FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Ziua în care un pseudoamical jucat de FCSB poate fenta legea din România! GSP adresează câteva întrebări în scandalul momentului: „De ce a apelat Gigi Becali la asta?”

FCSB, în zbor spre Antalya // foto: Instagram @ fcsbofficial
FCSB, în zbor spre Antalya // foto: Instagram @ fcsbofficial

Articol de , , - Publicat miercuri, 13 ianuarie 2021 09:25 / Actualizat luni, 15 februarie 2021 16:38

Gigi Becali (62 de ani) a anunțat ieri că FCSB a decis, avertizată că ar putea fi carantinată la revenirea din stagiul din Turcia, să efectueze de urgență un meci de verificare, pentru a încerca în acest fel să determine DSP să încadreze clubul la „competiție sportivă” și să evite izolarea de cel puțin 10 zile.

Investigația GSP cu privire la cantonamentul FCSB-ului desfășurat în Turcia, țară aflată pe lista celor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat și implicit oricine revine de acolo trebuie să se carantineze, a dat peste cap planurile pe care clubul lui Becali le avea. Și a scos la suprafață minciuna celor care conduc echipa și care asigurau că s-a obținut o aprobare, de la autoritățile noastre, în acest sens.

Ei bine, FCSB a comandat de urgență, ieri, în chiar ultima zi plină petrecută în cantonament, un așa-zis amical, sperând că în acest mod va fi încadrată la punctul din lege care prevede că formațiile care participă la o competiție sportivă internațională sunt exceptate de la instituirea măsurii de carantinare.

Ce susținea FCSB săptămâna trecută

Managerul Mihai Stoica a replicat după primul articol scris de GSP: „E o campanie mizerabilă împotriva clubului nostru. Îi informez pe toți suporterii echipei noastre că deplasarea în Turcia s-a făcut cu aprobarea autorităților”.

Apoi, chiar și Becali a renunțat la decizia de a nu mai apărea cu declarații în spațiul public. Tocmai pentru a aduce argumente că echipa lui nu riscă absolut deloc să fie trimisă în izolare: „Excepţie de la lege fac cluburile care participă la competiţii sportive. Ce înseamnă asta? Omul se duce, stă izolat sau joacă fotbal, dar competiţie sportivă înseamnă şi pregătire. Nu trebuie să fie un meci neapărat. Pregătim competiţia. 

Noi ne-am interesat când am plecat, am cerut hârtie. Ne-au zis că nu ne dau hârtie dinainte. Dar ne-a zis DSP că vom da declaraţie când revenim în ţară. Că am făcut pregătire sportivă în Turcia şi că am stat la un hotel şi în ce condiţii am făcut-o. O să zicem că nu avem simptome de Covid-19, că n-am luat legătura cu nicio persoană, că ne-am pregătit. 

Mai mare siguranţă e că nu jucăm amicale, nu avem cum să luăm virusul. E mai sigur când faci doar pregătire decât când joci cu alţii. Unii, de la autorităţi, n-au habar nici să dea tratamente, dar au opinii despre asta. Habar n-au. Aşa e România, e incompetenţă mare”.

Deci principalele argumente ale lui Gigi erau: faptul că echipa a stat izolată în Turcia și mai ales că nu s-a expus niciunui risc jucând amicale!

Ce a dezvăluit GSP pe subiectul cantonamentului FCSB

Ziarul și-a continuat ancheta și a solicitat puncte de vedere oficiale din partea autorităților din România cu responsabilitate în acest caz: Guvernul, Ministerul Sănătății, Direcțiile de Sănătate Publică din București și Ilfov. Absolut toate au avut același răspuns: „Nu am primit nicio solicitare și nu am oferit nicio aprobare pentru ca FCSB să evite o eventuală carantină”. 

Ulterior, Gazeta a continuat să prezinte puncte de vedere, din partea specialiștilor, așa cum s-a întâmplat și cu directorul DSP Ilfov, care a menționat în mod clar că „nu pot fi făcute excepții la excepțiile deja existente în lege. Totul trebuie judecat strict în litera legii, nu fiecare să o interpreteze cum vrea”.

Ce a susținut ieri FCSB

Aflând despre acest pericol major, ca roș-albaștrii să fie izolați la revenirea în țară, și în lipsa unei aprobări, pe care anunțaseră în mod public că o obținuseră, șefii liderului au apelat, într-un mod extrem de ciudat și chiar controversat, la o ultimă măsură prin care să evite carantina. Au anunțat chiar ieri că vor disputa un joc de verificare, fără a spune și numele adversarului! 

„Azi (n.r - marți), FCSB joacă o competiție de meci (n.r. - formularea lui Gigi Becali). Jucăm amical cu o echipă turcească. E o echipă internațională, nu? Nu e românească. UTA a jucat și a venit în țară. Așa venim și noi. O lege trebuie respectată în literă și în spirit. Legea e făcută ca să aibă un scop. Noi ne-am carantinat în Turcia ca să nu ne îmbolnăvim. 

Au fost echipe care au jucat la Mogoșoaia, unde era zonă galbenă, au jucat și jucători pozitivi acolo. Avem o hârtie de la guvernul turc că această zonă este izolată”, a declarat Gigi Becali la Pro X. În acest mod, FCSB speră că va fi judecată la revenirea în țară la fel ca UTA, care în weekend-ul trecut a jucat un amical în Ungaria, țară aflată și ea pe lista galbenă. Iar DSP Arad a decis că un amical e considerat o competiție sportivă!

Membrii delegațiilor sportive românești care se întorc în România de la competiții sportive internaționale - Unul dintre cele 24 de puncte din legea care exceptează carantina

Controversele din scandalul începutului de an, cu FCSB în prim-plan

Decizia FCSB-ului, de a apela cu disperare la un amical, dar și modul în care DSP Arad a judecat-o pe UTA ar putea deschide un precedent și pentru DSP București, de a hotărî la fel. Asta provoacă multe controverse și anumite întrebări care își așteaptă un răspuns:

  1. Acest așa-zis amical e, practic, ultima șansă de care se agață FCSB, club care a fost dispus să joace un asemenea joc, în ciuda faptului că peste 3 zile va avea de susținut prima etapă din Liga 1. În istoria niciunui club nu există practica de a disputa o partidă de verificare cu atât de puțin timp înainte de debutul într-o competiție.
  2. O partidă de verificare, pe care FCSB n-a anunțat-o public pe niciunul dintre canalele ei de comunicare, e un motiv suficient de întemeiat pentru DSP de a decide evitarea carantinării unei echipe care a stat 10 zile într-o țară aflată pe lista galbenă?
  3. Un amical poate fi încadrat la competiție sportivă? Conform DEX, competiție înseamnă „concurs, întrecere, care se desfășoară în mai multe etape, îmbrățișând o perioadă mai lungă de timp, pentru obținerea unui titlu sau a unei performanțe sportive”.
  4. Ce documente susține Becali că a primit FCSB din partea Guvernului din Turcia? GSP a făcut o adresă specială către Guvernul de la Ankara, dar n-a primit răspuns până în acest moment.
  5. Respectivul amical a respectat protocoalele medicale în vigoare pentru competițiile sportive internaționale și anume testarea ambelor formații, cu test PCR Real Time, cu cel mult 72 de ore înainte de meci? Pentru că în cazul în care adversara roș-albaștrilor a jucat fără a avea test, atunci cade toată teoria celor de la FCSB că au evitat complet riscul unei posibile infectări pe perioada cât au stat în Turcia.
  6. De ce au apelat Becali și FCSB la disputarea unui amical, din moment ce chiar Gigi anunțase că fix nedisputarea unor jocuri de verificare în Turcia e argument pentru a arăta că echipa și-a luat toate măsurile pentru a evita o eventuală infectare cu Covid-19?
  7. Dacă n-ar fi existat investigația GSP, care a dus la o dezbatere generală, inclusiv cu păreri oficiale din partea autorităților, ar mai fi avut nevoie FCSB de acest amical intempestiv?
  8. E adevărat ce susține Marcel Popescu, oficialul Universității Craiova, și anume că „formațiile din Turcia nu au voie să invite cluburi de afară și nici să dispute amicale”? Și în acest caz, GSP a trimis o întrebare oficială către Guvernul turc și încă așteaptă răspuns.

Cazul FCSB nu e la fel cu cel în care s-a aflat UTA, care s-a dus în Ungaria, dar a fost invitată de un club, iar factorii responsabili de combaterea pandemiei din Ungaria au autorizat amicalul. UTA nu a jucat amical cu o echipă de pe stradă. Formațiile din Turcia nu au dreptul să invite pe nimeni pentru un amical! Nu cred că își permite cineva să autorizeze lipsa carantinării în cazul FCSB - Marcel Popescu, manager U Craiova

Eu cred adversara FCSB-ului din acest așa-zis amical e echipa bucătarilor și a ospătarilor de la hotelul unde a stat. Sau poate echipa salvamarilor de pe plaja din Antalya. Probabil, FCSB a jucat în Cupa Polonicului din Antalya! - Valeriu Răchită, la Pro X

Astra cere carantină pentru FCSB

Clubul care îi e adversar FCSB-ului în prima etapă de campionat a anunțat că nu vede niciun motiv pentru care trupa patronată de Gigi Becali să poată evita izolarea la revenirea din Turcia! 

„Legile sunt făcute la fel pentru toți, nu pot avea unii regim special. Nu știu cum s-a putut ca FCSB să plece, pentru că și noi am vrut să mergem în Antalya, dar am renunțat din cauza acestei idei, că riscăm să intrăm în carantină. Eu asta înțeleg din lege, că trebuie să intre în carantină. Repet: legea trebuie să fie respectată de toată lumea!”, a declarat Bogdan Mara, directorul sportiv al Astrei.

VIDEO. Dumitru Dragomir e de partea FCSB: „Dacă eram la Ligă, trimiteam toate echipele în Antalya”

Citește mai multe știri despre FCSB:

Matematica lui Gigi Becali: 5+5=7! Ce contracte i-a prezentat FCSB lui Denis Haruț

Becali dezvăluie cum a transferat doi jucători de la o rivală: „Pe unul l-am furat și m-a bătut Dumnezeu!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (166)
1001887383175988
Gorneanu George  •  14 Ianuarie 2021, 09:51

Dar la uta dc nu ai facut anchetă? Acolo nu sunt influețe ? Ziarist de ...

2373090662702614
Constantin Mosnegutu  •  13 Ianuarie 2021, 23:54

Si ati gasit raspunsurile domnilor ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

2964764060229270
Benedic Gabriel Duck  •  13 Ianuarie 2021, 23:01

Ați făcut c*** cu marea voastră anchetă de doi lei!!!! Sper din suflet și cred cu tărie că FCSB=STEAUA va juca bine-mersi și că va și câștiga 4-1 meciul cu scalambaii ăia de la astra!!! Să vă văd atunci ce prostii o să mai scrieți!!!!Cât despre "enormul"si "eternul" președinte de doi lei de la prazu', să răspundă lui cartulica și păpurica de ce nu s-a curățat orezaria ieri și să ne lase pe noi cu balivernele lui.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (166)
Comentează