INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SANCȚIUNE

Scandal în The Guardian! UEFA, acuzată că intimidează un club pentru o scandare! Ripostă oficială: „Suntem din Bergen și cântăm ce vrem!"

Suporterii celor de la Brann Bergen, foto: Guliver/gettyimages
Suporterii celor de la Brann Bergen, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 02 aprilie 2024 15:08 / Actualizat marti, 02 aprilie 2024 15:30

Cotidianul The Guardian scrie despre protestul lui Brann Bergen, echipa norvegiană feminină participantă în Liga Campionilor, amendată cu 5.000 de euro pentru că fanii au strigat: „UEFA Mafia”, într-o partidă cu St. Polten, după o lovitură liberă neacordată! Nordicii consideră că se încalcă libertatea de exprimare.

Cine decide să conteste UEFA se expune riscurilor de a primi sancțiuni. Fanii celor de la Legia Varșovia au pățit-o, după ce au afișat, și în mai multe rânduri (o dată chiar la un joc din play-off-ul Ligii Campionilor cu FCSB), scenografii cu mesajul „UEFA mafia". Clubul polonez a fost sancționat nu doar cu amenzi, ci și cu închiderea peluzei în care s-a produs manifesterea anti-UEFA.

Scandal în The Guardian! UEFA, acuzată că intimidează un club pentru o scandare! Ripostă oficială: „Suntem din Bergen și cântăm ce vrem!
Ultrașii Legiei Varșovia au atacat deseori forul de la Nyon. Și amenzile nu au fost deloc mici / Foto: Facebook

Suporterii lui Brann Bergen nu au ținut cont de precedente și au scandat aceeași lozincă la o partidă a echipei feminine din grupele Champions League. Ca răspuns pentru că arbitrul refuzase să le acorde gazdelor o lovitură liberă, într-o dispută cu St. Polten din ianuarie. Consecința? Norvegienii au luat amendă de 5.000 de euro.

„Amenda este 10% din bonusul pentru victorie!”

Într-un editorial publicat în The Guardian, Aslak Sverdrup atacă decizia de la Nyon, invocând o încălcare gravă a libertății de exprimare!

„Ați fost vreodată amendat pentru că ați exprimat ceva ce se încadrează clar în legislația internațională privind libertatea de exprimare? Da. La un meci din Liga Campionilor la fotbal feminin, la Bergen, în 2024.

Pentru o scurtă perioadă din meciul cu St. Pölten, suporterii noștri au scandat «Uefa mafia», după ce Brann nu a primit o lovitură liberă. Mare scofală? Se pare că da, deoarece UEFA ne-a sancționat cu 5.000 de euro. În fotbalul feminin, această amendă reprezintă o sumă mare de bani. Este aproximativ 10% din premiul oferit pentru câștigarea unui meci în grupă".

Același Aslak Sverdrup continuă: „Acest lucru scoate la iveală problema importantă a sancțiunilor disproporționate ce înăbușă entuziasmul pentru fotbal, pe care UEFA aspiră să îl aprindă. Timp de 114 din cei 116 ani de existență, Brann a avut doar fotbal masculin.

Anunț despre românii de la Parma: „E rândul lui Man și Mihăilă. Va fi o vară incendiară”
PARMA
Anunț despre românii de la Parma: „E rândul lui Man și Mihăilă. Va fi o vară incendiară”

În 2022, am înființat Brann Women, după ce am achiziționat cea mai bună echipă feminină norvegiană, Sandviken. Munca asiduă care a dus la această fuziune a dat roade, iar egalitatea între bărbați și femei este acum în centrul strategiei noastre. Mai avem un drum lung de parcurs, însă suntem pregătiți să mergem până la capăt.

„Am muncit din greu pentru a ajunge aici!”

Fiind singurul club din Norvegia și unul dintre foarte puținele din Europa, Brann a reușit să dezvolte și să extindă o cultură puternică a fanilor, ce include și echipa noastră feminină.

Succesele precum epuizarea în opt minute a biletelelor pentru meciul din sferturile de finală ale Ligii Campionilor împotriva Barcelonei sau deplasarea a 200 de suporteri la Praga la partida cu Slavia sunt dovezi limpezi că am muncit din greu pentru a crea acest mediu. Mai mult de 600 de suporteri au călătorit la Barcelona pentru returul de săptămâna trecută.

Suporterii noștri au îmbrățișat pe deplin strategia noastră și susțin cu aceeași pasiune echipele noastre feminină și masculină. „Suntem din Bergen și cântăm ce vrem!", strigă ei cu entuziasm și convingere. Venind dintr-o țară ce acordă o valoare foarte mare libertății de exprimare, suntem profund îngrijorați că aceste drepturi fundamentale sunt contestate și penalizate la nivelul cel mai înalt al fotbalului european.

În decizia sa, Comisia de Control, Etică și Disciplină a UEFA a precizat că scandările «mafia Uefa» ale fanilor clubului sunt «provocatoare și ofensatoare și, prin urmare, nu sunt potrivite pentru un eveniment sportiv»
- Anunțul făcut de echipa feminină Brann Bergen

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Nemții schimbă de urgență echipamentele » Cifra 4 este de vină
GERMANIA
Nemții schimbă de urgență echipamentele » Cifra 4 este de vină
Transferul lui Angel Di Maria, blocat de amenințările terifiante ale traficanților: „Noi trimitem gloanțe și aruncăm cu cadavre!” » Armata nu mai face față
ARGENTINA
Transferul lui Angel Di Maria, blocat de amenințările terifiante ale traficanților: „Noi trimitem gloanțe și aruncăm cu cadavre!” » Armata nu mai face față

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
demostene1
demostene1  •  02 Aprilie 2024, 15:50

Unde e egalitatea aici? UEFA și FIFA tare mănâncă ca vai egalitate între fotbalul femeilor și al bărbaților, dar dacă la un meci al bărbaților o echipă zicea așa ceva prima vreo 50k amenda, nu 5000. E egalitate doar până când fotbalul feminin are de pierdut. De asta toți disprețuim ipocrizia

Vezi toate comentariile (1)
Comentează