INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DECES

Doliu în fotbalul mondial: a murit Luis Suarez Miramontes, unul dintre fotbaliștii legendari din istoria Spaniei

Luis Suarez Miramontes / Sursă foto: Imago Images
Luis Suarez Miramontes / Sursă foto: Imago Images

Articol de , - Publicat duminica, 09 iulie 2023 11:38 / Actualizat duminica, 09 iulie 2023 12:33

Luis Suarez Miramontes, fostul mare jucător al Barcelonei, unul dintre fotbaliștii legendari din istoria Spaniei, câștigător al „Balonului de Aur” în 1960, a încetat din viață duminică, 9 iulie, la vârsta de 88 de ani. 

Luis Suarez Miramontes a evoluat pentru Barcelona între 1955 și 1961, fiind unul dintre simbolurile catalanilor. În 1960, fostul mijlocaș ofensiv reușea să câștige Balonul de Aur, distincția supremă pentru un jucător. Spaniolul își adjudeca prestigiosul trofeu după ce le-a luat fața lui Ferenc Puskas (Real Madrid) și Uwe Seeler (Hamburg). El primul și singurul jucător spaniol care și-a adjudecat Balonul de Aur, o performanță încă neegalată de alt fotbalist iberic.

După perioada petrecută la Barcelona, mijlocașul ofensiv a mai evoluat pentru Inter Milano și Sampdoria. El a fost primul jucător spaniol transferat în Serie A - avea să meargă și să câștige două Cupe ale Campionilor Europeni la Inter, care l-a cumpărat pentru cu 300 de milioane de lire italiene (n.r. - unitatea monetară oficială a Italiei între 1861 și 2002., echivalentul a 3,9 milioane de euro). 

Cu banii pentru Luis Suarez, Barca a terminat Camp Nou!

Înaintea mutării în Il Calcio, „Luisito" a fost coloana vertebrală a Barcelonei, bifând 176 de partide și 80 de goluri între 1954 și 1961 și 6 trofee, între care două titluri de campion în Primera Division și două Cupe ale Orașelor Târguri. Cu banii obținuți de la Angelo Moratti, președintele de-atunci al lui Inter, clubul catalan a mărit capacitatea arenei„Camp Nou”, lucrările stagnând din cauza crizei financiare..

Timp de 20 de ani, spaniolul a fost antrenor, trecându-și în CV formații precum Inter, SPAL, Sampdoria, Deportivo, Albacete și echipa națională a Spaniei.

Doliu în fotbalul mondial: a murit Luis Suarez Miramontes, unul dintre fotbaliștii legendari din istoria Spaniei
Luis Suarez, în 1961 // foto: Guliver/gettyimages

Elegant și precis ca un arhitect, Luisito era dotat cu o tehnică excelentă, mobilitate optimă, el reușind cu lșansări milimetrice de 40-50 de metri să pună în atac săgețile Jair și Sandro Mazzola. Măestria lui era folosită de Herrera pentru celebrele contraatacuri

 - Gazzetta dello Sport, cotidian italian

Luis Suarez a fost jucătorul perfect, care, cu talentul său unic, a inspirat generații. Decarul lui Grande Inter ne-a purtat pe acoperișul lumii

 - mesajul de adio publicat de Inter

333 de partideși 55 de goluri în toate competițiile a bifat Luis Suarez la Inter

Luis Suarez Miramontes a jucat împotriva României lui Titi Teașcă

Spania a cucerit primul titlu european în 1964, în perioada marelui Luis Suarez Miramontes. În 1962, Spania pornea în preliminariile pentru Campionatul European cu un meci contra României. „Tricolorii” erau antrenați de Titi Teașcă, iar căpitan era Titus Ozon. Spania, cu Luis Suarez Miramontes pe teren, s-a impus cu un autoritar 6-0.

Dumnezeu să-l odihnească în pace

Vezi și alte știri din fotbalul internațional: 

Ultimele vești despre Sergio Rico » A slăbit 20 de kilograme, cariera lui este serios compromisă

David de Gea și-a anunțat plecarea de la Manchester United

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (1)
iuliu
iuliu  •  09 Iulie 2023, 13:04

Fotbalul romanesc s-a mai intalnit cu Suarez . Dinamo Bucuresti a infruntat-o pe Inter Milano in doi ani consecutivi . In 1964 Suarez a jucat in primul meci la Milano , scor 6-0 pentru milanezi . In retur scor 1-0 pentru Inter , Suarez n-a jucat . In anul urmator 1965 in primul meci la Bucuresti terminat cu victoria fantastica a lui Dinamo 2-1 Suarez n-a jucat ( golul italienilor marcat dintr-un offside de 2 metri ) . Suarez a jucat in meciul retur terminat 2-0 pentru italieni ( primul gol dintr-un penalti inventat de arbitru ) . Un alt nume de legenda a incetat din viata . Odihneasca-se in pace .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează