Articol de - Publicat luni, 11 decembrie 2023 13:38 / Actualizat luni, 11 decembrie 2023 14:07

Ionuț Radu, 26 de ani, 4 selecții la națională, nu mai este al doilea portar la Bournemouth, ci a căzut pe poziția a treia în ierarhia goalkeeperilor echipei sale. ♦ A evoluat de cinci ori în actuala stagiune, două meciuri în Premier League, trei în Cupa Ligii, dar managerul Andoni Iraola l-a trecut pe Mark Travers prima rezervă a lui Neto. Radu e a doua. ♦ De aceea, șansele de a mai prinde o partidă sunt extrem de mici până la finalul sezonului. ♦ Și, fără meciuri, va pierde probabil și lotul de Euro.

Săptămâna trecută, Edward Iordănescu anunța cum va aborda această jumătate de an până la Euro 2024. 

„Timpul se scurge rapid și trebuie să fim mai pragmatici ca niciodată. Dacă până acum deciziile au fost luate cu mintea și foarte puțin cu sufletul, de astăzi ele vor fi luate exclusiv cu mintea, pentru că, dacă nu vom fi extrem de competitivi la acest turneu final și pregătiți din toate punctele de vedere, ne va fi foarte greu să ne îndeplinim obiectivul pe care ni l-am propus în primă fază, ieșirea din grupe", a declarat selecționerul la FRF TV. 

Antrenorul, 45 de ani, din ianuarie 2022 pe banca „tricolorilor", i-a avertizat pe internaționali: „Jucătorii au datoria ca la club să dea totul și să evolueze mult pentru a avea minute în picioare".

Clauza specială care-i asigură viitorul lui Alexandru Maxim la Gaziantep. Ce trebuie să facă mijlocașul lui Marius Șumudică!
TURCIA
Clauza specială care-i asigură viitorul lui Alexandru Maxim la Gaziantep. Ce trebuie să facă mijlocașul lui Marius Șumudică!

Ionuț Radu știa că e rezerva lui Neto. Dar ierarhia s-a modificat la Bournemouth

Ionuț Radu e într-o situație foarte periculoasă la Bournemouth. Portarul, 26 de ani, căpitanul naționalei de tineret la CE U21 din 2019, când am atins semifinalele competiției continentale, riscă să nu mai apară într-un meci oficial la formația sa până la sfârșitul acestui sezon. Și, în consecință, să nu mai prindă lotul pentru întrecerea din Germania. 

Cum s-a ajuns în acest punct? De când s-a mutat în Premier League, împrumutat de Inter Milano în actuala stagiune, știa că va fi rezerva veteranului brazilian Neto (34 de ani, ex-Fiorentina, Juventus, Valencia, Barcelona). 

Dar mai știa că va fi goalkeeperul numărul 2 și, dacă se accidentează sau e suspendat Neto, va intra el în poartă. Și că, indiferent în ce stare ar fi Neto, Radu e titular în Cupa Ligii, cel puțin, dacă nu și în Cupa Angliei.

Ionuț Radu, trei jocuri consecutive la Bournemouth: două în Premier, unul în Cupa Ligii

Totul a început exact cum era plănuit pentru Ionuț. A fost integralist în primele partide din Cupa Ligii, 3-2 cu Swansea (29 august) și 2-0 cu Stoke City (27 septembrie). Apoi, când Neto a suferit o leziune la gleznă, Radu a primit șansa lui. A prins două întâlniri complete de Premier League, plus alta de Cupa Ligii:

  • 28 octombrie: 2-1 cu Burnley (Premier). 
  • 1 noiembrie: 1-2 cu Liverpool (Cupa Ligii). 
  • 4 noiembrie: 1-6 cu Manchester City (Premier).

Bournemouth l-a rechemat pe Mark Travers. Iar Ionuț Radu a rămas numărul 3 în poartă

De atunci însă, a ieșit din calculele managerului Andoni Iraola. Nu doar că a revenit Neto, dar Iraola a făcut ceva la care Radu nu se aștepta. L-a rechemat la club pe irlandezul Mark Travers (24 de ani, 3 selecții la naționala țării sale), întrerupând împrumutul acestuia la Stoke City (dura din iulie), și nu doar atât. 

L-a trecut pe Travers prima rezervă a lui Neto, iar „tricolorul" a căzut pe poziția a treia în ierarhia portarilor lui Bournemouth. 

Ceea ce înseamnă că nici dacă se mai accidentează Neto nu va mai putea profita el, ci Travers. De aceea, speranțele ca Radu să mai joace în această jumătate de an până la Euro sunt extrem de mici. Nici în Premier League, nici în Cupa Angliei, competiție în care roș-negrii vor evolua pe 6 ianuarie, împotriva lui Queens Park Rangers (D2), în „32-imi".

Două accidentări i-au scurtcircuitat ascensiunea lui Ionuț Radu la națională

Radu a debutat la națională pe 23 septembrie 2022, la 1-1 cu Finlanda, în Liga Națiunilor B. A fost integralist și trei zile mai târziu, la 4-1 cu Bosnia. 

Accidentat la umăr, a ratat amicalele din toamna lui 2022, 1-2 cu Slovenia (17 noiembrie) și 5-0 cu Moldova (20 noiembrie), însă a revenit în poartă la startul preliminariilor Euro 2024. Primele două dueluri, integralist, la 2-0 cu Andorra și 2-1 cu Belarus. 

Atunci, alt ghinion i-a scurtcircuitat ascensiunea. Era în formă la Auxerre, dar a fost nevoit să se opereze de menisc și a ieșit din lot. Moment în care Horațiu Moldovan (Rapid) a devenit numărul 1 al naționalei, confirmând și întărind ulterior acest statut. Iar Radu s-a întors ca rezervă la selecționată. Cum nu va mai juca foarte probabil la echipa de club până la vară, riscă să rămână în afara grupului de 23 pentru Euro!

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Jose Mourinho a cucerit din nou internetul! Bilețelul „de avarie” trimis lui Rui Patricio pentru a păstra egalul cu Fiorentina!
ITALIA
Jose Mourinho a cucerit din nou internetul! Bilețelul „de avarie” trimis lui Rui Patricio pentru a păstra egalul cu Fiorentina!
Guardiola e îngrijorat » Haaland, în pericol să rateze Campionatul Mondial al Cluburilor
MANCHESTER CITY
Guardiola e îngrijorat » Haaland, în pericol să rateze Campionatul Mondial al Cluburilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”