FOTBAL  »  NATIONALA  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO Dezbaterea zilei, 21 decembrie » A procedat corect Dan Petrescu refuzând naționala pentru a rămâne la CFR?

Dan Petrescu a ales să continue în Gruia, refuzând naționala / Sursă foto: GSP
Dan Petrescu a ales să continue în Gruia, refuzând naționala / Sursă foto: GSP

Articol de GSP - Publicat marti, 21 decembrie 2021 14:55 / Actualizat marti, 21 decembrie 2021 15:19

Ediția de astăzi a proiectului GSP.ro „Dezbaterea zilei” are ca subiect încheierea definitivă a tratativelor dintre Dan Petrescu și Federație. Influențat și de patronul Varga, „Bursucul” a ales că continue la CFR Cluj în detrimentul venirii la națională. 

Inițial, Dan Petrescu a dat impresia că e foarte tentat de națională, dar cum Clujul n-a vrut să-l elibereze fără plata clauzei, iar Federația a transmis clar că nu are bani să achite răscumpărarea de 400.000 de euro, Petrescu a abandonat planul inițial și s-a adaptat din mers, folosindu-se de context pentru a-și câștiga mai multe avantaje la CFR - salarii plătite la zi, promisiuni de transferuri șamd

Așadar, dezbaterea de azi este următoarea: A procedat corect Dan Petrescu refuzând naționala pentru a rămâne la CFR? 

Trebuia să facă tot ce ține de el pentru a prelua naționala, pentru că era momentul ideal? Sau, din contră, a făcut bine continuând la Cluj, fie pentru că nu era potrivit ca selecționer, fie pentru că i se potrivește mai bine meseria de antrenor de club?

VIDEO Dezbaterea zilei, 21 decembrie » A procedat corect Dan Petrescu refuzând naționala pentru a rămâne la CFR?

Remus Răureanu e de acord cu Dan Petrescu: „A procedat corect! Cu ce l-ar fi atras FRF?”

  • „Mie mi se pare că Dan Petrescu a procedat corect. Cu ce l-ar fi atras FRF? Cu bani mulți? Nu! Cu un lot cu care ar fi putut spera la peformanțe grozave? Nu! Petrescu n-avea nicio ață care să-l tragă către FRF, pentru că Federația nu-i oferea nimic din ce nu are la Cluj”.
  • „Cu CFR, el poate spera să ajungă din nou în Europa League, poate în primăvara europeană, unde a mai fost”.
  • „Am văzut că e un antrenor care se ghidează mai ales după bani. Dovadă că a mers să antreneze inclusiv în liga a doua din China”.
  • „N-a refuzat din prima pentru că a fost convenabilă oferta. I-a dat senzația lui Varga că ar fi un pic tentat de FRF. A procedat normal. Oricare profesionist din fotbal ar fi procedat la fel, căutând să-și întărească poziția la CFR Cluj.
  • „Petrescu putea gândi așa: «Dacă tu, Federație, mă dorești cu adevărat și ai încredere că te-aș putea califica eu, de ce nu achiți clauza?»”
  • Dacă ai un surplus de bani, înseamnă că îți poți permite să plătești un selecționer foarte bun”. Federația nu e un fond de investiții care să se ghideze spre piețele de capital. Scopul FRF ar trebui să fie naționala, fotbalul, angajarea celui mai bun selecționer posibil. Bani pentru Petrescu ar fi existat”.
  • „El n-avea niciun motiv să facă un efort și să se certe cu Varga și toți din Cluj pentru plecarea la națională, pentru că ea nu mai e ofertantă. În anii '90, anii 2000, oricare antrenor se putea gândi că merge la națională, joacă la Mondiale și își sporește cota, dar acum?”
  • „Nu e înțeles de ce FRF, refuzată de trei antrenori foarte buni, coboară la Mutu. Până la Mutu mai erau antrenori foarte buni de luat în seamă. Edi Iordănescu nici măcar n-a fost contactat. Mie mi se pare că Ciobotariu e peste Mutu ca antrenor. E straniu că FRF, după ce a apelat la cei mai bine cotați antrenori, coboară brusc la ultimul de pe listă”.

Eu am spus de la început că Dan Petrescu nu va merge la echipa națională. Nu acum, ci încă de când a venit propunerea și au mers după el la Cluj. 

A fost totul premeditat, dar nu știu pe cine au păcălit apelând la Hagi, Răzvan Lucescu, Petrescu, oameni care nu puteau să meargă, fiind sub contract. Așa că i-au făcut loc lui Mutu. Ca jucător, n-ai ce să spui despre el, dar ca antrenor nu are realizări care să-l recomande să fie la echipa națională. 

Așa că s-au gândit să scoată ochii la prostime, iar apoi să spună că singura soluție a fost Mutu. Acolo e nevoie de un antrenor cumințel, dar nu știu pe cine au încerat să păcălească. Era clar că Dan Petrescu nu va pleca de la CFR Cluj.

- Helmuth Duckadam, fost portar

Dan Udrea crede că „Petrescu a ales varianta cea mai comodă”, dar arată cu degetul Federația: „Încercările lor au fost de ochii lumii”

  • „Atâta timp cât Petrescu n-a ieșit să explice în mod clar, din punctul meu de vedere are și el o parte de vină. Când ești persoană publică, iar Dan Petrscu e o astfel de persoană, e de datoria ta să ieși în public și să spui ce decizie iei”
  • „Trebuie să vii și să explici, altfel dai naștere unor speculații. Așteptăm un anunț din partea lui Dan Petrescu. Până atunci, are o problemă”. 
  • „Dacă Dan Petrescu ar fi vrut să dea curs ofertei, iar clauza a împiedicat mutarea, singura vinovată este Federația. Când Burleanu a spus de ce nu achită clauza, a oferit trei argumente. După părerea mea, toate pot fi demontate. A spus că «noi suntem o organizație non-profit, că la final de an trebuie să fii pe zero și că dacă luăm 400.000 de euro pentru a plăti clauza înseamnă automat că luăm dintr-o investiție pe care o facem în alt sector». Care e cea mai importantă investiție? Nu e echipa națională? Dacă ai lua 400.000 de euro de la futsal și îi dai la echipa națională, înseamnă neapărat că prejudiciezi Federația?”
  • „Apoi, Burleanu a spus că «nu putem face un favor unui club plătindu-i 400.000 de euro». Eu cred că i-ar fi făcut un mare defavor luându-i antrenorul. Al treilea argument prezentat de Burleanu e că plătea 400.000 de euro și poate peste un timp veneau cei de la CFR și spuneau că ar fi acceptat să-l lase și fără acea clauză. Deci ar fi putut veni și Daum să spună că accepta salariu de 200.000 de euro, dar Federația i-a dat 500.000 de euro? Mi se pare un argument pueril”. 
  • „Nu stă nimic în picioare atunci când ai de adus cel mai indicat antrenor pentru echipa națională. Asta mă face să cred că toate încercările Federației au fost de ochii lumii”.
  • Dacă Petrescu a ales să rămână la CFR Cluj, mi se pare că a ales varianta cea mai comodă. Ce e mai simplu? CFR să ia titlul sau România să se califice la Campionatul European?” 
  • „După părerea mea, în următorii 6-7-8 ani ar fi cel mai indicat moment să preiei echipa națională. Sunt șanse mari să ajugem la Europeanul din 2024. Sunt două șanse să ajungi acolo, prin preliminarii sau pe Liga Națiunilor. Și mai e și această generație de jucători care s-a mai «copt».”

Au fost ofertați doi antrenori în vogă care provin din Generația de Aur, Hagi și Petrescu, și eu nu cred că au fost ofertați doar de ochii lumii. Cred că cei de la FRF au încercat să dea șanse și celor din Generația de Aur. 

De ce nu se poate discuta acum și cu Pițurcă? Toată lumea spune că nu se poate discuta cu el. Știu că poate face proiecte, știu că poate duce la final o campanie de calificare. 

Dar Adi Mutu poate fi selecționer! A demonstrat asta și la naționala U21. Am discutat de multe ori cu el și pot să spun că antrenorul Adi Mutu e mult diferit față de jucătorul Adi Mutu. Cred că are foarte multe de oferit acestei meserii

- Vivi Răchită, fost „secund” echipa națională

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Petrescu nu și-a dorit suficient postul de selectioner. Nu știu dacă și-a făcut bine calculele”

  • Cred că Dan Petrescu nu și-a dorit suficient postul de selectioner sau măcar n-a fost convins 100% că pasul spre națională e o decizie corectă”.
  • „Sigur, Petrescu e stăpân pe propria viață și carieră. Dar nu știu dacă și-a făcut bine calculele. N-aș vrea să vorbim despre patriotism, iubire de tricolor și alte lozinci de genul ăsta, ci strict despre ce vrea Dan Petrescu de la meserie”.
  • „Din ce știu, obiectivul său e să antreneze în Anglia. Și ca să ajungi la o asemenea performanță, sunt două căi: fie faci niște performanțe extraordinare la nivel de club, fie dai lovitura cu o națională mică. Petrescu a bătătorit deja prima cale: a câștigat tot ce se putea prin România, a făcut performanțe și în Europa - sigur, la nivelul lui CFR, dar mai departe de Rusia și Turcia n-a putut ajunge”.
  • „Prin urmare, ca să treacă la next level, cred că acum i-ar fi fost mai de folos o schimbare de strategie, dar cu un grad mai ridicat de risc, decât soluția conservatoare de a rămâne la CFR. Dacă ar fi riscat mai mult, să ia naționala și să o scoată din criză, s-ar fi ales și cu respectul fanilor naționalei, poate si-ar fi înlesnit și drumul spre Anglia”.
  • „N-a fost să fie, îl așteptăm pe Mutu, el pare a fi singurul care chiar își dorește, în timp ce ceilalți și-au tot găsit alibiuri”.

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi și alte ediții ale emisiunii „Dezbaterea Zilei”

VIDEO Dezbaterea zilei, 30 noiembrie » A meritat Leo Messi să câștige Balonul de Aur în fața lui Robert Lewandowski? „Doar un exercițiu de marketing” vs „Messi, la egalitate cu Pele”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (21)
2359679150779771
Dan Oană  •  04 Ianuarie 2022, 14:33

Petrescu ar prelua naționala doar calificată de altul la vreun turneu final.

danny_l
danny_l  •  30 Decembrie 2021, 08:39
Postat de adi_zmicala pe 24 Decembrie 2021, 08:57

Aici nu este vorba de bani sau clauze. Petrescu a procedat corect refuzand nationala, din doua motive simple 1. La CFR este foarte apreciat pentru munca depusa. 2. Daca ar fi acceptat sa antreneze nationala, dupa primul meci pierdut, ar fi fost tarat prin *** de majoritatea, exact cum sa intamplat si cu restul antrenorilor de la nationala. din pacate, astia suntem noi Romanii... O sa mai treaca vreo 50 de ani pana o sa stim sa apreciem valorile

Si nu numai atat,nu vrea sa-si asocieze numele cu aceasta conducere de la FRF,probabil daca Lupescu ar fi castigat alegerile ,acum nu mai vorbeam ca Nationala nu are Selectioner,nimeni nu se baga ,sa-si strice imaginea.

cj1960i
cj1960i  •  29 Decembrie 2021, 22:31
Postat de tororosso pe 22 Decembrie 2021, 18:14

Cum se poate ști ” Banul este Regele „ în fotbal și atunci ne mirăm de ce Bursucul Plângăreț a ales Banul. La Varza a la Cluj are un salar fix + prime de joc aprox. 50.000 de euro pe luna, bonusuri pentru castigarea titlului. Deci undeva are dreptate să refuze propunerea . Cum marea majoritatea devin cu trecerea timpului sclavii banului și evident calici și acest individ este unul din aceia care nu îi mai satură D-zeu. Ce naționalism...ce patriotism .

Plateste tu. Dacanu ai, poate iti imprumuta Tanase.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează