FOTBAL  »  NATIONALA  »  INSULELE FEROE - ROMÂNIA

INSULELE FEROE - ROMÂNIA // VIDEO Gabi Balint, interviu GSP despre subiectul momentului: „Mitriță și Stanciu nu sunt decari, ar fi momentul lui Ianis! Are 4 calități majore”

Articol de - Publicat miercuri, 09 octombrie 2019 09:17

Gabi Balint (56 de ani), fostul internațional care a marcat singurul său hat-trick la națională cu Feroe (7-0, în '92), crede că Ianis Hagi (20 de ani). ar putea prelua tricoul cu numărul 10 al „tricolorilor”. 

  • România joacă împotriva Insulelor Feroe în deplasare, sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 19:00, iar cu Norvegia, pe Arena Națională, pe 15 octombrie de la ora 21:45.  
  • Meciurile vor fi transmise pe Pro TV și liveTEXT pe GSP.ro. 

După ultimele două meciuri ale naționalei, cu Spania și cu Malta, în care tricoul cu numărul 10 a fost pasat într-o singură acțiune de la Maxim la Grozav, care nu au fost titulari, Gică Hagi a răbufnit la o conferință de presă, acuzând că 

„Nu se poate așa ceva, să tăvălim tricoul cu numărul 10 de la un jucător la altul. E bătaie de joc, vă cer mai mult respect pentru acest tricou!”.  

Acum, nici Maxim, nici Grozav nu fac parte din lotul pentru partidele din Feroe și cu Norvegia. Iar fostul internațional Gabi Balint (56 de ani) declară că „cel mai potrivit să ia tricoul cu numărul 10 îl văd pe Ianis”.

- Domnule Balint, aveți amintiri speciale de la un meci cu Feroe. 
- Da, din '92, când noi aveam echipa aceea extraordinară și le-am dat atunci 7-0. E un meci special pentru mine pentru că am marcat singurul meu hat-trick la națională. Și am mai contribuit la alte trei goluri. Cred că lumea a uitat asta. Eu nu (Râde). Erau timpurile alea când, cu Feroe, nu se punea decât problema scorului. 

- Acum parcă nu mai e chiar așa. 
- Da, pentru că ei au mai crescut, iar noi, din păcate, am mai coborât. Dar eu zic că nici acum nu avem cum să ne facem griji cu Feroe, chiar dacă jucăm în deplasare, în condiții mai grele, gazon sintetic, vânt, probabil ploaie. Dar încă e diferență mare. Îmi amintesc, am fost o dată să îi spionez acolo, m-a trimis Iordănescu. La ei, fotbalul e ceva de duminică, n-au presiune. 

„Cu Feroe să rezolvăm repede” 

- Avem motive de îngrijorare văzând ultima repriză cu Malta? 
- Am văzut meciul și da, n-am avut o repriză secundă prea bună, dar eu cred că a fost mai mult un accident, o relaxare, după ce am reușit să marcăm imediat după pauză. 

- Și acum jucăm cu un adversar mult inferior, nu poate să apară aceeași relaxare? 
- Ar fi cea mai mare greșeală! Dar sunt sigur că nu va mai fi așa. Cu Malta a fost un avertisment, din câte îl cunosc pe Contra, nu va mai lăsa să se întâmple asta. Mai ales că și acum, chiar cu Feroe, e o mică finală dacă vrem să rămânem în cărțile calificării. E un meci cu „trebuie”, iar noi știm să ne mobilizăm în astfel de momente. E clar că și jucătorii sunt conștienți de asta. 

- În aceste preliminarii parcă jucăm însă doar o repriză. 
- Cu Feroe aș fi mulțumit să jucăm foarte bine în prima, să avem 2-0 la pauză și apoi să plimbăm mingea. În niciun caz nu trebuie să intrăm în jocul lor! Suntem clar mai buni, trebuie să ne impunem repede. Cu Norvegia și cu Suedia, da, e altceva, chiar e nevoie să joci toate cele 90 de minute la nivel maxim. Dar, uite, eu chiar cred că putem să-i batem pe nordici. 

„Pe Mitriță și pe Stanciu nu-i văd «decari»” 

- S-a iscat o polemică în ultimul timp la națională, pe tricoul cu numărul 10. Pe cine ați vedea să îl poarte acum? 
- Eu cred că ar fi momentul lui Ianis Hagi! El e genul ăsta de jucător, creativ, care să execute bine și fazele fixe, care se simte bine în centru, la pupitru și îi poate pune în valoare pe cei din față. Am încredere în el, trebuie să se mobilizeze. E un tricou care implică totuși, și acum, multă responsabilitate. Decarul clasic a cam dispărut în jocul modern, sunt tot mai puțini, dar Ianis e unul dintre ei. 

- L-ar mai putea purta și Stanciu, care l-a mai avut, dar și Mitriță... 
- Mitriță joacă foarte bine mai mult din bandă, nu-l văd un număr 10. Iar Stanciu parcă e mai degrabă un număr 8. Așa că tot pe Ianis l-aș vedea să-l poarte. E un număr frumos, dar și o povară. Sper să fie capabil să o ducă. 

- Cum vă simțiți, ce spun doctorii, aveți voie să vă uitați la meciuri? 
- Sunt bine, sunt ca nou acum. Am făcut și eu niște greșeli, n-am mai făcut mișcare în ultimul timp, trebuie să mai slăbesc puțin. Medicii zic să fiu atent cu emoțiile, dar nu pot să nu mă uit la meciurile băieților de la națională. Sunt fanul lor numărul unu și eu cred în calificarea asta. O să încerc să mă controlez puțin, dar tot mă uit! 

INSULELE FEROE - ROMÂNIA // VIDEO Gabi Balint, interviu GSP despre subiectul momentului: „Mitriță și Stanciu nu sunt decari, ar fi momentul lui Ianis! Are 4 calități majore”
FOTO: Cristi Preda // Ianis Hagi a impresionat la EURO U21, ducând România în semifinalele competiției

„La Steaua, toți fugeau de numărul 10, că îl avusese Liță Dumitru. Mi l-au dat mie, deși le-am zis că nu sunt decar. Pe mine nu m-a apăsat prea tare, l-am purtat până a venit Hagi și l-a luat el” - Gabi Balint, fost internațional 

„În niciun caz nu trebuie să jucăm la așteptare cu Feroe, să ne gândim că lasă, o să vină golurile oricum. Nu, tare de la început, să ne facem meciul ușor, că după aia vine Norvegia!” - Gabi Balint, fost internațional 

„TRICOLORII” CONVOCAȚI:

Portari: Ciprian Tătărușanu (Lyon, 63/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0), Ionuț Radu (Genoa, 0/0) 

Fundași: Romario Benzar (Lecce, 16/0), Vasile Mogoș (Cremonese, 0/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo, 56/0), Adrian Rus (MOL Fehérvár 1/0), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa 5/0), Dragoș Grigore (Ludogorets, 37/0), Alin Toșca (Gazişehir Gaziantep, 17/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 10/0) 

Mijlocași: Răzvan Marin (Ajax Amsterdam, 19/1), Mihai Bordeianu (CFR Cluj, 1/0), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 5/0), Dan Nistor (Dinamo București, 0/0), Paul Anton (Krylya Sovetov, 9/0), Ciprian Deac (CFR Cluj, 21/4), Nicolae Stanciu (Slavia Praga, 33/10), Ianis Hagi (Genk, 7/0), Alexandru Mitriță (New York City FC, 7/0), Florinel Coman (FCSB, 0/0) 

Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogorets, 35/12), George Pușcaș (Reading, 10/5), Florin Andone (Galatasaray, 23/2)

CLASAMENT GRUPA F

PROGRAMUL ROMÂNIEI

  • 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00)
  • 15 octombrie 2019: România – Norvegia (ora 21:45)
  • 15 noiembrie 2019: România – Suedia (ora 21:45)
  • 18 noiembrie 2019: Spania – România (ora 21:45)

VEZI ȘI:

Anunțul făcut în direct de Gică Popescu: „Gică Hagi va antrena echipa națională a României!” » Condiția obligatorie pentru a reveni

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
viomarmi22
viomarmi22  •  09 Octombrie 2019, 14:31

Deocamdată Ianis nu are masă musculară, de aceea este atât de lent și nu joacă 90 min. la echipa de club și nu cred că merită să joace la echipa mare, poate peste vreo 2-3 ani dacă se pune la punct cu pregătirea fizică, dar până atunci este promovat doar pe ceea ce a demonstrat la Viitorul, o echipă care de abia cu chiu cu vai ar face față în seria C din Italia și binențeles pupincurismul mioritic din partea prietenilor lu” tac-su !

1056403804392940
Felix-daniel Pinga  •  09 Octombrie 2019, 13:55

Are calități, ambele picioare, dar la nivel de juniori, fotbal feminin sau.. liga mămăliga. Este foarte lent, nu poate face fata intr-un campionat tare. Pierde toate duelurile unu la unu cu mijlocasii centrali. Este același jucător care nu a prins un meci in doi ani la Fiorentina. Ca joci in echipa lu’ tata nu e relevant

pma77
pma77  •  09 Octombrie 2019, 12:14

Mare jucator Ianis asta,90 la suta din goluri sunt din penalty,aia de la Genk il pune doar pe el sa execute ca sa-i creasca cota,probabil ca il vor face cat de curand capitan dupa modelul lui taticu Gicuta :)

Vezi toate comentariile (8)
Comentează