GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  INTERVIU

SPECIAL Și patronii din Occident se bagă peste antrenori? „Niciodată! Aici le dai oamenilor încredere și responsabilitate”

Frans van Seumeren, proprietarul lui FC Utrecht
Frans van Seumeren, proprietarul lui FC Utrecht

Articol de - Publicat miercuri, 29 martie 2023 12:00 / Actualizat miercuri, 29 martie 2023 18:22

Cum e văzută relația patron - angajat în fotbalul din Vest? Frans van Seumeren, proprietarul lui FC Utrecht de 15 ani, spune că un club trebuie să se bazeze pe profesionalismul specialiștilor la fiecare nivel, nu să fie condus din lojă.

"Nu mi-a reproșat niciodată nimic, nici măcar după meciurile în care jucam slab. Și nu l-am văzut niciodată încrâncenat din cauza fotbalului", își amintește Mihai Neșu despre fostul său șef de la FC Utrecht. 

Trei ani, cât a jucat în orașul aflat la 40 de kilometri de Amsterdam, Neșu nu și-a văzut patronul nici în vestiar, nici la TV. "A doua zi după ce pierdusem un meci cu 5-1, l-am zărit pe Frans la stadion. Eu eram în parcare, m-am ferit, am zis c-o pleca. Mi-era ruşine să dau ochii cu el! M-a văzut, m-a salutat şi mi-a zis doar atît: «N-a fost prea bine ieri, aşa-i? Lasă că batem meciul următor, avem cu Feyenoord». Am rămas mut, n-am fost în stare să mai spun nimic”. 

Într-un dialog cu GSP, purtat la Utrecht chiar înaintea unui meci din Eredivisie, van Seumeren (72 de ani, printre cei mai bogați 30 de oameni din Olanda) a vorbit pentru publicul Gazetei despre cum vede el organizarea unui club profesionist. 

- Domnule van Seumeren, acum 10 ani, când am publicat primul interviu cu dvs, a fost o surpriză pentru publicul din România să descopere un altfel de patron de club. Am scris atunci despre cum un multimilionar olandez duce o viață simplă și activă, pentru a-și păstra spiritul și sănătatea. În România, patronii din fotbal sunt foarte vocali, chiar agresivi, mereu în căutare de publicitate și foarte implicați în viața clubului, inclusiv în probleme tehnice. Dumneavoastră cum vă păstrați calm și pozitiv în fotbal?
- Sigur, și eu devin foarte implicat emoționat la fiecare meci. Dar oamenii care conduc clubul sunt profesioniști. Directorul tehnic e un tip foarte bun în ceea ce face, la fel și directorul general, și directorul financiar. De asta sunt liniștit în ceea ce privește situația clubului. 

- Chiar înainte să începem interviul v-am văzut primind foaia cu echipele de start. Bănuiesc că abia acum ați aflat primul 11?
- Da, da, acum e prima dată, de-asta eram foarte curios să văd cum vom juca și cine e titular. 

- Vă întreb pentru că, de exemplu, patronul echipei de la care l-ați cumpărat pe Neșu recunoaște public că el decide primul 11 și, mai mult decât atât, sună pe bancă în timpul meciului pentru a-i dicta schimbările antrenorului, altfel ...
- Antrenorul va fi concediat? Hahaha! 

- Exact.
- Nu, în Olanda asta e imposibil. Aici le dai oamenilor încredere și responsabilitate, iar ei trebuie să-și facă treaba. Foarte rar, să zicem o dată pe an, dacă văd că lucrurile o iau la vale, stau și eu de vorbă cu jucătorii. Maximum o dată pe an, atât! În rest, țin legătura cu managerul tehnic, ne auzim zilnic la telefon, să știu ce fac jucătorii, cum se recuperează cei accidentați etc.

- Dar ați avut vreodată impulsul de a-i spune antrenorului ce jucători să bage în echipă?
- Nu, nu, nu, Niciodată! Asta e responsabilitatea antrenorului. 

Pentru mine, investiția în clubul de fotbal este 50% un serviciu pentru comunitatea locală, 25% hobby și 25% business. Încă mai visez că vom face performanțe mari, chiar dacă unii mă iau peste picior când spun că vreau să fim peste Ajax, Feyenoord sau PSV

Un club de fotbal este foarte apropiat de societate. Stadionul este singurul loc unde vezi bogații și săracii îmbrățișându-se, atunci când se dă gol. Clubul este cel mai mare teatru din oraș

- Frans van Seumeren, patron FC Utrecht

Și patronii din Occident se bagă peste antrenori? „Niciodată! Aici le dai oamenilor încredere și responsabilitate”
Un bust al patronului Frans van Seumeren e amplasat la intrarea în stadion. Pe soclu, vorba lui preferată: "No guts, no glory" (N-ai curaj, nu câștigi)
Patronul lui FC Utrecht, un multimilionar olandez, vine în România special pentru Neșu: „E un om minunat! A redevenit luptătorul care era pe terenul de fotbal”
INTERVIU
Patronul lui FC Utrecht, un multimilionar olandez, vine în România special pentru Neșu: „E un om minunat! A redevenit luptătorul care era pe terenul de fotbal”
Mihai Neșu a fost invitat la podcastul „Profu' de Sport” » Dialog emoționant despre credință și speranță, terapie și acceptare: „Accidentul meu n-a fost în zadar”
PROFU' DE SPORT
Mihai Neșu a fost invitat la podcastul „Profu' de Sport” » Dialog emoționant despre credință și speranță, terapie și acceptare: „Accidentul meu n-a fost în zadar”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
thefirstman
thefirstman  •  29 Martie 2023, 18:50

Să nu vorbească dacă nu e cioban din tată'n fiu, asta e menire genetică, scrie și-n biblie despre păstori, el trebuie să mâne ceva, oi, oameni, sclavi...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează