FOTBAL  »  Superliga  »  DOPAJ

Când va avea loc următorul termen în cazul de dopaj de la Astra » Avertisment pentru jucători și club: „WADA nu acceptă greșeli”

Kehinde Fatai și Takayuki Seto, în timpul terapiei interzise +7   FOTO
Kehinde Fatai și Takayuki Seto, în timpul terapiei interzise

Articol de GSP - Publicat vineri, 05 februarie 2021 15:54 / Actualizat vineri, 05 februarie 2021 22:09

Cristian Balaj (49 de ani), președintele Agenției Naționale Anti-Doping, a dezvăluit că următorul termen în cazul de dopaj al jucătorilor Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, va avea loc pe 18 februarie. 

Joi, 4 februarie, la sediul ANAD a avut loc un nou termen în scandalul de dopaj care a zguduit fotbalul românesc. Membrii comisiei nu au luat o decizie și au convocat o nouă ședință pe 18 februarie, după cum Cristian Balaj, președintele ANAD, a declarat.

Cristian Balaj: „Suntem obligați să respectăm codul, WADA nu acceptă greșelile”

„Pot doar să vă spun că pe data de 18 februarie va fi următorul termen. De obicei, atunci când se programează un nou termen mai scurt, în mai puțin de o lună, înseamnă că s-a ajuns pe final cu spețele. Sportivii nu au fost fizic acolo, ședința a fost în regim online. 

Nivelul sancțiunii este diferit atunci când nu a existat intenție, neglijența semnificativă este adusă în discuție. Sancțiunea apare de fiecare dată, vorbim doar de nivelul acesteia. Suntem obligați să respectăm codul, greșeli nu se acceptă. Codul a devenit drastic la nivel mondial, WADA (n.r. - Agenția Mondială Anti-Doping) fiind cea care reglementează la nivel global. 

Trebuie să îi respectăm pe sportivii care sunt curați. Nu am cum să fac diferențe când vine vorba despre aplicarea legii. Trebuie să fim foarte atenți și responsabili. Noi nu sancționăm clubul în ceea ce privește descalificarea sau depunctarea. Forul organizator, conform legii, este cel care ia această decizie”, a declarat Cristi Balaj la emisiunea Liga DigiSport. 

Cine sunt membrii comisiei: avocați și trimiși ai Guvernului!

Comisia de Audieri a Agenției Naționale Anti-Doping e formată din 5 persoane. Două dintre ele, conform statutului, vin din partea Guvernului, dar ele trebuie să respecte anumite criterii, mai ales în privința studiilor juridice. Unul dintre ei e Sorin Tănase, din partea Ministerului Justiției, celălalt e de la Secretariatul General al Guvernului! 

Restul componenței a fost decisă chiar de ANAD și toți cei 3 sunt avocați, unul dintre aceștia e Paul Ciucur, cel care a fost și vicepreședinte al Comisiei juridice și al Comisiei antidoping din cadrul FRF. Ulterior, în 2018, el a fost ales să facă parte din Tribunalul Disciplinar inaugural al Federației Internaționale de Atletism (FIA), un organism care funcționează în calitate de comisie disciplinară a forului, cu sediul la Monaco. Este singurul avocat român selectat în această comisie.

Cei 5 membri ai Comisiei ANAD

  • Dorin Silviu Sabău - avocat
  • Paul Ciucur - avocat
  • Adriana Vlad - avocat
  • Sorin Tănase - reprezentant Ministerul Justiției
  • Elena Roșca - consilier juridic Secretariatul General al Guvernului

Ce riscă Astra Giurgiu și cei trei fotbaliști

Articolul 62 din Legea antidoping precizează cum se pun în practică sancțiunile, iar alineatul 2 susține: „În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor”.

La următorul termen e posibil să se dea un verdict, care poate fi atacat la Comisia de Apel a ANAD sau la TAS și abia după această decizie, care va fi definitivă, dacă jucătorii vor rămâne sancționați, FRF și LPF ar trebui să excludă Astra din Liga 1. 

Statutul FRF prevede că o echipă care e exclusă din campionat, după ce a disputat toate meciurile din turul sezonului regulat, va pierde toate jocurile din retur, inclusiv pe cele deja susținute până la momentul excluderii, cu scorul de 0-3. Mai devreme de finalul lunii martie, începutul lunii aprilie, când e programat finalul sezonului regulat, acest caz nu va avea o decizie definitivă. 

4 anie suspendarea cea mai probabilă pe care Fatai și Takayuki o vor încasa din partea ANAD, în vreme ce Ioniță se va alege cu o sancțiune între 12 și 14 luni

VIDEO. Ce ar face Alex Ioniță dacă ar primi pedeapsa maximă din partea ANAD

Citește mai multe știri din Liga 1:

Portretul făcut de greci noului antrenor de la Craiova ar trebui să-i îngrijoreze pe olteni: „Ouzounidis nu râde, e suspicios, dă vina pe jucători” » Ce salariu va avea

Ionel Gane, fără doi jucători de bază la meciul cu Craiova: „Am soluții, va fi un meci spectaculos”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
bubunika
bubunika  •  06 Februarie 2021, 04:33
Postat de kordell pe 05 Februarie 2021, 20:17

Fug bercenarii de testul antidoping ca draku de tamaie :)))

Mai bine v-ati pregati de matineu!

kordell
kordell  •  05 Februarie 2021, 20:17
Postat de lipaclipa pe 05 Februarie 2021, 19:57

Poate aflam si noi ce contin pungutele neamtului De la fcfcsb .. si de cate ori pe saptamana se face ozonarea jucatorilor

Fug bercenarii de testul antidoping ca draku de tamaie :)))

lipaclipa
lipaclipa  •  05 Februarie 2021, 19:57

Poate aflam si noi ce contin pungutele neamtului De la fcfcsb .. si de cate ori pe saptamana se face ozonarea jucatorilor

Vezi toate comentariile (11)
Comentează