FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - SPANIA

Gică Craioveanu i-a analizat pe spanioli: „Aș miza toată viața mea pe Cicâldău”

Articol de - Publicat joi, 22 august 2019 09:00

Un excelent cunoscător al fotbalului iberic, Gică Craioveanu face o avancronică a meciului cu Spania, îl propune printre titulari pe Alexandru Cicâldău și arată de ce „tricolorii” au motive să emită pretenții la trei puncte împotriva liderului grupei pentru Euro 2020.

  • Meciul României cu Spania se va juca pe 5 septembrie, pe Arena Națională, de la ora 21:45, în timp ce partida cu Malta are loc la Ploiești, pe 8 septembrie, de la 19:00.

- Gică, se apropie România – Spania, aștepți cu teamă duelul din 5 septembrie? 
- Deloc! Doar cu respect față de adversar! Avem însă șanse chiar să câștigăm, fiindcă Spania nu mai e sperietoarea de altădată, care te supune 90 de minute și-ți dă puține speranțe. E în scădere de formă. A pierdut cei mai importanți jucători din ultimii ani, oamenii care au adus glorie Spaniei, și se confruntă cu destule probleme de lot. Asensio e out până la finalul anului, Alba nu mai e acel vitezist de pe vremuri, iar în zona fundașilor centrali n-au găsit încă soluțiile potrivite. Așa că nu văd de ce n-am emite pretenții chiar la trei puncte. Dacă pe vremuri aș fi spus că vom fi o altă victimă pe lunga listă a Spaniei stelare, acum nu mai am de ce să zic asta! 

- Detaliezi ideea cu problemele stoperilor? Acolo doar Ramos e punct fix, nu? 
- Ramos e intangibil, deși începe să aibă și el destule greutăți. Crede că are 23 de ani, dar buletinul indică 33 de ani. Asta nu e rău, dar depinde în ce context te afli, că și mie mi se întâmplă uneori să mă imaginez de 25 de ani, când, de fapt, am împlinit 51! Îmbătrânim, asta-i viața! Zeii Pique și Puyol au dispărut, au tot încercat, în schimb, cu Inaki Martinez sau Nacho, dar niciuna dintre variante n-a prea funcționat. De ce nu?, pe acea zonă centrală poate va fi o pâine de mâncat și pentru România! 

„Trebuie să jucăm cu mintea”

- Vom vedea o Românie mai prudentă sau mai curajoasă? 
- Mai prudentă, probabil, fiindcă nu te poți arunca peste spanioli, chiar dacă nu mai au forța de odinioară. N-ai cum să-i domini. Poate să stăm foarte bine pe contraatac, să speculăm anumite momente cu presing avansat și așa să-i prinzi cumva descoperiți. Trebuie jucat cu mintea meciul cu Spania, pentru că au în continuare fotbaliști senzaționali în fiecare compartiment. Sunt curios ce lot vor anunța și ei, să încercăm să intuim și în ce sistem vor evolua la București, fiindcă au mai schimbat de la acel veșnic 4-3-3 de inspirație catalană și s-au mai dus în 4-2-3-1 sau în 4-4-2. I-au pierdut pe Villa, Silva, Xavi sau Iniesta, nu mai au oameni cu care să joace permanent modulul Barcelonei. Sunt convins că acest băiat, noul selecționer, Robert Moreno, se va sfătui cu Luis Enrique, căruia i-a fost secund. 

- Apropo, știi exact despre ce e vorba în povestea cu retragerea lui Luis Enrique din motive familiale? 
- Știu, dar nu pot vorbi! M-am jurat să nu spun niciodată din respect pentru el, pentru familia lui, pentru tot fotbalul spaniol. E un subiect pe care nu doresc să-l abordez. 

„Pușcaș să se ducă peste Ramos!”

- Contează că sezonul în Spania abia a început, iar noi avem în spate deja o lună și jumătate de competiție? 
- Sigur! M-am uitat și la primele meciuri din LaLiga, care ne-au dat un reper. Barcelona e total ieșită din formă, iar de acolo vor veni ceva jucători la lot. La fel și Valencia, care a rezistat doar o repriză cu Sociedad, apoi s-a cam chinuit. Lucrurile astea se simt imediat. 

- Ce zici de aplombul lui George Pușcaș? 
- Îmi place teribil copilul ăsta! Nu e fricos, cere mingea, nu se ascunde. Apare la raport exact în momentele când echipa suferă. Se bate cu adversarul, nu-i lasă niciun moment de respiro. Am spus și după Europeanul de tineret că Pușcaș e remarcabil. Un războinic adevărat! Va fi lungă vreme numărul 9 al naționalei, chiar dacă mai sunt acolo soluții, cu Keșeru sau Florin Andone. Dar Pușcaș e soluția cea mai fiabilă. Nu degeaba l-a titularizat Contra în toate partidele disputate până acum în campania pentru Euro 2020. 

- Poate-l zgândăre un pic și pe Ramos, să-l aranjeze de o eliminare, că amândoi sunt arțăgoși, nu? 
- Să se ducă peste Ramos, altul drăcos și puternic! Diferența e că Pușcaș e agresiv în joc, în timp ce Ramos sare la bătaie și când e partida oprită, protestează, gesticulează. Va fi un duel foarte interesant! 

„Poate au calculat că Săpunaru nu e o soluție acum”

Gică Craioveanu i-a analizat pe spanioli: „Aș miza toată viața mea pe Cicâldău”
Alexandru Cicâldău, favoritul lui Craioveanu

- Ai miza pe Cicâldău titular cu Spania? 
- Aș miza toată viața mea pe Cicâldău! E un jucător cu personalitate, chiar dacă e tânăr. A făcut un European de tineret bun, a început apoi mai dubitativ sezonul, fiindcă nu prea a beneficiat de zile de odihnă. A acumulat multă oboseală. Dar își revine. A jucat OK în repriza secundă la Atena, cu AEK, dar și la Botoșani. Cu toate că am mare încredere și în Anton, care e și el copilul meu, a jucat un an la mine, la Getafe, sunt convins că va fi titular Cicâldău, lângă Răzvan Marin, la închidere. 

- Crezi în speculațiile că neconvocarea surprinzătoare a lui Săpunaru e semnul că selecționerul renunță discret la serviciile lui, la 35 de ani? 
- Nu cred că vârsta e motivul. Ramos are 33 de ani și e liderul Spaniei. Noi tot spunem că la 34-35 de ani un jucător e bătrân, dar uitați-vă la Aduriz ce gol a dat pentru Bilbao la 38 de ani și a bătut Barcelona! Unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut în ultimii ani. Poate staff-ul a calculat că la meciurile astea Săpunaru nu e soluția potrivită. Sunt convins că l-au urmărit, probabil au considerat că nu e în formă. Nu mă bag însă la selecție. Îi apreciez prea mult pe Cosmin și pe secunzii lui ca să-mi dau cu părerea pe temam asta. I-am văzut recent la Craiova pe Mihalcea, pe Gane, veniseră să vadă jucătorii, deci oamenii lucrează pozitiv, profesional, n-ai ce să le reproșezi. 

- Ce mesaj îi transmiți amicului Contra? 
- O să discut cu el la telefon zilele astea, înțeleg că deocamdată e plecat pe la Madrid. Sper să fie la fel de inspirat la meciul cu Spania cum era ca jucător! z 

"Aștept să văd și cu cine va juca Spania în atac. Presupun că va fi Morata, iar lângă el Iago Aspas și Rodrigo. Nici acolo nu au spaniolii prea multe variante acum"

"Probabil vom juca 4-2-3-1 împotriva Spaniei și nu m-ar mira să-l vedem pe teren pe Coman, care mi se pare că are un început bun de campionat" 

„Ce gol a dat Pușcaș în Anglia! Senzațional! A arătat tot ce are mai bun băiatul ăsta, într-o singură fază: forță, calitate, putere, precizie, sânge rece, voință, viziune. Bravo lui!" Gică Craioveanu

25 selecțiiîn prima reprezentativă a strâns Craioveanu în perioada 1993-1999, marcând patru goluri pentru „tricolori”

11 sezoanea evoluat Craioveanu în Spania, la Sociedad ('95-'98), Villarreal ('98-'02) și Getafe ('02-'06)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
915542705250791
Aurel Stana  •  22 August 2019, 17:36

mizeaza mai bine pe sticla de winsky betivanule

1588188501301517
Nitascu Ion  •  22 August 2019, 14:55

Nu mai promovați *** care rad ca prostii la 2-3 cuvinte spuse. *** ***. Un ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

magic4ever
magic4ever  •  22 August 2019, 14:39

Sapunaru a fost capitanul Romaniei la ultimele meciuri si cel mai bun fundas central...Contra face o greseala enorma ca nu la convocat si insista cu Chiriches care nu joaca de 1000 de ani la Napoli si cu Grigore care a gresit la ultimele meciuri la nationala...

Vezi toate comentariile (9)
Comentează