FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

VIDEO Ar fi apărat Bogdan Stelea penaltyuri cu Irlanda și Suedia? Jurământul neștiut care ar fi putut schimba destinul Generației de Aur: „Ce portar ești tu dacă nu scoți niciuna?!”

Bogdan Stelea la Euro 2000, foto: Guliver/gettyimages
Bogdan Stelea la Euro 2000, foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 iulie 2020 12:48 / Actualizat miercuri, 01 iulie 2020 13:59

Bogdan Stelea (52 de ani) a vorbit în direct la GSP Live despre marea problemă a Generației de Aur: neputința de a învinge la lovituri de departajare. Stelea a stat pe bancă în 1990 și 1994 la înfrângerile cu Irlanda și Suedia din fazele eliminatorii ale Campionatului Mondial, la care Silviu Lung și Florin Prunea nu au apărat niciun penalty.  

  • Cum ar fi arătat istoria fotbalului românesc dacă Bogdan Stelea ar fi stat în poartă la meciul cu Irlanda, din optimile Mondialului din 1990, și la cel cu Suedia din sferturile Mondialului din 1994? 

E o întrebare pe care și-au pus-o mulți români în anii trecuți de la cele două eliminări la loviturile de departajare, în timpul cărora Lung (1990) și Prunea (1994) nu au reușit să apere niciun șut. Suedezul Mild a ratat în ‘94, însă a șutat mult peste poarta lui Prunea.

VIDEO Ar fi apărat Bogdan Stelea penaltyuri cu Irlanda și Suedia? Jurământul neștiut care ar fi putut schimba destinul Generației de Aur: „Ce portar ești tu dacă nu scoți niciuna?!”
Irlandezul Bonner apără penaltyul bătut de Daniel Timofte și echipa sa a mers în sferturi. Silviu Lung a fost învins de Sheedy, Houghton, Townsend, Cascarino și O'Leary. Sursă: Getty Images

Invitat în studioul GSP Live, Bogdan Stelea - omul care a stat pe banca de rezerve la cele două partide dramatice - a dezvăluit un episod despre care, probabil, selecționerii Emeric Ienei și Anghel Iordănescu nu au avut habar atunci când au judecat strategia pentru cele două meciuri:

Bogdan Stelea la GSP LIVE: „Lucescu m-a făcut praf! De atunci am jurat”

„Eu și la juniori am pierdut la penaltyuri. Eram pe bancă și Prunea era pe teren. Nu zic că nu le vedea, dar așa s-a întâmplat, am pierdut un titlu național de juniori așa. Mi-ar fi plăcut să am ocazia să apăr penaltyuri (n.r. - cu Irlanda și Suedia). Tot timpul am avut un ascendent din punctul ăsta de vedere și am apărat de multe ori penaltyuri. Dar…e diferență între penaltyuri în timpul meciului și cele bătute la lovituri de departajare. E cu totul și cu totul altceva.  

Mi-aduc aminte că eram la Dinamo, prin 1987, și am mers într-un turneu în Bulgaria. Era echipa tânără, erau mulți plecați la națională, iar cei rămași, cu Lupescu, cu Răducioiu, cu mine, am mers la Sofia și am jucat cu Vitoșa și Sredeț. Am jucat finala și am ajuns la lovituri de departajare. Am pierdut. Din cinci sau șase lovituri nu am apărat niciuna. Nicio treabă, am fost pe dinafară. Am intrat în vestiar, nea Mircea (n.r. - Lucescu) ne-a făcut praf și la un moment dat m-a văzut pe mine: “Tu!? Cum te numești portar dacă din cinci nu poți să aperi una? Ce ești tu?!”  Din momentul ăla mi-am jurat: “La lovituri de departajare nu mai pierd niciodată niciun meci!”. Nu am mai pierdut niciodată și am mai avut în jur de șapte-opt meciuri la penaltyuri în carieră. Iar primul câștigat după nebunia aia a fost un meci de Cupă cu Dinamo - Universitatea Craiova, când i-am apărat un 11 metri lui Popescu”. 

- Poate de atunci nu a mai bătut el penaltyuri? Nu a bătut nici în 1990 nici în 1994 și i s-a reproșat asta…
- Da, dar a bătut cu Galatasaray ultimul penalty. Poate nu s-a simțit ok, dar asta e o dovadă de maturitate și de putere. Chiar dacă ești un jucător important, e important să poți să spui: “Nu mă simt în stare! Nu pot! Vreți să vă las cu fundul în baltă, să bat doar ca să bat?!”

VIDEO Ar fi apărat Bogdan Stelea penaltyuri cu Irlanda și Suedia? Jurământul neștiut care ar fi putut schimba destinul Generației de Aur: „Ce portar ești tu dacă nu scoți niciuna?!”

Suedezul Ravelli apără penaltyul lui Belodedici. Florin Prunea a fost învins de Andersson, Brolin, Ingesson, Nilsson și Larsson

Citește alte știri de la GSP Live:

Bogdan Stelea a rupt tăcerea despre perioada Viitorul: „M-a durut. Hagi are un stil dictatorial! Pune presiune gratuită pe tineri”

Criza de la Dinamo prin ochii lui Bogdan Stelea: „E greu de acceptat”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
coco1987
coco1987  •  18 Decembrie 2020, 02:22
Postat de istet pe 01 Iulie 2020, 14:39

In primul rand ca nu se ajungea la penaltiuri daca Stelea apara poarta! Nu cred ca el, la statura sa, era invins asa cum a fost Prunea!

Adevarat, insa poate nu se ajungea nici la prelungiri, fiindca nu cred ca Stelea era capabil sa scoata mingile pe care Prunea le-a salvat in timpul acelui meci. Aa, si nu uitati ce faza uluitoare cu doua suturi consecutive a salvat Prunea imediat dupa gafa de la golul lui Anderson, ca era sa nu mai ajungem nici la penaltyuri...Hai sa nu dam in om degeaba. A fost cel putin de valoarea lui Stelea, dar a grwsit fix cand ajunsese Romania cel mai sus. De asta a si platit ulterior cu varf si indesat pentru o singura faza, lasandu i loc lui Stelea sa gafeze grosolan atat la Euro 96 cat si la Euro 2000 sau chiar in meciul decisiv de baraj contra echipri Sloveniei.

cuviosul_pafnutie
cuviosul_pafnutie  •  02 Iulie 2020, 10:58
Postat de zorrozabal pe 01 Iulie 2020, 16:50

Un penalty se rateaza,nu se apara!Au zis-o altii,celebri in fotbal!Intrebarea potivita ar fi fost daca Romania ar fi primit acel gol egalizator- dat de Keneth Anderson in sfertul cu Suedia-daca in poarta ar fi fost Stelea in loc de Prunea?Revazand meciurile-in perioada starii de urgenta-printre care si niste meciuri in care a aparat Stelea-am vazut ca si Stelea apara tot atat de prost ca si Prunea!Aceleasi iesiri neinspirate la centrari,acelasi stil precipitat,panicard chiar,care crea haos in aparare, in loc de siguranta!

Suedia a inceput in forta,apararea noastra era vraiste- pe bulevardul Dan Petrescu- si suedezii au deschis scorul!Dupa aceea- contrar cursului jocului- Raducioiu a intors scorul!Hagi nici nu s-a vazut-de fapt nici nu mai stiu daca a jucat in meciul ala!A urmat faza cu Anderson si cu Prunea-iar la penalty-uri au ratat suedezii prima lovitura, dar in continuare de la noi au ratat Belodedici si Dan Petrescu!Nici pana azi nu am sa inteleg selectionarea lui Belodedici- dupa fuga lui in Iugoslavia!Dar daca l-au decorat pana si pe Pacepa,nu stiu de ma mai mir!

octavianus
octavianus  •  02 Iulie 2020, 09:54

cel mai dureros este ca traim din amintiri, am ajuns sa avem stiri sportive cu 30 de ani de la nu stiu ce cupa si alti nu stiu cati ani de la nu stiu ce calificare, sportul romanesc este in moarte clinica si in anii ce vin va fi "deconectat de la aparate"......nu se mai face nimic pentru sportul de masa, copiii nostri acum au descoperit trotineta si bicicleta ELECTRICA...nu se mai face pic de "efort" am devenit o natiune obeza si nu este doar asta, dar sportul era si o scoala a vietii, modela si caractere, dar cine are nevoie de caractere ? de oameni educati si puternici fizic si mental ? ne prabusim ca natiune, oare mamaliga aia nu mai are nici un gram de praf de pusca ? sau ne-am inmuiat ca natiune, avem ce manca, mai o berica, mai un meci la tv...o masina second hand, hai ca-i buna viata.....dar oare este buna ? copiii nostrii chiar au un viitor ? personal cred ca directia este gresita...sper ca nu sunt singurul....

Vezi toate comentariile (15)
Comentează