FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

EXCLUSIV A lucrat 2 ani la Chelsea și a vrut să ajute Rapidul, dar Șucu l-a ignorat: „Nu am cerut job, nu am vrut bani. Șocant!”

Dan Șucu, în stânga, alături de președintele Rapidului, Daniel Niculae / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Dan Șucu, în stânga, alături de președintele Rapidului, Daniel Niculae / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)

Articol de - Publicat sambata, 30 martie 2024 13:23 / Actualizat sambata, 30 martie 2024 15:22

Samuel Rociu, fost scouter și antrenor de dezvoltare în academia lui Chelsea, a dezvăluit la Premier GSP că a contactat un patron de club din România, oferindu-se să îi prezinte gratuit aspectele care au transformat academia londoneză în una dintre cele mai performante la nivel mondial ♦ Totul a rămas la stadiul de propunere, întrucât românului școlit în Anglia nu i-a fost acordată această șansă ♦ Din informațiile GSP, este vorba despre Dan Șucu, acționarul majoritar de la Rapid.

Pentru mai bine de 2 ani, până la începutul lui 2024, un român a făcut parte din echipa uneia dintre cele mai apreciate academii de fotbal din lume. Samuel Rociu a fost, pe rând, antrenor la grupele de vârstă până la 14 ani, apoi development coach (antrenor de dezvoltare), iar apoi a îndeplinit simultan funcțiile de scouter și de antrenor de dezvoltare în cadrul academiei lui Chelsea.

În februarie 2023, CIES, Centrul Internațional de Studii Sportive, plasa academia lui Chelsea pe locul 2 într-un clasament mondial al celor mai performante academii de fotbal, doar sub Benfica.

În ianuarie 2024, institutul elvețian a întocmit și un clasament al celor mai profitabile academii în perioada 2014-2023, Chelsea regăsindu-se pe locul 5 în lume, cu „absolvenții” academiei fiind vânduți pentru 347 de milioane de euro. Așadar, vorbim despre un colos în această branșă.

Au spulberat orice dubiu: ce se întâmplă cu derby-ul Rapid - FCSB
PLAY-OFF
Au spulberat orice dubiu: ce se întâmplă cu derby-ul Rapid - FCSB

A lucrat la Chelsea și a vrut să împărtășească rețeta succesului cu Dan Șucu

În finalul lui 2023, românul școlit în Anglia a dorit să împărtășească cunoștințele acumulate la Londra cu un șef de club din România, dezvăluind cum a decurs totul în cadrul emisiunii Premier GSP.

Samuel nu a dorit să divulge numele patronului, s-a rezumat la a spune că este vorba despre un club din București. Din informațiile GSP.ro, destinatarul propunerii a fost Dan Șucu, patronul Rapidului.

VIDEO. Samuel Rociu, la Premier GSP: „Nu am cerut job, nu am cerut bani, am vrut să ajut. Nu au revenit niciodată!”

„Am încercat cu un club din România, am trimis un email la un patron. Nu vreau să-i spun numele, consideram că m-aș potrivi cu profilul clubului respectiv, cu caracterul patronului, îmi plăceau perspectivele omului respectiv, ceea ce dorea să facă.

Nu am cerut un job, nici nu știu dacă mi-aș fi dorit un job acolo. I-am spus că dacă dorește să ne întâlnim, sunt dispus să împărtășesc cum recrutează Chelsea jucători de la vârste de atât de fragede, cum dezvoltă jucătorii, ce strategii de dezvoltare și promovare are.

Eram dispus să merg la acea întâlnire și să ofer informațiile astea. Nu am cerut job, nici nu se pune problema să fi cerut vreun ban, doar am vrut să ajut.

La 3-4 zile distanță am primit un telefon, mi s-a spus că domnul respectiv a luat act de propunerea mea și că urmează să se consulte cu colegii dumnealui. Nu a revenit niciodată. Nu am de ce să regret, doar am vrut să ajut. Chestia asta îmi arată că în fotbalul românesc există foarte multă ignoranță. Clubul este din București, categoric.

Doar pentru că simpatizam persoana respectivă, clubul respectiv, eram dispus să ofer gratis formula succesului de la Chelsea. Nu am cerut un job, nu am condiționat oferirea de informații”, a dezvăluit Samuel Rociu la Premier GSP.

El a mai mărturisit că „pentru mine a fost ceva aproape șocant. Dacă aș fi trimis același email la orice alt club din Premier League, m-ar fi invitat și primit cu brațele deschise”.

Rapid este unul dintre cluburile din România care pune preț pe academie, cu investiții importante în infrastructură de la preluarea pachetului majoritar de acțiuni de către Dan Șucu. Directorul tehnic al Centrului de copii de juniori de la Rapid este Vasile Maftei.

A lucrat 2 ani la Chelsea și a vrut să ajute Rapidul, dar Șucu l-a ignorat: „Nu am cerut job, nu am vrut bani. Șocant!”
Samuel Rociu, în stânga, la baza lui Chelsea de la Cobham alături de Carney Chukwuemeka

Mesajul trimis de Samuel Rociu lui Dan Șucu

Numele meu este Samuel Rociu și vă scriu pentru a-mi exprima interesul pentru o posibilă întâlnire cu dumneavoastră. În cazul în care sunteți interesat, aș fi încântat să vă împărtășesc strategiile și programele prin care clubul se poate dezvolta și obține un avantaj competitiv.

În ultimii doi ani, am avut privilegiul de a lucra pentru Chelsea FC, ocupând simultan pozițiile de Scout și Development Coach. În această perioadă am experimentat două promovări și am dobândit cunoștințe, experiențe și conexiuni în diferite departamente ale clubului.

Dacă sunteți dispus să vă alocați timp pentru o întâlnire, putem discuta în detaliu despre:

- Metodologia și strategiile prin care academia lui Chelsea a produs în ultimii zece ani jucători a căror valoare de piață a depășit suma de 1 miliard de euro, devenind astfel a doua cea mai valoroasă academie de fotbal din lume;

- Strategiile de identificare și recrutare a jucătorilor cu potențial;

- Funcționarea departamentului de Player Care și influența acestuia asupra recrutării, reținerii și performanței jucătorilor.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat citirii acestui email și pentru considerația acordată.

Experiența lui Samuel Rociu la Chelsea

Stabilit acum în Chicago, SUA, unde încearcă să pună pe picioare o firmă de consultanță sportivă, Samuel a explicat la Premier GSP în ce a constat munca lui în academia lui Chelsea:

„Prima dată am lucrat ca lead coach la Chelsea, cu diferite grupe de vârstă, până la U14. Am fost asistent sau lead coach, în funcție de grupa de vârstă. Apoi am avut două promovări, din lead coach în development coach, privind jucătorii mai mult individual, apoi am devenit scouter și development coach.

Am lucrat full time la Chelsea în 3 departamente: scouting, academie și fundație. Ca scouter am fost implicat în identificarea și recrutarea jucătorilor de până la 21 de ani.

În perioada petrecută acolo le-am făcut aproape pe toate, de la condus antrenamente colective la antrenamente individuale, rapoarte de progres ale jucătorilor, scouting pentru centrele de dezvoltare, pentru Academie, rapoarte de scouting, fișe de action points, prezentări, workshopuri. Cam orice, mai puțin partea de condiționare fizică și partea medicală”.

Am vrut să mă concentrez mai mult pe viața personală, jobul de la Chelsea era destul de solicitant. Erau zile în care mergeam la 8-9 dimineața și stăteam până la 9 seara. Într-un mediu atât de competitiv și profesionist este singura abordare pe care o poți avea dacă aspiri la a face diferența.

Am vrut să mă concentrez mai mult pe viața personală, am avut și probleme de sănătate. De asta am decis să plec de la Chelsea.

- Samuel Rociu, fost scouter și antrenor în academia lui Chelsea

Tot despre Rapid:

Rapid își joacă ultima carte pentru titlu diseară, în Bănie » Omul care i-a adus un trofeu într-o finală cu Craiova: „E ca la brazilieni, mata-mata!”
UNIVERSITATEA CRAIOVA - RAPID
Rapid își joacă ultima carte pentru titlu diseară, în Bănie » Omul care i-a adus un trofeu într-o finală cu Craiova: „E ca la brazilieni, mata-mata!”
Mihai Rotaru, pus pe glume înainte de Universitatea Craiova - Rapid: „Nici nu știau ce vor! Domnul Șucu cerea experiență VIP. Îi aducem și mobilă de la Ikea”
CSU Craiova - Rapid
Mihai Rotaru, pus pe glume înainte de Universitatea Craiova - Rapid: „Nici nu știau ce vor! Domnul Șucu cerea experiență VIP. Îi aducem și mobilă de la Ikea”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (17)
cris4co
cris4co  •  30 Martie 2024, 18:32

Daca Domnul Samuel cunoaste cum se FURA un Campionat...PROMIT sa-i acord atentie. Daca Domnul Samuel stie cum sa CONVINGA un ARBITRU sa-si faca meseria CORECT in cele 90 de minute...PROMIT sa pun O VORBA BUNA pentru EL. Daca Domnul Samuel are cunostinte Tehnice de VAR si cum NU se poate FURA cu EL...sau macar cum se poate APELA VAR-ul...PROMIT sa-i aranjez o INTALNIRE. Daca Domnul Samuel poate purta o discutie LOGICA cu George Gaman despre FOTBAL...PROMIT ca-l VOTEZ si Presedintele Romaniei...a invins Sistemul Mafiot. Daca nu va place Comentariul...NU Puneti BOTU...***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

_Adrian_1
_Adrian_1  •  30 Martie 2024, 18:28

Baietii astia proaspat angajati la gsp chiar au impresia ca la un club profesionist vine patronul si zice "angajaza-l pe asta la centrul de juniori" :)) Astia chiar cred ca lucrurile functioneaza ca in saivanul bercenar al ciobanului. :)) Omul trebuia sa ia legatura cu Maftei, sa-si expuna CV-ul si ideile, sa vina sa vorbeasca etc etc. Ce treaba are Sucu?

Hitech
Hitech  •  30 Martie 2024, 17:46
Postat de befree pe 30 Martie 2024, 17:16

Ai citit articolul, ignorant roman?

Era un mesaj pt hateri. Nu înțeleg de ce trebuia să te ofensezi și să mă gratulezi. Mulțumesc că ai avut timp să citești ce am scris.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează