter și dragoste pentru un club. El spune că Dinamo i-a dat totul, trebuie să dea și el totul pentru Dinamo. Din păcate, starea sa de sănătate nu e extraordinară, face un efort supraomenesc să se ocupe de echipă.

- Cât de mare vi se pare în acest moment pericolul retrogradării? Dinamo nu arată deloc bine în clasament, iar cifrele sunt oribile.
- Dacă e ceva oribil, oribil a fost arbitrajul anti-Dinamo! A început în tur și continuă și acum. Sper că diseară nu vom avea o nouă porție de Bîrsan, care să mai facă cine știe ce minuni. Eu spun că sunt șanse reale ca Dinamo să scape de retrogradare. Mă bazez pe «SMURD», pe faptul că jucătorii accidentați sau bolnavi de COVID încep să revină la antrenamente. Penultimele două transferuri au dat semne încurajatoare (n.r - Kongshavn și Raul Albentosa). Am mai adus un vârf, să-l vedem la treabă!

- Un vârf care n-a mai jucat de mai bine de un an... 
- Când Dinamo va avea banii FCSB-ului, o să aducem un atacant de la Barcelona. Până atunci, noi abia avem bani să plătim telefoanele. E greu să aduci cine știe ce jucători. Suporterii reproșează că nu se fac transferuri, dar bani de unde?

Agathon: „Dinamo e cea mai dezavantajată echipă de fotbal din România!”

- V-am văzut extrem de virulent pe pagina dumneavoastră de Facebook la adresa arbitrajelor. Cât de mult credeți că locul din clasament e influențat și de erorile arbitrilor?
- O spun obiectiv, la rece. Dinamo e cea mai dezavantajată echipă de fotbal din România. Situația din clasament e una mincinoasă. Dacă am adăuga minimum 12-14 puncte provenite din erori grave de arbitraj, eram în cu totul altă poziție. Asta e, mergem mai departe. Vassaras și Deaconu fac în continuare exact ceea ce doresc. E ceva ce nu poți să-ți imaginezi. Unul stă, ia 8.000 de euro pe lună și face analiza jocurilor pe calculator, iar celălalt stă aici și ce face? Mai e o chestie.

- Care? 
- Înainte, se puteau recuza arbitrii. Acum, și acest drept al arbitrilor a fost dat la o parte. Ar recuza Dinamo arbitrii, dar n-are cum.

- De ce creți dumneavoastră că Dinamo a ajuns o țintă a arbitrilor? Pe vremuri, era complet diferit
- Pe vremuri, erau două echipe favorizate. Una era echipa Comitetului Cental, iar apoi echipa Securității.

- Nu mă refer doar la acele vremuri, ci și la perioada de acum 10-15 ani, când Mircea Rednic spunea despre Cristi Borcea că are puterea de a controla până și vântul. 
- Sunt glume pe care ei le făceau. Controlau, nu controlau, dar Dinamo avea rezultate în perioada lui Cristi Borcea. Plătea bine jucătorii, avea bani. Cristi venea cu primele imediat după meci. Lucrurile mergeau bine, nu erau probleme cu banii. Acum, vremurile s-au schimbat. Nu-mi dau seama de ce e această pornire anti-Dinamo. Ori provine din invidia vremurilor comuniste, când se colectau cei mai buni jucători din țară, ori dintr-un profund spirit anti-dinamovist.

- Horațiu Feșnic arbitrează diseară Dinamo - Clinceni. 
- Nu sunt foarte încântat. Aș fi încântat să ne arbitreze Hațegan în fiecare meci. El și dacă greșește, știi că a fost o greșeală omenească. Și arbitrii sunt oameni și pot greși.

- Și cine nu face greșeli omenești? 
- Dumnezeu! Dar câng greșelile sunt îndreptate numai împotriva echipei tale, nu mai sunt greșeli, ci o linie. Această linie roșie a fost deja depășită. Dacă lucrurile continuă tot așa, facem și noi memorii la CCA, la FRF, care ar trebui să fie mai activă și să se ocupe mai mult de fotbal. Apoi, mergem la UEFA sau FIFA. Nu poți să taci din gură și să te uiți cum etapă de etapă ești furat. În meciul cu CFR, Dinamo a demonstrat devotament, o pregătire fizică incredibilă, o bună poziționare pe teren. Dacă nu erau cei doi jucători dați afară absolut inutil..Vine Crăciunescu, care nu e un mare admirator al lui Dinamo, vine Porumboiu, vine Balaj, vârfurile arbitrajului românesc și spun că jucătorii ăia au fost dați afară degeba, iar ei nu iau nicio măsură.

„Mix între prostie și escrocherie!” » Un personaj cu greutate de la Dinamo rupe tăcerea într-un interviu eveniment: „Se aude prin oraș că vine un grup de investitori”
Dan Matei Agathon acuză arbitrajele de la meciurile lui Dinamo

- Poate vom avea VAR, iar aceste discuții vor dispărea.
- Dacă nu vom avea VAR, voi propune conducerii lui Dinamo să cerem arbitri străini. Ori VAR, ori arbitri străini, altfel nu se mai poate.

- Dinamo a pierdut titlul în 2009 pe mâna unui arbitru spaniol, domnule Agathon
- Da, dar măcar știi că a fost o greșeală omenească, nu un program prestabilit. Depinde și cum ceri, depinde și cine cere. Dacă lansăm o campanie de presă cu 100.000 de dinamoviști care cer asta, o să fie greu să spună «NU».

Agathon: „Cortacero? Mix între prostie și escrocherie!”

- Care credeți că sunt perspectivele pentru viitor? Cât vor mai putea acești suporteri să țină clubul? 
- Of! Înainte de a fi dinamovist, trebuie să fiu un tip pragmatic și realist. Este foarte greu să crezi că băieții ăștia vor putea susține echipa și în sezonul viitor. Dinamo are nevoie ca de aer de investitori. Dar investitori, nu escroci internaționali spanioli.

- Nu i-ați pronunțat numele, dar ați făcut referire la Pablo Cortacero. Cum ați privit venirea acestor investitori spanioli? Lumea era entuziasmată la început, dumneavoastră cum ați reacționat? 
- În primele două zile am pus și eu botul și am zis: «Vin ăștia cu bani, să vezi tu că renaște Dinamo, revin vremurile bune». După aceea, au apărut semnalele care mi-au conturat ideea că va fi un fiasco total. Deocamdată, domnul respectiv nici nu știu dacă are bani să plătească taxele de proces. Nici nu știu cum ajunge el în România, că nu cred că are bani de avion. Probabil vine cu mașina. Ca să ții o echipă ca Dinamo, ai nevoie de 10 milioane de euro anual pentru performanțe medii. Dacă vrei titlul, trebuie 20 de milioane de euro.

- Care credeți că a fost scopul acestor spanioli? Ce s-a urmărit, ce a fost în spate, credeți că a fost vorba despre o scamatorie? 
- Este un mix între prostie și escrocherie și cu certitudine că există un interes ascuns. Au venit hotărâți să dărâme clubul. Poți să aduci în România jucători care să ia 40.000 de euro pe lună, precum în Anglia? Parcă era un plan să demonteze Dinamo. Nu știu la ce s-a gândit Cortacero. Să pună mâna pe terenul din Ștefan cel Mare, nu știu. Nu înțeleg absolut deloc lipsa de reacție a Federației, care s-a uitat detașată la agonia unui brand românesc. Dacă eram președintele Federației Române de Fotbal, puneam mâna pe telefon, îl sunam pe președintele Federației Spaniole și îl întrebam cine e ăsta care vrea să cumpere Dinamo. S-a întâmplat asta? Eu nu-mi aduc aminte.

-V-am mai auzit discutând despre lipsa de reacție a FRF și LPF...
- Păi nu am dreptate? Fără să fiu pătimaș, cred că am dreptate, iar cineva trebuie să apere și cluburile. La băgat în datorii și arestat conducătorii suntem primii. Când e de apărat, nu e nimeni. E exact ca la handbal.

Agathon: „Se aude prin oraș că sunt niște oameni care vor să investească la Dinamo”

- Ați fost un personaj influent și bănuiesc că mai auziți zvonuri despre Dinamo. E plauzibilă varianta ca Dinamo să fie preluată de alt investitor?  Se mai înhamă cineva să preia acest club în starea în care este acum? 
- Un singur investitor, nu! Un grup de investitori poate fi o posibilitate și chiar se aude prin oraș lucrul ăsta.

- Ce se aude prin oraș? 
- Că sunt câțiva oameni care vor să investească la Dinamo. Români, nu din străinătate.

- Și când am putea vedea ceva mișcări de trupe pe la Dinamo? 
- Asta e greu de spus. E mai mult o dorință a mea decât un lucru care să se contureze.

- Domnia lui Ionuț Negoiță cum ați caracteriza-o? Rezultatele din ultimii ani atârnă și de umerii dânsului. 
- A început foarte bine, a scăpat clubul de faliment. A băgat cam 9, 10 milioane de euro, dar apoi a văzut că fotbalulul e o mașinărie de înghițit bani, iar apoi a început să-și ia încetul cu încetul mâna de pe echipă.

- I-ați reproșa ceva domnului Negoiță? 
- Că a discutat cu spaniolii fără să aibă o poziție clară, să vadă cine sunt și dacă pot sau nu pot.

Dan Matei Agathon: „Sunt sătul de machete! Pe prima am văzut-o în 1991”

- Mai e un subiect arzător, cel al stadionului. Care credeți că sunt principalele cauze pentru care buldozerele încă n-au intrat în complex? 
- Of! Îți dai seama cum mă simt când văd stadionul Ghencea, stadionul Rapid, stadionul Arcul de Triumf, iar la Dinamo nu se mișcă nimic? Doar promisiuni, machete. Eu de machete sunt sătul. Prima machetă am văzut-o la Cornel Dinu, în 1991 și am rămas profund impresionat de modul în care arăta. Era o machetă după modelul Atletico Madrid. Deocamdată, este un proces pe rol, care a mers foarte, foarte greu. Până când instanța nu dă o decizie finală, nu putem discuta despre începerea lucrărilor la stadionul Dinamo.

- Sunt niște probleme juridice, dar cine le-a provocat? Ce blochează mai exact începerea lucrărilor? 
- Faptul că există o firmă care are în folosință baza Dinamo, iar procesul e pe acest subiect.

- Mai discutați cu Nicolae Badea sau Crsiti Borcea? Sunt ceva șanse să se întoarcă la un moment dat? 
- Normal că mai discut cu ei, dar nu văd acum șanse imediate de a reveni. Nicolae Badea ajută foarte mult club, a dat 200.000 de euro de la Computerland chiar ieri. Personal, Cristi Borcea nu cred că va mai intra, dar să dea Dumnezeu să-l bage pe Patrick la înaintare. Oamenii ăștia au făcut ani grei de închisoare, crezi că ar mai vrea să-și forțeze norocul? Greu!

- Ce vă spune, mai exact, Cristi Borcea despre situația de la Dinamo? A lăsat de înțeles la un moment dat că ar putea investi prin Patrick, fiul său. 
- Vise! Dar dacă ar exista un proiect serios cu doi, trei, patru, cinci investitori, probabil că ar veni și Cristi, dar prin intermediul lui Patrick.

„Mix între prostie și escrocherie!” » Un personaj cu greutate de la Dinamo rupe tăcerea într-un interviu eveniment: „Se aude prin oraș că vine un grup de investitori”
Agathon, savurând un trabuc alături de Cristi Borcea și Vasile Turcu

Agathon: „Dinamo are nevoie de Cornel Dinu ca de aer!”

- Cu Cornel Dinu mai țineți legătura? 
- Cornel Dinu este un tip special, din păcate pe cale de dispariție. Are și un talent uluitor de a-și face dușmani, ceva ce n-am văzut în viața mea. Dar este un tip citit, civilizat și mânâncă fotbal pe pânine. Și acum, Cornel Dinu citește fiecare gazetă de sport din Europa.

- Ar fi nevoie acum de un om precum Cornel Dinu la Dinamo? 
- Dinamo are nevoie de Cornel Dinu ca de aer, de mentalitatea lui de învingător, de profesionalismul lui, de stilul său director. Ar putea fi un fel de director tehnic sau un consilier al președintelui. Experiența lui e incredibilă.

- În opinia dumneavoastră, de ce credeți că Ion Țiriac nu s-a implicat niciodată la Dinamo?
- E un mare regret. Domnul Țiriac e dinamovist, are banii necesari. Dar nu a venit pentru că nu l-a convins nimeni, iar el spune că nu se pricepe la fotbal. Cei care au vorbit cu el trebuiau să-i spună: «Nu te pricepi tu? Îți dăm noi unul care se pricepe, consultă-te cu el!». Poate nici acum nu e timpul pierdut. 

Agathon: „Mi-ar fi convenit ca Gigi Becali să fie la Dinamo”

- Mai am o întrebare pentru dumneavoastră. E reală povestea cu Gigi Becali, care a plecat supărat din lojă după ce v-a văzut pe dumneavoastră celebrând excesiv un gol reușit de Dinamo? 
- 100% reală! S-a întâmplat în Ștefan cel Mare. Eram la două locuri de Gigi și bineînțeles că mi-am exprimat bucuria în stilul meu caracteristic. Gigi s-a uitat la mine, a bombănit ceva și a plecat. Apoi, seara, a sunat la o televiziune unde eram invitat și și-a cerut scuze. A spus: «Eram la el acasă, poate să facă orice vrea.»

- Sunteți un pic invidios pe rezultatele pe care le-a avut Becali la FCSB? 
- Normal! A câștigat campionate, fie cu ajutorul arbitrilor, fie fără ajutorul arbitrilor. A avut performanțe în cupele europene, a vândut jucători bine. El se pricepe la managementul de la FCSB. A și pierdut, a și câștigat. Mi-ar fi convenit ca Gigi Becali să nu fie la FCSB și să fie la Dinamo, dar asta e. Viorel Păunescu nu l-a adus la Dinamo, l-a adus la Steaua.

„Mix între prostie și escrocherie!” » Un personaj cu greutate de la Dinamo rupe tăcerea într-un interviu eveniment: „Se aude prin oraș că vine un grup de investitori”
Dan Matei Agathon, prezent în lojele din Ghencea la un derby cu FCSB

M-am înscris în DDB. La început am privit cu indulgență. Am zis că stilul ăsta socios e greu de crezut că se poate face în România. Dar este un succes extraordinar, asta demonstrează că Dinamo are cei mai fideli și speciali suporteri din România. Galeria reprezintă o forță. Fără băieții ăștia din PCH, Dinamo era moartă, îngropată și avea și parastasul făcut de un an - Dan Matei Agathon

Citește și alte știri despre Dinamo: 

Ionuț Nedelcearu o ajută pe Dinamo » Anunțul DDB: „Știe prin ce necazuri trecem”

Fotbalistul care a îndrăznit să îi fure lui Dinu trabucurile de la Săftica: „Am pândit până a plecat și am intrat în cameră”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
talpaiadului
talpaiadului  •  10 Aprilie 2021, 00:20
Postat de bando. pe 09 Aprilie 2021, 14:44

Pai ce, avem și investitori în fotbalul romanesc? Dacă da, spune și mie măcar un investitor.

Gica Hagi.

155242644916485
Smarandoiu Stefan  •  09 Aprilie 2021, 23:42

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dragdim
dragdim  •  09 Aprilie 2021, 14:44

Fotbalul e o mașinărie de tocat bani numai dacă habar n-ai cum sa faci afaceri și te bagi la ciupit.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează