FOTBAL  »  Superliga  »  CONFLICT

FCSB / EXCLUSIV Amendă-record pentru jucătorul de care Becali vrea să scape. Culisele unui conflict de muncă în care FCSB riscă sancțiuni severe + FRF în culpă

Articol de - Publicat miercuri, 13 noiembrie 2019 14:03

Telenovela Lukasz Gikiewicz (31 de ani) continuă. În timp ce avocații jucătorului au anunțat clubul că au mers la FIFA și au reziliat contractul unilateral, FCSB se îndreaptă împotriva jucătorului în instanțele FRF. Deocamdată, atacantul polonez de care Becali voia să scape rapid a primit o amendă record.

Săptămâna trecută, o comisie de disciplină internă reunită la sediul clubului FCSB, cu Valeriu Argăseală în rol de președinte, a decis să-l sancționeze pe polonezul Lukasz Gikiewicz pentru “absența nemotivată de la antrenamente pentru o perioadă de 30 de zile”. Membru al comisiei, George Becali a absentat de la judecata fotbalistului.

Conform regulamentelor, jucătorul nu putea fi sancționat cu mai mult de 25 la sută din valoarea contractului, astfel că polonezul a primită o amendă, oricum ridicată, în valoare de 24.000 de euro.

8.500 de europe lună este valoarea netă a salariului prevăzut în contractul semnat de Gikiewicz pe 1 august 2019. Contractul este valabil până în 30 iunie 2020

Clubul se lovește, însă, de o problemă. Tabăra lui Gikiewicz consideră că amenda este nulă deoarece jucătorului nu mai are contract cu clubul FCSB.

Cu câteva săptămâni înainte de a fi amendat, pe 30 septembrie, Gikiewicz a depus plângere la FIFA, acuzând că, după ce Becali a anunțat public că-l va da afară, clubul a început o serie de acțiuni abuzive menite să-l convingă să renunțe la contract.

Potrivit avocatului bulgar Georgi Gradev, contractul a fost reziliat unilateral de jucător, cu “justă cauză”, în data de 20 septembrie. În plus, Gikiewicz a cerut plata integrală a contractului scandent în vara viitoare, adică 93.000 de euro, plus o interdicție la transferuri pentru două sezoane clubului FCSB!

Contactat de Gazetă după ce clientul său a fost amendat cu 24.000 de euro, Georgi Gradev - avocatul bulgar al lui Gikiewicz - a declarat: “Decizia lor este invalidă. Există și un precedent la TAS din 2010, cu un jucător de la Universitatea Craiova, în care instanța constată că un angajator nu are puterea de a exercita un control disciplinar, darămite o sancțiune financiară, asupra unei persoane care nu mai este angajată”.

FCSB / EXCLUSIV Amendă-record pentru jucătorul de care Becali vrea să scape. Culisele unui conflict de muncă în care FCSB riscă sancțiuni severe + FRF în culpă

Gikiewicz merge pe regulamentul flexibil de la FIFA

Gradev consideră că litigiul dintre jucător și clubul FCSB trebuie rezolvat conform legilor FIFA. Regulamentul federației internaționale privind statutul și transferul jucătorilor este extrem de flexibil în cazul în care fotbaliștii se lovesc de abuzuri la cluburile la care sunt legitimați.

Potrivit articolului 14 din regulile FIFA, “orice comportament abuziv al unei părți care are ca scop obligarea celeilalte părți de a rezilia sau de a modifica termenii contractului, dă dreptul oricărei părți (jucător sau club) să rezilieze contractul cu justă cauză”.

„O să plece cine trebuie să plece. Nu mai avem nevoie de atâția jucători. Pleacă Marc, polonezul Gikiewicz, fundașul dreapta Belu. Chiar și Salomao poate să plece”
George Becali, 30 august 2019

Contractul poate fi terminat unilateral, fără a mai fi nevoie de intervenția vreunei comisii FRF.

Gikiewicz și avocatul său au invocat mai multe măsuri “abuzive” luate de club după ce finanțatorul a anunțat la TV că vrea să scape de atacantul proaspăt achiziționat:

  •  polonezul a fost scos de pe grupul de Whatsapp al jucătorilor
  •  i-a fost luată mașina, o Kia, și a primit un Matiz
  • a fost dat afară din camera de la Berceni pe care o ocupa
  • a fost trimis să se antreneze singur fără minge
  • nu a fost plătit

FCSB preferă regulamentul inflexibil al FRF

În timp ce Gikiewicz și-a căutat dreptatea la FIFA, avocații celor de la FCSB își pun speranțele în regulamentele FRF care, în mod incredibil, sunt în continuare diferite de legile FIFA.

După ce l-a amendat pe Gikiewicz cu 25.000 de euro, considerând că polonezul are încă un contract valid, clubul speră să rezilieze unilateral acest contract la comisiile autohtone. Evident, în condiții favorabile clubului.

Asta pentru că, potrivit Regulamentului privind Statutul și Transferul Jucătorilor adoptat de FRF, Gikiewicz nu putea rezilia contractul fără acordul unei comisii de la Casa Fotbalului. Mai mult,  federația nu consideră - așa cum o face FIFA -  că un comportament abuziv al unui club poate fi invocat drept “justă cauză” și, în consecință, nu permite rezilierea contractului de către jucător.

FCSB speră să-l încadreze pe Gikiewicz la articolul 10, punctul b, potrivit căruia un club poate rezilia unilateral contractul dacă “jucătorul a absentat nemotivat de la antrenamentele și jocurile oficiale ale echipei pentru o perioadă mai mare de 15 zile consecutiv, iar acest fapt se probează de către club”.

Redactat în mandatul lui Mircea Sandu cu un interes evident de a ajuta finanțatorii din fotbalul românesc - prieteni cu șefii FRF și LPF - în litigiile cu jucătorii, regulamentul a rămas așa și la 5 ani și jumătate după venirea la federație a echipei lui Răzvan Burleanu.

Modul în care se apără FCSB l-a determinat pe Georgi Gradev, avocatul lui Gikiewicz, să-i ironizeze pe șefii clubului în corespondența purtată în aceste zile: “Sunt total ignoranți. I-am sfătuit să-și angajeze un avocat competent care să nu mă facă să pierd timpul”.

Conducerea FCSB consideră “obraznică” atitudinea lui Gradev, însă clubul ar putea să sufere din cauza modului contradictoriu în care șefii au redactat contractul polonezului:

  • articolul 7 din contractul lui Gikiewicz susține că “terminarea contractului se face de către FRF/LPF prin organismele competente în acord cu regulamentele sportive”
  • articolul 13 din contractul lui Gikiewicz susține că “disputele privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau terminarea contractului  vor fi rezolvate de organismele juridice ale FIFA, cu apel la TAS”

Semnătura îi aparține președintelui FCSB, Valeriu Argăseală care acum încearcă să împiedice rezolvarea disputei la FIFA.

FCSB / EXCLUSIV Amendă-record pentru jucătorul de care Becali vrea să scape. Culisele unui conflict de muncă în care FCSB riscă sancțiuni severe + FRF în culpă
FCSB / EXCLUSIV Amendă-record pentru jucătorul de care Becali vrea să scape. Culisele unui conflict de muncă în care FCSB riscă sancțiuni severe + FRF în culpă

Cele două articole din contractul lui Gikiewicz care pun clubul FCSB în mare dificultate. Unul invocă regulamentele FRF/LPF, celălalt invocă legile FIFA, diferite de ale federației lui Burleanu

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (13)
10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  13 Noiembrie 2019, 22:44

sunt tare curios sa stiu cum functioneaza rotitele alea in capul astora! adica amendezi un jucator care nu vine la antrenamente, antrenamente la care tu club nu il primesti?

cris4co
cris4co  •  13 Noiembrie 2019, 20:40

Ce sa faci...Becali nu doar da...Lovituri...mai si ia...ȚEPE! Da nu stiu cum se face ca toti când vin la FCSB sunt LOVITURI si costa sute de mii de euro iar la despartire se afla ca jucatorul are salariu lunar DOAR 8500 euro...Mai ieri Becali punea pe masa 800.000 de Euro pentru Andrei Chindris...da salariu,ce salariu ai oferi BOSS lu Chindris asta? 3000? Pai atunci cum sa valoreze Chindris asta Milioane la revanzare? Ce sa caute el la Nationala dupa 5 goluri la FCSB? Cum sa batem noi Sweden?! Cine mai vine la FCSB sa fie coleg cu CHINDRIS?

1745flo
1745flo  •  13 Noiembrie 2019, 20:01
Postat de aress123 pe 13 Noiembrie 2019, 16:08

Vezi ma, ca la tine crapa ortacii de foame. Am inteles ca le taie negoita si portia de aer pana la urma. Nu va apuca revelionul...:::)))

Ce inseamna consoanele prescurtarii fcsb, atâta timp cât steaua e a lui Talpan? N-am gasit nici un gigist care sa stie, ipocritilor!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează
Close