FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

„Asta e o modă doar în România!” » Au Dică și Panduru dreptate în privința lui Tavi Popescu? Adevărul din spatele unui fenomen inedit

Octavian Popescu, încadrat de Bukayo Saka (stânga) și Kyle Walker (dreapta) +25   FOTO
Octavian Popescu, încadrat de Bukayo Saka (stânga) și Kyle Walker (dreapta)

Articol de - Publicat luni, 23 octombrie 2023 12:56 / Actualizat luni, 23 octombrie 2023 16:05

Foștii fotbaliști Basarab Panduru (53 de ani) și Nicolae Dică (43) s-au declarat consternați după ce l-au văzut pe Octavian Popescu (20) cu jambierele tăiate în meciul dintre FCSB și FC Voluntari, scor 0-0 ♦ Dică a afirmat că „nu vezi niciun jucător făcând asta în campionatele puternice”, deși nume mari, precum Jude Bellingham, Bukayo Saka și Kyle Walker apelează la această practică de multă vreme ♦ Motivul pentru care fotbaliștii își „măcelăresc” jambierele este încercarea de a nu restricționa circulația sângelui în zona gambelor, în speranța că astfel vor evita crampele musculare.

În momentul intrării pe teren a lui Octavian Popescu, în minutul 40 al meciului cu FC Voluntari, un cadrul filmat din spate a dezvăluit un detaliu curios la echipamentul acestuia. Tavi avea jambierele găurite, câte o tăietură mare în fiecare dintre ele, ceea ce la finalul meciului a provocat o discuție cu iz de consternare în studioul OrangeSport.

„Asta e o modă doar în România!” » Au Dică și Panduru dreptate în privința lui Tavi Popescu? Adevărul din spatele unui fenomen inedit

Nicolae Dică: „Nu vezi niciun jucător să facă asta în campionatele puternice”

„Uitați-vă la Tavi Popescu. Toți fotbaliștii noștri în România au jambierele tăiate la spate. Nu am mai văzut asta în niciun campionat. Sunt foarte mulți în campionatul nostru care fac asta. Ce îi deranjează? În loc să ne uităm la cum fac lucrurile fotbaliștii de afară, noi ne tăiem jambierele.

Nu vezi niciun jucător așa în campionatele puternice. Aveam un coleg, Paul Codrea, care avea niște gambe (n.r. - mari)... dar nu l-am văzut niciodată cu jambierele tăiate. Asta e o modă doar la noi în România!”, a opinat Nicolae Dică, fost fotbalist, actual antrenor. De altfel, el a inițiat discuția pe acest subiect.

Prezent în platou, Basarab Panduru a ironizat picioarele nu foarte musculoase ale lui Octavian Popescu:

„Dacă și-ar tăia Grealish jambierele n-ai zice nimic. Acolo e o problemă, că are ditamai gamba. Dar tu, când ai scobitorile alea, ce să tai? Pentru ce? Ce strânge jambiera aia, de îți trebuie ditamai găuroiul în spate?”.

Înainte de Tavi Popescu au fost Bellingham, Saka, Walker și mulți alții

Contrar afirmațiilor lui Nicolae Dică, această practică nu este „la modă” doar în România. De fapt, pe seama ei s-a discutat cel mai intens în timpul Campionatului Mondial din Qatar, în finalul lui 2022, când fotbaliști englezi importanți, precum Bukayo Saka și Jude Bellingham, au purtat jambiere găurite.

Fotbaliștii recurg la asta din dorința de a evita ca circulația sângelui în zona gambelor să fie restricționată, impresia în rândul lor fiind că asta ar putea duce la apariția crampelor musculare sau la probleme chiar mai serioase. 

Jambierele, în special cele noi, proaspăt scoase din țiplă, sunt extrem de strâmte, astfel că prin găurirea lor se încearcă eliberarea presiunii care apasă pe gambe.

Explicațiile specialistului: „Jambierele prea strâmte pot fi o adevărată problemă”

În 2022, un specialist în recuperare medicală, Dr. Stefaan Vossen, a explicat pentru Daily Mirror

„Cu cât minutele din meci de scurg, gambele fotbaliștilor se vor umfla, umplându-se de sânge din cauza efortului depus. Ultimul lucru pe care jucătorii l-ar vrea ar fi să restricționeze alimentarea picioarelor cu sânge, așa că jambierele mult prea strâmte ar putea fi o adevărată problemă”.

Totul depinde de cât de strâmte sunt jambierele. Doctorul continuă: „Efectul de compresie al jambierelor poate reduce oboseala musculară în timpul efortului prelungit și poate reduce umflarea post-efort. Totuși, jambierele purtate greșit sau mult prea strâmte pot reduce aportul de oxigen în mușchi, cauza iritații și crește riscul de tromboză (n.r. - formarea cheagurilor de sânge care să blocheze vasele sangvine)”.

„Asta e o modă doar în România!” » Au Dică și Panduru dreptate în privința lui Tavi Popescu? Adevărul din spatele unui fenomen inedit
Kyle Walker, într-un meci din decembrie 2018 între Manchester City și Everton // foto: Guliver/gettyimages

În cuvintele unui fost fotbalist: „Vrea să evite crampele”

Fenomenul avea însă loc cu mult înainte de turneul final din Qatar. În 2018, Kyle Walker apela la această practică în fiecare meci. Nu cu o singură gaură mare, precum Octavian Popescu, ci cu o sumedenie de tăieturi mai mici.

Atunci a venit o explicație din partea unui fost fotbalist important în Anglia, Jermaine Jenas, jucător cu 280 de meciuri în Premier League de-a lungul carierei.

„Este vorba despre funcționalitate. El simte că jambierele sunt prea strâmte, așa că face găuri în ele pentru a ajuta cu circulația sângelui în zona gambelor și pentru a evita crampele”, spunea Jenas.

VIDEO cu declarațiile lui Dorin Rotariu după debutul la FCSB

Tot despre FCSB:

Gigi Becali anunță două schimbări în echipa de start: „A fost greșeala mea” » Ce spune de debutul lui Rotariu

N-a avut milă de jucătorul lui FCSB: „Confuz. Nicio pasă bună, niciun dribling, nimic!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
Spataru
Spataru  •  23 Octombrie 2023, 18:29

ba, pai walker are gamba cat e *** ala de popescu intreg.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

demostene1
demostene1  •  23 Octombrie 2023, 18:02

fotbalistii aia din strainatate care fac asta au gambele cat are popescu toata coapsa. haha, dar asa e cand faci ce vezi la altii fara sa intelegi. o fi educatia aia pe care memica o cere jucatorilor. haha

Vic_5864
Vic_5864  •  23 Octombrie 2023, 16:28

Dupa ce ca este aschilabric, joaca cu gura cascata ca un ***, isi tatueaza oasele alea de la mana, acum isi taie si jampierele. Pacat de talentul lui, trebuie sa intre la sala de forta daca vrea sa aiba calitate, si sa nu mai umble cu gura cascata, el nu se vede cum arata??

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează