FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Condamnat la FCSB! » Concluzie clară: clubul îl obligă să fie slab

Articol de - Publicat marti, 22 august 2023 15:20 / Actualizat marti, 22 august 2023 16:08

Pentru că Florinel Coman traversează o formă extraordinară, Tavi Popescu e chinuit la FCSB și pus să joace unde nu-i convine ♦ Statistica e clară: fotbalistul în vârstă de 20 de ani e cu adevărat util numai ca extremă stânga!

Popescu a evoluat bine câtă vreme a fost utilizat ca atacant lateral stânga. În momentul în care Coman și-a revenit, Tavi a fost trecut pe alte posturi: inter, extremă dreapta, „9 fals”.

Chiar dacă a marcat deja de două ori în acest sezon, „decarul” vicecampioanei e departe, de exemplu, de nivelul din ediția 2021-2022, când prestațiile lui erau excelente. De altfel, statutul pe care îl are acum Tavi Popescu la roș-albaștri e indicat de ce s-a întâmplat în ultimele 3 partide: n-a rezistat niciodată în teren mai mult de o repriză! În prima manșă din turul III preliminar Conference League cu Nordsjaelland (0-0), a fost introdus în joc în partea a doua, la returul cu danezii (0-2) și la partida cu Poli Iași (2-1) din campionat a fost schimbat după prima repriză.

S-a păcălit. Cum a pierdut Becali 2,5 milioane de euro
FCSB
S-a păcălit. Cum a pierdut Becali 2,5 milioane de euro

Tavi Popescu e condamnat la FCSB să joace unde nu-i convine

„În primul rând, în situația în care Coman e la nivelul ăsta și e clar că nu se poate atinge nimeni de el și de poziția lui, Tavi Popescu trebuie să arate unde dă randamentul cel mai bun. E «9 fals»? E atacant lateral dreapta? E problema lui. El trebuie să iasă la rampă”, a declarat aseară Mihai Stoica, la emisiunea „Sport Report” de la Orange Sport 1.

Concret, managerul general al FCSB-ului îi transmite lui Octavian că nu poate juca în acest moment pe poziția lui favorită și că va fi nevoit să evolueze pe celelalte posturi din ofensivă.

Cu ajutorul monitorizării Wyscout, Gazeta a analizat prestațiile lui Tavi Popescu de la seniori în funcție de pozițiile în care acesta a evoluat: atacant lateral stânga, în centrul terenului (inter, „10” sau „9 fals”) și atacant lateral dreapta. 

Comparând parametri precum numărul de acțiuni reușite, șuturi la și pe poartă, acuratețea paselor, driblingurile sau duelurile câștigate, pare că exprimarea lui Tavi e constantă indiferent de postul pe care îl interpretează. Indexarea e echilibrată, ba chiar Popescu driblează mai mult și mai bine în centrul terenului decât în stânga, șutează cel mai des la poartă, surprinzător, din dreapta.

Însă concluzia e clară când vine vorba despre datele care contează cu adevărat: Tavi e cel mai periculos în momentul în care e folosit ca extremă stânga! De pe această poziție a marcat 15 goluri și a oferit 8 pase decisive. Din centru a semnat 5 assisturi, dar n-a înscris niciodată, în timp ce din flancul drept a marcat de două ori și a oferit un assist.

Condamnat la FCSB! » Concluzie clară: clubul îl obligă să fie slab
Tavi Popescu n-are loc de Florinel Coman în flancul stâng al atacului

Cum se descurcă Tavi Popescu în...

Flancul stâng al atacului

  • Goluri: 15
  • Pase decisive: 8
  • Acțiuni / reușite: 74,87 / 55,2%*
  • Șuturi / pe poartă: 2,07 / 31,4% 
  • Pase / acuratețe: 34,86 / 77,9% 
  • Driblinguri / reușite: 5,86 / 46,1% 
  • Dueluri / câștigate: 27,27 / 42,2%

Centrul terenului (inter, playmaker, „9 fals”)

  • Goluri: 0
  • Pase decisive: 5
  • Acțiuni / reușite: 79,6 / 60,7% 
  • Șuturi / pe poartă: 1,71 / 24,1% 
  • Pase / acuratețe: 43,02 / 81,5% 
  • Driblinguri / reușite: 6,15 / 56,7% 
  • Dueluri / câștigate: 23,93 / 45,7%

Flancul drept al atacului

  • Goluri: 2
  • Pase decisive: 1
  • Acțiuni / reușite: 65,69 / 56,1%
  • Șuturi / pe poartă: 2,4 / 27,3%
  • Pase / acuratețe: 30,56 / 76,7%
  • Driblinguri / reușite: 5,23 / 58,3%
  • Dueluri / câștigate: 25,19 / 47,8%

*Cu excepția golurilor și a paselor decisive, ceilalți parametri reprezintă media / meci

Tavi Popescu, acum un an: „Vreau în stânga”

Vara trecută, după ce a revenit pe banca tehnică a FCSB-ului, Nicolae Dică a încercat să schimbe sistemul, din 4-3-3 în 4-2-3-1, și a decis să-l mute pe Octavian Popescu din flancul stâng în centrul terenului. Fotbalistul nu a dat randamentul scontat ca „număr” 10 și i-a cerut lui Dică să-i schimbe postul. 

Am avut discuții cu Tavi. E clar că el vrea să joace în partea stângă. Din afară, când nu eram antrenor, doream și credeam că poate să joace în zona centrală, în spatele vârfului. Dar din discuțiile pe care le-am avut cu el și la ce am văzut când l-am folosit acolo, am văzut că nu are experiența necesară. Vorbind și cu el, mi-am dat seama că nu este OK să folosesc un jucător pe o poziție pe care nu se simte bine”, declara Dică la acea vreme.

Marius Șumudică: „Singura șansă a lui Tavi Popescu e în stânga”

Marius Șumudică e de părere că Tavi Popescu poate evolua doar în flancul stâng:

Eu am zis clar. Singura șansă a lui Octavian Popescu și singurul post unde dă randament maxim, sută la sută, e în partea stângă, unde joacă Florinel Coman. În altă parte e greu pentru el. Este un jucător foarte bun, dar utilitatea și maximum de randament pe care îl poate da e în banda stângă, același lucru despre care vorbeam și cu Krasniqi la CFR”.

Daniel Pancu, selecționer România U21: 

Tavi nu poate juca inter, pentru că nu poate fi util din punct de vedere defensiv. Când vor juca cu o echipă care le va pune probleme, care va avea posesia cel puțin la fel de mult ca ei, cei de la FCSB vor avea dificultăți. 

Eu întotdeauna când am fost întrebat de Tavi Popescu am spus că locul lui e cât mai aproape de poarta adversă, cu sarcini cât mai puține din punct de vedere defensiv, să aibă distanțe cât mai mici de parcurs când are adversarul mingea, pentru că el are alte calități: inventivitate, creativitate, șut de la distanță, pasă, dribling, scoate ușor oameni din joc

Cifrele lui Tavi Popescu în Superliga

SEZONMECIURIGOLURI / ASSISTURI
2020/21324 / 5
2021/223610 / 3
2022/23364 / 6
2023/2431 / 0

Cota de piață a lui Tavi Popescu a scăzut pentru prima dată

Evaluarea de pe Transfermarkt a fotbalistului a fost în continuă creștere până vara trecută. Tavi a plecat de la 50.000 de euro - prima lui cotă de piață, pe vremea când evolua la juniorii Universității Craiova - și a ajuns în iunie 2022 la 4 milioane de euro! O cifră impresionantă pentru un fotbalist român în vârstă de 19 ani la acea vreme. 

Evaluarea realizată în decembrie 2022 de către portalul de specialitate citat a fost prima care nu i-a adus o creștere lui Tavi în ceea ce privește prețul virtual. Dacă la finalul anului trecut cota lui stagna, actualizarea de la 15 iunie 2023 i-a adus prima scădere din carieră, de la 4 la 3,8 milioane de euro.

Condamnat la FCSB! » Concluzie clară: clubul îl obligă să fie slab
Sursă foto: transfermarkt.com

VIDEO. În direct la GSP Live, Mihai Teja a analizat șansele FCSB-ului la titlu: „Echipa asta putea să ia campionatul și în ultimii 8-9 ani”

Mai multe articole despre FCSB: 

Gigi Becali n-a mințit, chiar sunt nemulțumiți de staff! Ce i-au transmis jucătorii patronului
FCSB
Gigi Becali n-a mințit, chiar sunt nemulțumiți de staff! Ce i-au transmis jucătorii patronului
FCSB 2023 e ca Steaua '88 cu trioul Hagi-Lăcătuș-Pițurcă! » Performanţa impresionantă pe care „roş-albaştrii” au bifat-o după primele 5 etape
FCSB
FCSB 2023 e ca Steaua '88 cu trioul Hagi-Lăcătuș-Pițurcă! » Performanţa impresionantă pe care „roş-albaştrii” au bifat-o după primele 5 etape

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (10)
niculaemoromete
niculaemoromete  •  23 August 2023, 13:15

Titlul total neinspirat, nu FCSBul îl obligă să fie slab, mentalitatea și mintea lui Octavian Popescu nu-l lasă să iasă din mediocritate.

niculaemoromete
niculaemoromete  •  23 August 2023, 12:32

Octavian Popescu și-a atins maximul anul trecut, acum descrește; dacă nu ar fi așa, atunci s-ar fi lăsat de fumat, după antrenament ar face sală să poată sta în picioare când este controlat la picioare, s-ar îngriji de dietă, ne-ar arăta că are ceva în cap, adică discernământ. Nu o spun cu bucurie, dar pare din categoria născut talent, mort speranță...

Kamata
Kamata  •  23 August 2023, 01:11

Asa greu o fi pt Pintili sa le zică celor 2 ca în 2-3 momente din joc sa facă schimbul de poziții? În felul asta în prima faza tragi și omul la marcaj după tine... Asa destabilizezi adversarul și ai mai multe șanse chiar și pt Florinel care se vede ca sta mai bine cu șutul cu ambele picioare. Inclusiv portarul va fi surprins.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează