FOTBAL  »  Superliga  »  MĂSURĂ

FRF apelează la o metodă incredibilă pentru a-i bloca pe antrenorii fără licențe: echipe de spionaj trimise la cluburi!

FRF vrea să împiedice situația de astă-iarnă, din cantonamentul FCSB din Antalya, când antrenorul din acte Leo Strizu nici măcar nu a făcut deplasarea, toate antrenamentele fiind conduse de Pintilii / foto: Cristi Preda
FRF vrea să împiedice situația de astă-iarnă, din cantonamentul FCSB din Antalya, când antrenorul din acte Leo Strizu nici măcar nu a făcut deplasarea, toate antrenamentele fiind conduse de Pintilii / foto: Cristi Preda

Articol de , , - Publicat vineri, 17 martie 2023 12:19 / Actualizat vineri, 17 martie 2023 20:40

Federația va efectua controale inopinate, ca acelea care urmăresc dopingul, pentru a-i descoperi pe antrenorii din România care își conduc echipele fără să aibă dreptul și pe aceia care închiriază licențe Pro pentru a-i legitima pe unii necalificați. 

Comitetul Executiv al Federației a aprobat o regulă conform căreia antrenorii cu licențe Pro care doar închiriază licențele pentru ca alții să lucreze în spatele lor vor fi suspendați pentru doi ani. 

„Legea” aceasta va intra în vigoare începând cu sezonul următor și a devenit necesară fiindcă s-au adunat în anii recenți tot mai multe situații în care cluburile au preferat să angajeze tehnicieni necalificați. În fiecare situație s-a găsit o persoană cu o licență Pro pe care a fost dispusă să i-o închirieze echipei trișoare.

FRF speră să-i prindă în flagrant pe antrenorii-trișori

Cum va proceda FRF ca să-i descopere pe aceia care păcălesc regulamentul? Sunt ușor de sancționat antrenorii care transmit indicații în timpul meciurilor sau apar în conferințele de presă în locul „principalilor” din acte. 

Dar dacă „necalificații” stau cuminți pe bănci în timpul partidelor și nici nu vorbesc în conferințe?

Federația a luat în calcul și astfel de situații și are un plan pentru a-i prinde pe tehnicienii care păcălesc regulamentul și Școala de Antrenori: va forma niște echipe care vor avea misiunea de a efectua controale neanunțate în timpul antrenamentelor. 

„Detectivii” din FRF vor urmări dacă „principalul” din acte se află și el pe teren în timpul pregătirii și dacă ei se comportă într-adevăr ca niște șefi ai staff-ului tehnic ori asistă cum conduc echipa tehnicieni cu licențe de secunzi sau fără licențe. 

Controale inopinate, la fel ca ANAD

Controalele vor fi, așadar, inopinate, la fel cum sunt acelea pe care le efectuează și Agenția Națională Anti-Doping. Frecvența ar trebui să fie una mai mare decât este aceea a testelor pe care le execută ANAD, deoarece Agenția nu verifică fotbaliștii mai deloc.

„Cine stabilește ce trebuie să facă «principalul»?”

Antrenorilor li se pare exagerat planul acesta. „Bun, Federația trimite un om să vadă antrenamentele, dar de ce ar avea acea persoană autoritatea pentru a spune cum trebuie să se comporte pe teren «principalul»”, ce trebuie să facă secundul?", susține un tehnician cu experiență în prima ligă.

Alt antrenor are un exemplu de la nivelul cel mai înalt din fotbal: 

„Contra povestea că în perioada de la Milan se întâmpla să nu-l vadă pe Ancelotti pe teren deloc pe parcursul unei săptămâni. El își lăsa secunzii, preparatorii fizici să conducă pregătirea și urmărea exercițiile prin geamul unui birou”. 

Există un astfel de caz și în România. Hagi a plecat din țară și câte două săptămâni în timpul campionatului și l-a lăsat pe secundul Cătălin Anghel să antreneze echipa. E drept că Anghel are și el licența Pro, însă în situația lui s-ar putea afla un asistent cu licența A, calificarea suficientă pentru jobul acesta. 

După activitatea de spionaj, FRF ar trebui să judece dacă secunzii conduc antrenamentele fiindcă așa e metoda de lucru a „principalilor” ori e vorba despre o păcălire a regulamentului de către un tehnician „undercover”. 

FCSB trebuie să se ascundă nonstop

Becali e cel mai agresiv contestatar al regulii potrivit căreia o echipă trebuie să aibă la cârmă un antrenor cu licența Pro. El insistă că trebuie să-i fie permis să-l lase pe Pintilii la conducere, deși fostul internațional nu e calificat nici măcar ca secund. 

Din sezonul următor, FCSB va trebui să joace teatru nonstop. O să fie nevoie să aibă un licențiat Pro care să funcționeze ca acoperire pentru Pintilii, dar și „principalul” din acte, și acela din realitate trebuie să se prefacă și în timpul meciurilor, și în conferințele de presă, și în timpul antrenamentelor, în care ei s-ar putea trezi cu echipa de spioni a FRF în inspecție.

Strigătul lui Ilie Poenaru: „Eu cu Dună muncim la fel, de ce să ne suspende?”

Ilie Poenaru e unul dintre antrenorii expuși din cauza noilor reguli. El este deja suspendat pentru patru etape fiindcă s-a comportat ca un „principal” în timpul meciurilor deși are doar licența A. 

Licențiatul Pro cu care colaborează Poenaru, Marin Dună, îi este secund de fapt. Conform noilor reglementări, lui Dună i-ar putea fi suspendată licența Pro pentru doi ani dacă Federația va constata că el e numai „o umbrelă” sub care lucrează Poenaru. 

Ilie insistă că nu e corect să fie sancționați: „Eu cu Dună lucrăm împreună de multă vreme, suntem un cuplu de antrenori, ne împărțim munca în timpul antrenamentelor și ne consultăm în timpul meciurilor. O persoană străină nici nu și-ar da seama care dintre noi e «principalul» și care e secundul”.

VIDEO Adio antrenori-paravan! » Răzvan Burleanu anunță sancțiuni draconice pentru antrenorii care își închiriază licența

Citește și alte știri de actualitate:

Doar FCSB a rămas în afara regulamentului! Situație unică în Superligă la clubul lui Gigi Becali

„Mi s-a înroșit telefonul! Pleacă doar pe 30-40 de milioane de euro” » „Tricolorul” care a impresionat în acest an e la mare căutare, conform impresarului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (22)
mirstelistu
mirstelistu  •  18 Martie 2023, 23:25

Ar cam fi vremea sa il arda pe cioban daca nu se conformeaza

ceglumabuna
ceglumabuna  •  18 Martie 2023, 20:27

Gluma glumelor .... inca rad....

John_Doe
John_Doe  •  18 Martie 2023, 10:14

FRF nu poate verifica nimic, vrea doar ca Becali să nu se mai laude că nu are antrenor cu licență, să nu știe oamenii ce se întâmplă. Scoala de antrenori e ca un profesor care cere bani mulți pentru meditații, iar copiii meditati de el se clasează mereu în urma celor fără nicio scoala.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează