INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ARBITRAJ

Arbitra Alina Peșu a ajuns în „Elite” » „Părinții au fost mereu modelul meu, ei au fost cei care mi-au sădit în suflet dragostea pentru sport”

Articol de - Publicat vineri, 23 iunie 2023 11:01 / Actualizat vineri, 23 iunie 2023 11:11

Alina Peșu a primit o veste excepțională astăzi, fiind promovată în categoria „Elite” cea mai înaltă apreciere din partea UEFA pentru arbitrii internaționali. Ovidiu Hațegan, Istvan Kovacs și Iuliana Demetrescu mai fac parte din această categorie

Alina Peșu este din Craiova, are 33 ani și primul contact cu fotbalul a fost într-o echipă de băieți. A fost căpitan în Bănie de la primul meci la Sporting Craiova, iar apoi s-a dedicat complet arbitrajului. Acum, când nu conduce meciuri la cel mai înalt nivel, e profesoară de educație fizică și sport.

+23 FOTO

Promovată în urmă cu 5 ani pe lista FIFA a României, fiind confirmată de CCA și pentru sezonul viitor, Alina a mai primit o veste excepțională din partea forului european. A fost promovată în „Elite Category”, cea mai importantă categorie de arbitru.

A debutat oficial în Liga 1

Pe 20 mai, Alina a debut pe prima scenă a arbitrajului românesc, la meciul dintre FC Botoșani și CS Mioveni. Până în acel moment, Alina avea 284 de partide în calitate de "central", debutul fiind pe 28 octombrie 2008, la Viitorul Pucioasa - Muscelul Câmpulung (L3). De atunci a bifat meciuri în L2, L3, U17, U19, Liga 1 feminin, Cupa României.

În fiecare dimineață mă trezesc cu gândul că am o zi în față, de care trebuie să mă bucur. Dacă ești maestrul dimineților, vei fi și stăpânul zilelor! Principalele mele calități sunt seriozitatea și ambiția, iar defectul atenția exagerată la detalii
Alina Peșu, arbitru

Delegări internaționale pentru Alina

Până să fie delegată în premieră la un meci de Liga 1, Alina a fost obișnuită cu competițiile importante. A fost delegată de către UEFA la finala Campionatului European U19 feminin, Spania - Norvegia, apoi la un meci din grupe în UEFA Women’s Champions League. 

S-a întâmplat în octombrie anul trecut când s-a aflat la „centru” la confruntarea dintre Barcelona și Benfica. Ultimul meci important internațional a fost în decembrie, tot în Champions League, FC Zurich – Arsenal.

„Am iubit fotbalul și mi-am dorit să ajung acolo!”

Dar de unde a început povestea cu fotbal, iar mai apoi arbitrajul? Alina explică pentru cititorii Gazetei Sporturilor: 

„Povestea-i foarte simplă. Tatălui meu i-a plăcut enorm fotbalul şi mă lua cu el la toate meciurile care se disputau în Craiova și prin împrejurimile orașului. Și-așa m-a prins pasiunea! 

Părinții au fost mereu modelul meu, ei au fost cei care mi-au sădit în suflet dragostea pentru sport. Nu mi s-a părut niciodată ciudat să joc fotbal cu băieții. Eram fascinată de tot ce se întâmpla acolo! Contează prea puțin dacă ești fată sau băiat cât timp există aceeași pasiune pentru fotbal. Iar eu am iubit fotbalul și mi-am dorit să ajung acolo!”.

„Povestea-i foarte simplă. Tatălui meu i-a plăcut enorm fotbalul şi mă lua cu el la toate meciurile care se disputau în Craiova și prin împrejurimile orașului. Și-așa m-a prins pasiunea! Părinții au fost mereu modelul meu, ei au fost cei care mi-au sădit în suflet dragostea pentru sport. 

Nu mi s-a părut niciodată ciudat să joc fotbal cu băieții. Eram fascinată de tot ce se întâmpla acolo! Contează prea puțin dacă ești fată sau băiat cât timp există aceeași pasiune pentru fotbal. Iar eu am iubit fotbalul și mi-am dorit să ajung acolo!”.

+23 FOTO

Iată cei 15 arbitri români care pot activa în competițiile UEFA:

MASCULIN

  • Elite: Ovidiu Hațegan, Istvan Kovacs
  • First: Horațiu Feșnic, Radu Petrescu
  • Second: Marian Barbu, Marcel Bîrsan, Andrei Chivulete

FEMININ

  • Elite: Iuliana Demetrescu, Alina Peșu
  • First: Ana Maria Terteleac
  • Second: Cristina Trandafir

FUTSAL

  • Elite: Vlad Ciobanu
  • First: Bogdan Hanceariuc
  • Second: Liviu Chița, Laurențiu Deaconu

Gheorghe Constantin „Vâlcea”, omul care i-a descoperit pe Hațegan și Kovacs, concluzii dure

Citește și:

Bursa transferurilor GSP: toate mutările făcute în Superliga în această vară
BURSA TRANSFERURILOR
Bursa transferurilor GSP: toate mutările făcute în Superliga în această vară
Renunțare surprinzătoare a lui Gică Popescu, după ce l-a „mitraliat” în direct pe selecționer!
PLECARE
Renunțare surprinzătoare a lui Gică Popescu, după ce l-a „mitraliat” în direct pe selecționer!

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (4)
lapusneanul
lapusneanul  •  23 Iunie 2023, 17:42

Asa cum nu exista gen pentru: judecător, avocat, inginer, doctor etc..asa nu exista nici pentru arbitru...deci, nu exista arbitrA !!!

elgabri
elgabri  •  23 Iunie 2023, 16:16

Mai urmeaza sa fie obligatoriu cate o femeie in fiecare echipa !!

elgabri
elgabri  •  23 Iunie 2023, 16:14

Nu e nimic intamplator doar aceasta luna e a LGBT istilor

Vezi toate comentariile (4)
Comentează