FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

Se naște un antrenor de TOP în România? 3 confirmări + comparație frontală cu FCSB

Marius Măldărășanu se salută cu FLorin Pîrvu înainte de Petrolul - Hermannstadt 0-0
Marius Măldărășanu se salută cu FLorin Pîrvu înainte de Petrolul - Hermannstadt 0-0

Articol de - Publicat vineri, 06 octombrie 2023 15:00 / Actualizat luni, 09 octombrie 2023 09:37

Marius Măldărășanu, 48 de ani, are premisele unui antrenor de succes. Demis de Astra după 7 etape în care nu pierduse la prima experiență ca „principal”, fostul fotbalist de la Rapid a reușit cea mai bună clasare din istoria lui Metaloglobus, apoi s-a dus la Hermannstadt, pe care a promovat-o din primul sezon și cu care atacă acum play-off-ul în Superliga.

Măldărășanu și-a creionat portretul unui antrenor care ridică nivelul echipelor pe care le conduce. Acum, se clasează cu Hermannstadt, formație aflată în insolvență, pe loc de play-off, 5, lăsând în spate momentan cluburi mai bine cotate și mai puternice financiar, ca Farul, Sepsi, U Cluj.

Becali, derapaj la adresa lui Balaj: „Dacă a spus așa ceva, duceți-l la spital, să-și facă analizele!”
FCSB
Becali, derapaj la adresa lui Balaj: „Dacă a spus așa ceva, duceți-l la spital, să-și facă analizele!”

Marius Măldărășanu la Astra: 7 etape fără eșec, era pe loc de play-off

Măldărășanu și-a început cu adevărat cariera de antrenor la Astra, în 2018, fiind promovat atunci de la Astra II. Chiar dacă nu a pierdut niciun joc în primele 7 etape, în care a înregistrat două victorii, una cu FCSB, și 5 remize, Marius a fost demis de patronul Ioan Niculae. 

La momentul demiterii sale, Astra se clasa pe 4, loc de play-off, la numai 3 lungimi distanță de liderul FCSB. Giurgiuvenii aveau cea mai bună apărare din campionat, 4 goluri primite, la fel ca Sepsi.

Marius Măldărășanu la Metaloglobus: cea mai bună clasare din istoria clubului

Măldărășanu a luat o pauză de la antrenorat și a revenit în iarbă la începutul stagiunii următoare, coborând o treaptă. A preluat-o pe Metaloglobus, echipă din Liga 2, și a obținut cea mai bună clasare din istoria clubului din Pantelimon, locul 7, la egalitate de puncte, 37, cu Rapid, prima deasupra liniei care delimita play-off-ul de restul echipelor.

Se naște un antrenor de TOP în România? 3 confirmări + comparație frontală cu FCSB
Măldărășanu mai are contract cu Hermannstadt până în 2025

Marius Măldărășanu la Hermannstadt: promovare din prima, acum atacă play-off-ul

Tot în urma unor neînțelegeri cu conducerea, Măldă n-a mai continuat la Metaloglobus. A stat mai mult de un an fără să activeze, urmând ca în iunie 2021 să fie numit A1 la Hermannstadt.

Pe sibieni a reușit să-i promoveze direct din primul sezon, deși pe parcursul stagiunii 2021-2022 echipa s-a confruntat cu numeroase probleme financiare, care au culminat cu intrarea în insolvență. 

Anul următor, în Superliga, Măldărășanu izbutea un parcurs formidabil pentru o nou-promovată: se clasa în luna decembrie pe 6, loc de play-off. 

Din cauza problemelor financiare, Hermannstadt a fost sancționată cu 9 puncte, iar echipa n-a mai avut nicio șansă la TOP 6. Sibienii au încheiat campionatul pe poziția a 12-a, fără să aibă mari emoții în privința retrogradării.

Hermannstadt, cu Măldărășanu pe bancă, a început din nou foarte bine campionatul, fiind una dintre revelațiile actualei ediții. După 11 etape, Sibiul e iar în zona play-off-ului, se clasează pe 5, cu 15 puncte acumulate din 3 victorii, 6 remize și două eșecuri.

Hermannstadt a pierdut numai două meciuri, și acelea la limită, cu Farul (0-1) și cu CSU Craiova (0-1), și a încurcat echipe puternice precum Sepsi (1-1), FCSB (2-2) și Rapid (1-1).

Fotbalul lui Hermannstadt, comparabil cu cel al lui FCSB

Marius Măldărășanu e un antrenor apreciat și pentru că reușește să producă rezultate peste valoarea echipelor lui, practicând un fotbal pozitiv, pe alocuri spectaculos. Ceea ce e extrem de rar în fotbalul românesc.

Gazeta a comparat parametrii lui Hermannstadt din actualul sezon cu cei înregistrați de FCSB, liderul campionatului și un reper din Superliga când vine vorba despre jocul ofensiv.

Ei bine, analiza semnalează că jocul sibienilor nu e cu mult diferit față de cel al roș-albaștrilor. În afara golaverajului, unde FCSB (+12) stă mult mai bine decât Hermannstadt (+3), trupa lui Măldărășanu se apropie de cifrele liderului, ba chiar le depășește în anumite cazuri. 

Hermannstadt șutează mai des la poartă, în medie, pe meci, decât FCSB, construiește și finalizează mai multe atacuri poziționale, are mai multe cornere și bifează cu o singură atingere de balon mai puțin în careul advers pe parcursul unei partide.

PARAMETRU*HERMANNSTADTFCSB
Golaveraj16-1324-11
Șuturi / cadrate13 / 31%12 / 44%
Număr pase / reușite442 / 82%455 / 85%
Posesie49,77%52%
Atacuri poziționale / finalizate196 / 49%193 / 46%
Cornere64
Atingeri de balon în careul advers1617
Pase înainte / reușite150 / 72%154 / 76%

*Date de pe Wyscout, reprezentând media/meci

Măldărășanu trebuie lăudat, și nu doar pentru victorii. E preocupat de fotbal, jucătorii pasează, vin la combinații. Sibiul joacă, pune presiune, sunt câte 7 oameni în 30 de metri. Primul meci l-a pierdut nemeritat (n.r. - 0-1 cu Farul). A avut o grămadă de ocazii cu Farul. Hermannstadt joacă fotbal

- Basarab Panduru, în iulie

Pun mare accent pe posesie și cred că atâta timp cât mingea este la noi avem prima șansă să marcăm și nu avem cum să luăm gol. Mie în general îmi plac jucătorii tehnici. Pornind de la portar

- Marius Măldărășanu, despre filosofia lui de joc

Cifrele antrenorului Marius Măldărășanu

CLUBMECIURIVEΠ
Astra7250 
Metaloglobus241077 
Hermannstadt89412820 

VIDEO. Marius Măldărășanu, despre o discuție memorabilă cu Ioan Niculae: „E bine, dar se putea și mai bine”

Mai multe articole de actualitate din Superliga: 

Produce iar un rezultat-șoc în Superliga? » FCSB își întâlnește mâine „călăul”
FCSB
Produce iar un rezultat-șoc în Superliga? » FCSB își întâlnește mâine „călăul”
Inutil la FCSB » Becali s-a războit să-l transfere, dar e cel mai slab din atac
FCSB
Inutil la FCSB » Becali s-a războit să-l transfere, dar e cel mai slab din atac

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (12)
danutcornel
danutcornel  •  06 Octombrie 2023, 20:11

sibiul era si sezonul trecut in playoff daca nu ai depuncta burleanu

badeadorian
badeadorian  •  06 Octombrie 2023, 19:58
Postat de vivi.napoca1_ pe 06 Octombrie 2023, 18:32

Apa de ploaie ,dupa meciul de azi sa vedem ! Da ,am riscat ( nimic ) înaintea meciului dar ,este distanta de a fi mare antrenor ! NU ESTE !

Vorbesti in necunostinta de cauza .... ai simpatii si antipatii fotbalistice , de aici tragi concluzii si emiti pareri . Maldarasanu a fost un fotbalist foarte bun ( stie cu ce sa mananca fotbalul si practic si teoretic ) , este un om echilibrat si stie sa fie un bun pedagog in raport cu elevii sai !!! . Daca ai fi avut ocazia sa stai de vorba cu el 2 minute sau sa joci un amical , fi el si de minifotbal , nu mai comentai in acest mod .

valentindragobete
valentindragobete  •  06 Octombrie 2023, 19:46

Să-ți pierzi timpul cu astfel de prosti numite "analize" ?!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close