GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE

GSP investighează pe firul autodenunțului lui Simota: blat cu Deaconu la centru și Crăciunescu în tribune. Jocuri de culise pentru cuplul Sabău - Giovanni Becali?

Articol de - Publicat joi, 19 octombrie 2023 17:34 / Actualizat joi, 19 octombrie 2023 19:27

Alin Simota, fostul patron al Jiului, a povestit că „minerii” au promovat în Divizia A, în 2005, după un meci aranjat în ultima etapă, cu Unirea Dej ♦ „Ne-am luat toate măsurile, începând cu arbitrajul. Ion Crăciunescu era lângă mine. După ce am marcat, s-a ridicat și m-a felicitat pentru promovare”, a dezvăluit Simota ♦ Alexandru Deaconu, centralul acelui joc: „Îl rog să detalieze și să comunice public ce măsuri și-a luat, inclusiv în privința arbitrajului, și cu cine a discutat” ♦ Ion Crăciunescu, șeful CCA din 2005: „Nu-l cunosc pe Simota”

Alin Simota (56 de ani), fostul patron al Jiului Petroșani, a dezvăluit că „minerii” au promovat în Divizia A, în 2005, după un meci aranjat în ultima etapă, cu Unirea Dej, 0-0 la pauză, 3-0 la final.

Becali, dispus la încă un efort financiar! Ce model vrea să urmeze patronul FCSB
FCSB
Becali, dispus la încă un efort financiar! Ce model vrea să urmeze patronul FCSB

Simota a povestit, în podcastul „Liber la Vorbe”, că și-a luat toate măsurile, începând cu arbitrajul, pentru a nu rata din nou promovarea, după ce sezonul precedent pierduse la potou duelul cu CFR Cluj. 

Înaintea ultimei runde, Jiul era la egalitate cu Gaz Metan Mediaș, ambele cu câte 62 de puncte. Formația din Petroșani avea nevoie de victorie la Dej, pentru a nu depinde de rezultatul meciului Gaz Metan - CS Deva, încheiat cu scorul de 2-1. Jiul a promovat la golaveraj.

Partida invocată de Simota, Unirea Dej - Jiul, disputată pe 11 iunie 2005, a avut parte de o atenție specială din partea conducerii Comisiei Centrale a Arbitrilor. 

Președintele CCA, Ion Crăciunescu, l-a delegat la centru pe Alexandru Deaconu, care avea 33 de ani, iar peste câteva luni avea să intre pe lista FIFA. 

Brigada din care au mai făcut parte asistenții Flavius Damaschin și Claudiu Tripa a fost supervizată de regretatul Dan Lăzărescu, vicepreședinte CCA la acea vreme. Peste toți, Ion Crăciunescu, prezent în tribune.

GSP investighează pe firul autodenunțului lui Simota: blat cu Deaconu la centru și Crăciunescu în tribune. Jocuri de culise pentru cuplul Sabău - Giovanni Becali?
Alexandru Deaconu, manager proiect VAR

Alin Simota, refuzat de Mediaș, în 2004: „Sumele promise de CFR erau mult mai mari”

Controversatul om de afaceri a precizat că și-a luat măsuri cu Dejul, după ce Jiul ratase la mustață promovarea în 2004, în detrimentul celor de la CFR Cluj, după un 0-0 cu Gaz Metan Mediaș, în ultima etapă. Simota a dezvăluit că a încercat să „rezolve„ partida cu Gaz Metan, dar că influența lui Arpad Pászkány a fost mai mare.

„Eu niciodată nu am sunat, colaboratori de-ai mei, da. Noi nu am dat acel meci, am încercat să iau toate măsurile. Am oferit prime jucătorilor noștri. Recunosc, prin intermediari - lucrurile sunt prescrise oricum - am încercat să luăm legătura cu cei de la Mediaș. Am primit un refuz total. Din partea cealaltă, sumele promise de CFR erau mult mai mari”, a explicat Alin Simota, la „Liber la Vorbe”.

GSP investighează pe firul autodenunțului lui Simota: blat cu Deaconu la centru și Crăciunescu în tribune. Jocuri de culise pentru cuplul Sabău - Giovanni Becali?
Omul de afaceri Alin Simota a apărut complet schimbat, mai „fit”, în podcastul „Liber la Vorbe”.

Alin Simota: „S-a făcut pușculița, s-a discutat cu cine trebuie"

După un an, Jiul a ajuns din nou să joace cu promovarea pe masă în ultima etapă, de data asta la Dej, echipă scăpată de grijile retrogradării. Contracandidata „minerilor” era Gaz Metan, echipă la care Ioan Ovidiu Sabău activa ca antrenor-jucător.

„Cu Unirea Dej nu trebuia să mai facem greșelile făcute cu Gaz Metan. Am fost acolo și ne-am luat toate măsurile. Îți spun acum, e prescrisă. S-a făcut pușculița, s-a discutat cu cine trebuie. Aveam echipă, dar nu puteam risca. Ne-am luat toate măsurile, începând cu arbitrajul.

La pauză era 0-0, a trebuit să schimbăm abordarea. Ce discutaserăm nu se întâmplase. Jucătorii de la Dej habar nu aveau de poveste. 

La pauză s-a schimbat treaba, în sensul că au aflat de poveste. Am reglat treburile și s-a terminat bine. Ion Crăciunescu era observator, era lângă mine. După ce a început repriza a doua și am marcat, s-a ridicat și m-a felicitat pentru promovare”, a povestit Simota.

Șacose cu 90.000 de euro în vestiarul Unirii Dej

A doua zi după meci, Gazeta Sporturilor a dezvăluit un episod din culise, care vine să confirme dezvăluirea lui Simota. Două sacoșe pline cu bani ar fi ajuns în vestiarul celor de la Unirea Dej. Una de la Jiul și alta de la Gaz Metan. 

Antrenorul dejenilor, Ioan Tătăran, le-ar fi spus jucătorilor: „Băieți, uitați cum stă treaba. Într-o pungă am 30.000 de euro de la Jiul, dacă pierdeți astăzi sunt ai voștri. În cealaltă am 60.000 de euro de la Gaz Metan, pe care putem să-i luăm dacă scoatem un egal sau chiar batem Jiul. De voi depinde, ce alegeți”.

GSP: „După pauză, jocul dejenilor s-a stins precum lumânarea în fața unui taifun”

Unirea Dej a tras tare în prima repriză, iar la cabine s-a intrat cu 0-0. Dincolo, la Gaz Metan - CS Deva era 1-1. 

„După pauză, jocul dejenilor s-a stins precum lumânarea în fața unui taifun. Jiul a atacat în valuri, în timp ce solida defensivă a Unirii din prima repriză a căpătat subit forma unui șvaițer”, a scris corespondentul ziarului, Radu Bichiș. Jiul a câștigat cu 3-0, goluri Movilă (58, 84) și Drida (69), și a promovat după 7 ani în primul eșalon. Brigada de arbitri condusă de Alexandru Deaconu a fost notată cu 7, adică bine.

GSP investighează pe firul autodenunțului lui Simota: blat cu Deaconu la centru și Crăciunescu în tribune. Jocuri de culise pentru cuplul Sabău - Giovanni Becali?
Gazeta Sporturilor din 12 iunie 2005 a scris că Jiul Petroșani a câștigat meciul cu Unirea Dej și a promovat în ”A”, grație apatiei de după pauză a gazdelor

Ioan Tătăran, ex-antrenor Unirea Dej: „Am avut primă de la Mediaș”

Contactat de GSP, Ioan Tătăran (61 de ani) a negat că a fost implicat în blatul cu Jiul, dar mai ales că a intrat în vestiar cu două șacoșe cu bani, 30.000 de euro de la echipa din Petroșani și cu 60.000 de euro de la contracandidata Gaz Metan: 

„Nici vorbă. N-am văzut atâția bani niciodată. Știu că Gaz Metan ne-a promis o primă suplimentară dacă batem. Ne-a spus conducerea. De la Jiul nu știu nimic. N-am luat nicio primă, dacă am pierdut”.

La 18 de ani de la acel meci, Tătăran are unele dubii: „Am bănuit ceva, s-ar putea să fi fost, dar nu pot să acuz, n-am dovezi. Se poate să se fi vorbit cu conducerea, cu mine nu s-a vorbit. Eu nu acceptam așa ceva niciodată.

Dacă s-a făcut or fi știut doar câțiva jucători, eventual. Ajunge să joace doi-trei mai slab. Am întrebat și mi s-a spus că nu a fost nimic. Jiul avea echipă bună. Dacă faci o chestie din asta, o faci de la început, nu stai să-ți tremure fundul pe final. Eu știu cum se fac astfel de lucruri din perioada în care jucam la Bistrița și trebuia să stăm drepți cu Steaua, cu Dinamo”.

Ion Crăciunescu: „Nu-l cunosc pe Simota”

Ion Crăciunescu și-a amintit că a fost la meciul Unirea Dej - Jiul și confirmă căderea gazdelor după pauză. 

„Nu știu de șacosele cu bani, dar, așa este, parcă gazdele n-au mai fost pe teren în repriza a doua”, a declarat fostul șef al CCA, pentru GSP. 

În schimb, Crăciunescu susține că nu-l știe pe Alin Simota, cunoscut în lumea fotbalului și ca finul lui Adrian Porumboiu.

„Nu-mi amintesc cine e Simota. Numele îmi pare cunoscut, dar ca persoană nu-l știu. Se poate să-l fi felicitat pentru promovare, dar ce treabă am avut eu cu povestea lor? N-am avut nicio treabă. Vă dau cuvântul meu de onoare că nu-mi amintesc absolut nimic. Am fost la meci incognito. Nu le spuneam arbitrilor când mă duceam să-i văd. Deaconu avea foarte multă forță atunci”.

Filiera lui Neluțu Sabău

Din informațiile adunate de GSP și puse cap la cap, Ion Crăciunescu ar fi vrut, de fapt, să se asigure că duelul de la distanță pentru promovare dintre Jiul și Gaz Metan nu va fi influențat de arbitraj. 

În lumea fotbalului se spune că la vremea respectivă Ovidiu Sabău, antrenor-jucător la Gaz Metan, încerca să asigure echipei sale arbitraje corecte pe filierea fostului său impresar, Ioan Becali, amic cu Ion Crăciunescu.

„Pe atunci, Neluțu Sabău s-a mai plâns de anumite probleme de arbitraj. În general, echipelor implicate la promovare sau retrogradare le dădeam arbitri mai de top”, a precizat Crăciunescu.

De două lucruri mi-a fost urât în fotbal. De blaturi și de tribune goale. Eu am jucat fotbal și îmi dădeam seama imediat când un meci era blat. Erau blaturile atât de ordinare încât se vedea când jucătorii se dădeau la o parte, când nu era nicio răutate între ei
- Ion Crăciunescu, fost președinte CCA

Neluțu Sabău, în 2005: „Promovarea s-a cumpărat”

Ovidiu Sabău, antrenor-jucător la Gaz Metan, a făcut acuzații dure la adresa Jiului după ce medieșenii au ratat promovarea în detrimentul Jiului. 

Promovarea s-a cumpărat. Și dacă Jiul pierdea și noi câștigam, se făcea ceva și tot ei promovau. Doar 2-3 echipe au jucat corect și le felicit! 

Din păcate, valorile morale nu sunt respectate în fotbalul românesc. Contează mai puțin ce spun unii, din moment ce cei răspunzători închid ochii și urechile. Interesele personale ne-au adus aici, iar cei care conduc fotbalul sunt vinovați”.

GSP investighează pe firul autodenunțului lui Simota: blat cu Deaconu la centru și Crăciunescu în tribune. Jocuri de culise pentru cuplul Sabău - Giovanni Becali?
Gazeta Sporturilor din 12 iunie 2005 consemnat declarația lui Neluțu Sabău potrovit căreia ”promovarea a fost cumpărată”

Vă pot spune că îmi amintesc acel meci. La jocul respectiv a fost în tribună președintele CCA de la vremea respectivă, domnul Ion Crăciunescu, și observator a fost, dacă nu mă înșel, domnul Dan Lăzărescu. Nu îmi amintesc ca la finalul partidei respective să fi existat comentarii, reclamații, acuzații la adresa arbitrajului. 
Îl rog pe domnul Simota să detalieze și să comunice public ce măsuri și-a luat, inclusiv în privința arbitrajului, și cu cine a discutat. Eu nu am avut niciun dialog cu domnia sa în toată cariera mea de arbitru
- Alexandru Deaconu, membru CCA

Alin Simota, personaj controversat

În martie 2020, omul de afaceri Alin Simota era condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare într-un dosar legat de o finanțare din fonduri europene acordată pentru modernizarea ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Deva.

Simota a mai efectuat șase luni de închisoare în 2017, condamnat într-un dosar de conflict de interese și instigare la abuz în serviciu.

Caseta meciului

Unirea Dej - Jiul 0-3
Divizia B, etapa a 30-a, 11 iunie 2005
Marcatori: Movilă 58, 84, Drida 69

Unirea: Bădan - Colar, Tuță (79 Bud II), Pașca, Kelemen - Ad. Goga, Mif, Vereș (60 Ad. Bud), Tîrnovan - Gh. Bar, V. Pop (67 Gego). Antrenor: Ioan Tătăran

Jiul: Hotoboc - Bădoiu, C. Irina, C. Luca, Panaitescu - Drida (75 Dumitra), Mihart, Pâcleșan, R. Fritea - Dulcea (56 D. Movilă), G. Apetrei (80 D. Militaru). Antrenor: Marian Tudorache

Arbitru: Alexandru Deaconu (Bucureşti) - 7. Asistenți: Flaviu Damaschin (Timişoara) - 7, Claudiu Tripa (Arad) - 7. 
Observator: Dan Lăzărescu (Bucureşti)

Spectatori: 500

Citește și alte articole:

Cătălin Tolontan, răspuns pentru Alin Stoica și „Generația de Aur": „Poate nu a avut timp să se uite puțin mai atent”

Ce se întâmplă cu Israel - România » UEFA a luat azi decizia cu privire la meciul decisiv pentru calificare

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (20)
ahile99999999999999
ahile99999999999999  •  20 Octombrie 2023, 20:43

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

manx
manx  •  20 Octombrie 2023, 17:55

Craciunescu arbitru si Halagian observator, au retrogradat Corvinul. Corvinul a disparut pur si simplu ca alte echipe. Cu siguranta au fost aceleasi mizerii cu arbitrii si observatori de aceasta "calitate".Craciunescu implicat în multe meciuri aranjate si înainte de '89. Favoriza jucatorii pe care-i prefera fara sa-i sanctioneze când meritau.

bobind
bobind  •  20 Octombrie 2023, 10:25

"Eu știu cum se fac astfel de lucruri din perioada în care jucam la Bistrița și trebuia să stăm drepți cu Steaua, cu Dinamo”. De asta ce ziceti? sau sunteti prea multi stelisti si dinamovisti ? In mod normal ar trebui ca multe titluri obtinute de cele 2 cluburi sa le fie retrase, nu sa se laude cu furtisagurile.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează