GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  GSP

Reacție după ce redactorul-șef al GSP Cătălin Țepelin a fost dat afară: „MediaSind condamnă standardele duble scandaloase aplicate jurnaliștilor români de Grupul de Presă Ringier”

Cătălin Țepelin
Cătălin Țepelin

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 octombrie 2023 15:17 / Actualizat miercuri, 04 octombrie 2023 16:07

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – cea mai mare organizație a lucrătorilor din mass-media, a emis un comunicat prin care condamnă ingerințele patronatului grupului de presă Ringier în politica editorială a publicațiilor Libertatea și Gazeta Sporturilor.

Iată comunicatul integral: 

„Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind – cea mai mare organizație a lucrătorilor din mass-media, întrunit astăzi, 4 octombrie 2023 în ședință de urgență, condamnă ingerințele patronatului grupului de presă  Ringier în politica editorială a publicațiilor Libertatea și Gazeta Sporturilor.

SRJ Media Sind se solidarizează cu cei 70 de jurnaliști de la publicațiile Libertatea și Gazeta Sporturilor care au reclamat grave ingerințe editoriale din partea patronatului grupului de presă Ringier,abuzuri care au determinat înlăturarea Redactorului șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin

S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc, motiv pentru care Redactorul șef a refuzat explicând că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice. Ca urmare a acestei imixtiuni editoriale care încalcă, în mod flagrant, Codul Deontologic al Jurnalistului și deontologia jurnalistului profesionist, jurnaliștii publicației au transmis oficial în data de 28 august 2023 grupului de la Zurich, să înceteze orice imixtiune a comercialului în editorial! 

Răspunsul Grupului Ringier la apelul jurnaliștilor români a venit pe data de 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorială, și anume chiar redactorului șef, să demisioneze.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind atrage atenția că acesta nu este un episod singular de încălcare a legislației naționale și europene de către grupul elvețian. Cazurile de imixtiune în politica editorială s-au înmulțit, ceea ce evidențiază aplicarea de către conducerea Ringier a unei practici de desconsiderare a libertății de exprimare și a angajaților trustului de la publicațiile din România. 

De altfel, încă de pe vremea când Ringier deținea publicația Evenimentul Zilei, au existat imixtiuni grave în politica editorială, mai multe acuzații de cenzură, dar și controale ale ITM București care au sancționat încălcări ale legislației muncii. Ulterior, majoritatea acuzațiilor au fost confirmate definitiv în instanța de judecată. 

Din aceste motive, Federația Europeană a Jurnaliștilor a condamnat practicile acestui trust de presă, acuzându-l că aplică standarde duble scandaloase în România: (amănunte aici: Schimb de comunicate Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, MediaSind și Ringier) și aici: (Ziaristii de la "Evenimentul zilei" ataca Ringier pe cale sindicală)

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind în calitate de membru-fondator al Federației FAIR-MediaSind, singura organizație reprezentativă din Cultură și Mass-Media, va sesiza Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor pentru a stopa abuzurile Grupului de Presă Ringier asupra jurnaliștilor de la publicațiile Libertatea și Gazeta Sporturilor. Este momentul ca practicile de încălcare a normelor europene privind libertatea de exprimare și clauza de conștiință a jurnalistului să fie respectate în România de către orice investitor în acest vital domeniu pentru democrație, indiferent de țara din care provine”.

„GSP și Libertatea informează: după ce am refuzat cererile unor manageri Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de pariuri care sunt clienți de publicitate, Ringier a decis plecarea redactorului-șef GSP, Cătălin Țepelin. Ne opunem!”
COMUNICAT
„GSP și Libertatea informează: după ce am refuzat cererile unor manageri Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de pariuri care sunt clienți de publicitate, Ringier a decis plecarea redactorului-șef GSP, Cătălin Țepelin. Ne opunem!”
Redactorul-șef Cătălin Țepelin a plecat de la Gazeta Sporturilor în urma unei decizii a patronilor elvețieni de la Ringier. El a făcut publice astăzi motivele despărțirii
DECIZIE
Redactorul-șef Cătălin Țepelin a plecat de la Gazeta Sporturilor în urma unei decizii a patronilor elvețieni de la Ringier. El a făcut publice astăzi motivele despărțirii

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează