GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  TÂRGU MUREȘ

EXCLUSIV // VIDEO Fără fotbal şi blocat de procese » Imagini dezolante cu stadionul din Târgu Mureș

Stadionul din Tg. Mureș/ foto Vlad Nedelea +46   FOTO
Stadionul din Tg. Mureș/ foto Vlad Nedelea

Articol de GSP - Publicat sambata, 29 octombrie 2022 07:23 / Actualizat sambata, 29 octombrie 2022 10:15

REPORTAJ GSP. Târgu Mureș e departe de anii când era un punct important pe harta fotbalistică a României. Azi municipiul trăiește în anonimat, cu o echipă la Liga 3 și încă 3 la „județ”, iar stadionul e blocat de procese și acuzații de corupție

Ultimul titlu pentru FCSB e sinonim și cu ultimul an de sclipire în fotbal pentru Târgu Mureș. ASA, pe atunci, a ratat la mustață șansa de a deveni campioană, reducând un deficit de 13 puncte, dar clacând în final în fața roș-albaștrilor. Azi, „Orașul trandafirilor” practic nu mai există în fotbal. E prezent cu doar o echipă în Liga 3. 

Și aceea cu o prestație jenantă. ACS Târgu Mureş 1898 - MSE 1898 e pe 7 din 10, în Seria 9 din Liga 3. În rest, alte 3 echipe la Liga 4, AFC ASA Târgu Mureș, ACS Atletic Târgu Mureș și ACS Academica Transilvania Târgu Mureș. Nu e loc de fotbal, cum nu mai e loc nici de un stadion. Într-un oraș cu peste 130.000 de locuitori, important centru universitar din „inima” României.

Arena din Tg. Mureș, ce prăbușire!

Portocaliul arenei Trans-Sil a pălit în timp-record. N-a fost niciodată vreo bijuterie, însă era colorată și cochetă, de nivel mediu în L1. Azi arena ce are doar 15 ani de existență e încuiată, lăsată în paragină, disputată în procese și plângeri penale. 

Năpădită de buruieni, cu lemnul „mâncat” de trecerea anotimpurilor, arena nu mai găzduiește în prezent suporteri deloc. E închisă și a devenit casă doar pentru animale și alte vietăți. Geamuri sparte, un gazon ce nu trădează deloc ceea ce înseamnă Târgu Mureș azi în fotbal, turnicheți ruginiți, per total un peisaj trist dintr-un oraș ce l-a dat sportului-rege pe Ladislau Boloni.

+42 FOTO

Stadionul din Tg. Mureș, blocat de procese

Stadionul a fost dat sub folosință timp de 10 ani pentru Asociația Club Sportiv Trans-Sil Târgu Mureș. Se întâmpla în 2008, iar în 2018 nimeni n-a solicitat prelungirea, așa că arena e azi sub lupa Serviciului Public - Administrația Domeniului Public din Târgu Mureș. Lucurile se mai complică și din cauza mai multor procese aflate pe rol. Mai exact 3!

Doar Dobrin e peste el! Hagi a debutat cu FCU Craiova al doilea cel mai tânăr fotbalist din istoria Ligii 1: născut la Madrid și convocat la o națională superioară
FCU CRAIOVA - FARUL 1-2
Doar Dobrin e peste el! Hagi a debutat cu FCU Craiova al doilea cel mai tânăr fotbalist din istoria Ligii 1: născut la Madrid și convocat la o națională superioară

Direcția Juridică a comunicat faptul că în legătură cu locația arenei există pe rol 3 dosare. Unul pentru corupție, ce a fost strămutat la Curtea de Apel Cluj, cu termen la finalul lunii octombrie, altul la Târgu Mureș ce are ca obiect „anulare act emis de autorități publice locale - anularea hotărârii Consiliului Local din 2008”, adică actul prin care s-a dat în folosință arena timp de 10 ani, plus un alt dosar, tot la Tribunalul Mureș, ce are ca obiect anularea unei alte hotărâri din Consiliul Local.

Trei dosare ce se judecă, iar până la finalizarea litigiilor nu se mișcă nimic. Practic, arena este blocată între hârtii și se degradează de la o zi la alta. La fel ca fotbalul din oraș.

Nu se știa cine e exact proprietar :)

La începutul anului trecut, Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș, anunța că s-a demarat un audit pentru a clarifica situația juridică a arenei, respectiv pentru a stabili „dacă a fost un caz de corupție sau n-a fost un caz de corupție în ceea ce privește Trans-Sil”. 

Edilul orașului voia să știe exact al cui e terenul și din ce bani s-a construit arena în urmă cu 14 ani: „Urmează să ajungem și la stadionul Trans-Sil, să vedem din ce bani s-a construit, al cui este de fapt terenul, cine este proprietarul de drept”. Până se vor găsi corupții, stadionul se degradează de la zi la zi, iar fotbalul stă să moară în „Orașul florilor”.

10 ania rezistat în fotbal ASA Târgu Mureș, echipa care a fost aproape de titlu în 2015

Nu vreau să fac afirmații până nu vedem clar ce este acolo, vin juriștii, analizează, iau documente de acum 8 ani, de acum 10 ani, cum s-au transferat terenuri, dacă sunt în proprietatea Primăriei, care este obligația Trans-Sil și care este obligația Primăriei

-Soós Zoltán, primar Târgu Mureș, în 2021

După ce vom vedea situația clară, o să anunțăm presa în mod evident dacă de drept aparține orașului acest stadion sau trebuie să îl împărțim cu Asociația Trans-Sil. Încă nu știu să vă dau un răspuns clar

-Soós Zoltán, primar Târgu Mureș, în 2021

8.250 de locuriavea arena Trans-Sil în perioada în care ASA juca în Liga 1

Primarul visează la un complex de 5 stele

Cu procesele pe rol, primarul din Târgu Mureș își face planuri pentru viitorul arenei Trans-Sil. Se plănuiește o demolare, iar infrastructura sportivă din oraș să simtă miros de nou: "Stadionul Trans-Sil, dacă va fi demolat, va intra în toată infrastructura sportivă care se va realiza în zona Hipodrom, în zona Parcul Municipal și zona Weekend. 

Nu rămâne niciun teren nefolosit. Dar la ora actuală eu nu vreau să fac nici acuzații, nici prezumții. Trebuie văzut stadiul juridic și trebuie analizat. Probabil va trebui să stăm la tratative cu clubul Trans-Sil și să vedem cum putem refolosi acest teren", a afirmat Soós Zoltán în 2021. 

+42 FOTO

Citește și:

Centenarul „Vampirilor” în paragină și mediocritate » Așa arată astăzi stadionul pe care tremurau granzii: mâncat de mucegai, cu pereți scorojiți și geamuri sparte

Guvernul a aprobat proiectul de aproape 100 de milioane de euro pentru noul stadion „Gheorghe Hagi” din Constanța

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
zsoo
zsoo  •  31 Octombrie 2022, 15:53

Faceți un articol despre baza olimpică Romgaz Tg Mureș, care era unică în România. Deși a fost dat orașului gratuit, a rămas în ruine. :( https://youtu.be/SNaxAKmEjOo

realsteaua
realsteaua  •  29 Octombrie 2022, 22:26

Unde și-a vârât jiji coada s-a ales praful. Aveți soarta Unirii Urziceni și mai nou a Astrei Giurgiu ( fostă Ploiești ).

francklin67
francklin67  •  29 Octombrie 2022, 20:13

Stadionul Tran-Sil candva a fost cumparat de la As Metalotechnica dar stadionul Municipal este tot ín paragina,fotbalul muresean este ín Coma profunda,PACAT de nepasare.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează