FOTBAL  »  LIGA 3  »  JIUL PETROȘANI

EXCLUSIV Stephane Ferhaoui, fotbalist la Jiul Petroșani: „Auzisem atâtea lucruri negative despre România, dar țara asta e senzație după ce o cunoști!”

Francezul Stephane Ferhaoui, 26 de ani, extrema Jiului, a povestit de ce s-a acomodat atât de bine în România +9   FOTO
Francezul Stephane Ferhaoui, 26 de ani, extrema Jiului, a povestit de ce s-a acomodat atât de bine în România

Articol de - Publicat joi, 01 decembrie 2022 11:39 / Actualizat joi, 01 decembrie 2022 12:17

Francezul Stephane Ferhaoui, 26 de ani, extrema Jiului, a povestit de ce s-a acomodat atât de bine în România încât ar vrea să se stabilească aici. Pendulează între ideile despre români, contradictorii, „oamenii sunt corecți cu puțin” versus „se vorbește prea mult pe la spate”, „nu există rasism și sunt ospitalieri” versus „unii sunt geloși de la bani”.

Stephane Ferhaoui, 26 de ani, este un francez cu origini algeriene care vorbește lăudabil limba română, cu un ușor accent ardelenesc. Aceasta fiindcă a locuit foarte mult timp în zona Transilvaniei, cu câteva mici pauze, contracte în Corsica și în Belgia, dar întorcându-se de fiecare dată în România. 

Edi Iordănescu, declarații din Qatar: „Mi s-au confirmat multe lucruri despre Elveția. Din păcate”
ROMÂNIA
Edi Iordănescu, declarații din Qatar: „Mi s-au confirmat multe lucruri despre Elveția. Din păcate”

Extrema stângă a Jiului Petroșani (locul 5 în C7) a jucat până în acest moment doar în eșalonul inferior, începând la Sighetu Marmației, continuând la Unirea Dej, apoi la Satu Mare. A fost în pregătiri cu FC Voluntari, dar s-a accidentat și a ratat contractul. A semnat cu Someșul Dej, acum oferă goluri și assist-uri la Petroșani, fiind vedeta echipei „minerilor”. 

Nu este deloc modest când se prezintă celor care nu-l cunosc: „Am viteză, sunt tehnic, văd bine jocul, cam acestea sunt calitățile mele. Pot și trebuie să-mi îmbunătățesc pregătirea fizică, dar am o tehnică bună, cu mingea la picior. Pot să joc dreapta, stânga sau central, sunt fotbalist de picior stâng”. 

Mai multe echipe de Top 6 din liga secundă îl monitorizează deja, pentru un eventual transfer invernal. Din Valea Jiului, Ferhaoui vorbește despre viața lui în România, dezvăluie ce apreciază aici și care sunt planurile sale de viitor, mai ales că ar vrea să-și continue cariera aici, promițându-și să urce în cel mai scurt timp.

- Stephane, ce părere îți fac românii? 
- În viața de zi cu zi, mi se pare că-ți spun totul pe față, nu umblă pe la spate! Asta am întâlnit eu. 

- Poate ai avut tu norocul de a găsi astfel de oameni... 
- Bine, sunt și oameni geloși, dacă vine unul și câștigă mai mulți bani, se oftică! Asta este peste tot în România, cred că ține de educație, de când ești mic, așa mi s-a spus. În afara acestui lucru, nu pot spune ceva rău, serios! Nu există rasism, oamenii sunt corecți. Dar invidia, asta nu e bună! (râde) Măcar îi vezi, sunt pe față, nu se ascund. 

- Și în Franța nu ai întâlnit așa ceva? 
- Ba da. Asta aș mai spune, că dacă stai să analizezi stilul de viață, calitatea oamenilor, cei de aici sunt altfel decât francezii. În sensul bun! În Franța, viața este prea scumpă, totul este business, e doar goana după bani, mai ales în fotbal. 

Stephane Ferhaoui: „Am învățat singur limba voastră”

- Ce apreciezi la români? 
- Că țineți de tradiții și respectul pe care-l acordați străinilor. Am trăit în diverse zone din Ardeal și am observat mai multe tipuri de oameni. 

- Vorbești bine de tot limba română. Cum ai deprins graiul? 
- Singur în cameră, la început, am învățat singur. După fiecare antrenament, stăteam și învățam. Și-așa nu prea aveam ce face în afara fotbalului.

- Ți s-a spus că ai un accent ardelenesc? 
- Vorbesc cum simt eu. Nu m-a învățat nimeni cum se spune ceva. Mai fac și greșeli gramaticale, sunt conștient.

+5 FOTO

Vrea să se stabilească în România

- Ce nu-ți place la români? 
- La fotbal, nu la oamenii normali, educația pe care o au fotbaliștii. E ceea ce am văzut. Nu se gândesc doar la fotbal, ci mult și la ceea ce este în afară. Se vorbește prea mult pe la spate! Nu se gândește: „Hai să mergem împreună, să fim cât mai sus! Să fim uniți, să nu vorbim unii despre alții”. Iar asta te trage în jos.

- Ce știai despre România până să ajungi aici? 
- Sincer? Dar nu vreau să jignesc. Auzisem că sunt doar țigani care cer bani, care n-au bani, care te înjură, care fură ... Dar ceea ce am văzut eu în realitate, aici, spun doar atât: senzație! România chiar e senzație!

- Ai putea să locuiești aici pentru totdeauna? 
- Da, m-am gândit și eu. Doamne ajută să fie bine! După ce voi termina cariera fotbalistică, Doamne ajută să fie bine mai departe! Poate că voi rămâne definitiv. Să continuu ca antrenor, să-mi iau o casă aici. Vedem...

„Stați în țară, munciți, să fie mai bine!”

- Tu ești musulman, dar spui de multe ori „Doamne ajută!”. 
- Da, Doamne ajută! Așa m-am obișnuit, aici e același lucru. Credem toți într-un Dumnezeu, Allah, e același pentru toți.

- Ce ar trebui să facă românii pentru a fi respectați mai mult? 
- Să fie mai pozitivi. Eu n-am văzut niciun om matur, adult, să vină să-mi ceară bani, să-mi facă ceva rău. Doar copii mici, de 4-5 ani, cerșesc. Nu e normal! În Franța, sunt oameni mai în vârstă care cer 2 euro, 5 euro, 10 euro. Să stea în țară, să muncească, să facă România mai bună! Sau să meargă în Franța, în Occident, să muncească, să se întoarcă în România cu bani, să-și facă o casă aici.

- Ce le-ai spus francezilor despre România? 
- Să vină aici, să vadă cu ochii lor cine este România! Când eram la Dej, au venit doi prieteni de-ai mei, au stat o săptămână la Cluj, au zis că nu mai pleacă din România! Au văzut cum e țara, și-au schimbat total părerea față de România.

Habar n-are de Miron Cozma

- Cum e viața ta aici, în Valea Jiului, la Petroșani? 
- Sunt liniștit. Orașul mă iubește, eu îl iubesc. Mă bucur de această chimie. Petroșaniul e mic, nu există rasism, nu e nimic rău.

- Totuși, românii știu despre această zonă că este săracă, aceasta e percepția. 
- Da, da, e și adevăr. Nu se câștigă mulți bani, un salariu e undeva pe la 250 de euro. Comparativ, în Franța, într-un oraș mic e 1.500 de euro pe lună. Asta e viața! Fiecare trăiește cum poate.

- Cum ți se par oamenii de aici? 
- Chiar au o educație bună. Astă mă bucură și mă simt și eu mândru că locuiesc aici.

- Ai vizitat vreo mină aici sau v-au dus de la club? 
- Nu. Dar am mers eu cu prietenii mei peste munte, să vedem orașul de sus. Se vede fain, frumos.

- Nu știu dacă ai auzit, dar trăia și conducea Valea Jiului o celebritate în România, Miron Cozma, supranumit „Luceafărul Huilei” în anii '90. Echipa Jiul era temută, atunci, în Liga 1, personajul la fel. 
- N-am auzit. Chiar nu știu. Sincer, la Jiul nu sunt mulți localnici, vreo 2-3, în rest băieți din țară, de la Cluj, Oradea, București. Nu am idee cine mai știe din generația mea despre omul de care vorbești tu.

„Nu găsești fotbalist să elimine adversarul din joc”

- Cum ți se pare fotbalul românesc? 
- Mult fizic, nu se bazează pe tactic, tehnic. Dacă ai condiție fizică bună, ajungi cât mai sus. Ceea ce am auzit la toți oamenii de fotbal din România, de la CFR, la Petrescu, la Oțelul, la Dorinel Munteanu, nu găsești jucător care să elimine adversarul din joc, unu la unu. Adică să treci, dribling. Aici, totul e pe fizic, să ai condiție bună.

- Pe când vei reuși să faci pasul către Liga 1? 
- Cât mai repede, sper! Am avut și o oportunitate, dar mai am un an de contract, am zis că e bine să continuu și-n acest sezon. Am avut 2-3 oferte din "A", o să vedem ce va mai fi.

- De ce românii nu se adaptează în Occident? 
- În afară de Hagi, de generația lui, pe vremuri, apoi Mutu, Chivu, nu am auzit de alți fotbaliști care să impresioneze în Occident. Să fie super, adică Barcelona, Inter, Real, astea. Nu înțeleg de ce nu ajung acolo. Cred că e educația din fotbal, nu ceea ce primești de acasă. Dacă ai un an bun, de acolo trebuie să urci, să găsești o echipă și mai tare, mai sus.

- Ai vreun fotbalist român preferat? 
- Deac. Stângaci, joacă pe dreapta. L-am cunoscut la Dej, am stat și la cafea, și cu el, și cu Paul Papp, îmi place cum gândesc ei.

- Ai vreo echipă preferată aici?
- Farul Constanța. Hagi. Echipă tânără, dar uite că e pe locul 1! Eu sper că va câștiga campionatul. Dar și CFR Cluj e echipă supertare, cu experiență.

„Am avut impresari care m-au «ars»”

- Tu înțelegi ce se întâmplă la FCSB? 
- Da, știu. Dar nu se poate ca un patron să facă și echipa, și tot! Așa am înțeles eu de la oameni. Orice antrenor ar veni nu va ajunge să ducă echipa la titlu. Poate Steaua va fi mai sus, la ce jucători are.

- De Dinamo ai auzit? 
- Am un prieten acolo, pe Ghezali, ne cunoaștem din Franța. Doamne ajută să ajungă ca înainte! În Liga 1, cu suporteri, îmi place de Dinamo. Sper să nu mai aibă probleme cu banii. Am înțeles că sunt ceva probleme cu banii.

- Unde te vezi peste alți cinci ani? 
- La o echipă mare, poate chiar în România. Știu sigur că așa va fi. Am avut impresari care m-au «ars», mi-au promis că o să mă ajute să ajung sus. Nu m-au sprijinit în momentele bune. Acum, am pe cineva care crede în mine, nu e vorba doar de telefoane, de relații, chiar vrea să mă ducă sus Nu voi da chix! Doamne ajută!

Am adus mulți jucători din Franța în România, le-am recomandat țara. Am recomandat multor oameni din Franța să vină aici, să cunoască România și pe români, mulți au o percepție total eronată despre voi. Sunteți buni, chiar dacă în Occident sunteți priviți negativ

Aici m-am făcut un caracter mai dur, sunt mai puternic mintal. Am văzut și cum se trăiește viața în România. Iar la fotbal am căpătat condiție fizică.

Banii nu sunt aceiași în Franța și în România. Nu se câștigă la fel. Acolo ai 1.500 de euro, aici 250 de euro. Ce să faci cu ei aici? Trebuie să plătești gazul, să iei pentru copii, de unde? Aici, oamenii sunt corecți cu puțin, au o educație foarte bună, de la mic la mare. Nu sunt oamenii din Franța

Eu l-am adus pe Ghezali la Dinamo, pe un alt băiat de-a jucat la Satu Mare, tuturor le-a plăcut în România. Le transmit să vină aici, să se uite, să vadă realitatea! Eu le mulțumesc românilor, fiindcă aici am crescut enorm

Petroșaniul e un oraș frumos, liniștit. Da, e prea liniște, uneori, dar e fain așa. Oamenii sunt corecți aici.

- Stephane Ferhaoui, mijlocaș Jiul

Citește și alte articole:

Incredibil! Szczesny și Messi au făcut pariu pe teren: „Probabil voi fi suspendat, dar nu-mi pasă” » Ce prevede regulamentul FIFA
POLONIA - ARGENTINA 0-2
Incredibil! Szczesny și Messi au făcut pariu pe teren: „Probabil voi fi suspendat, dar nu-mi pasă” » Ce prevede regulamentul FIFA
Primul selecționer de la Campionatul Mondial care rupe contractul: „Am devenit liber după fluierul arbitrului”
ANUNȚ
Primul selecționer de la Campionatul Mondial care rupe contractul: „Am devenit liber după fluierul arbitrului”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  01 Decembrie 2022, 23:16

...adevarat spune ...in vest suntem priviti negativ ...

albu
albu  •  01 Decembrie 2022, 13:43

Strainii vad tara asta mai bine ca noi,poate ca e' timpul sa ne punem niste intrebari...si app de Ghezali,ca eu sunt dinamovist,care-i treaba cu el ca nu inteleg? Mi se pare ca e' fotbalist dar e' ceva la el care-l impiedica sa arate tot ce poate. Poate mental e'problema

Vezi toate comentariile (2)
Comentează