INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

VIDEO Cine e Ethan Nwaneri, cel mai tânăr debutant din Premier League: a semnat cu Arsenal la 9 ani și juca la echipa U18 la doar 14 ani

Ethan Nwaneri, după debutul în Premier League // Foto: Imago
Ethan Nwaneri, după debutul în Premier League // Foto: Imago

Articol de GSP - Publicat luni, 19 septembrie 2022 20:32 / Actualizat luni, 19 septembrie 2022 20:59

Ethan Nwaneri a fost debutat duminică de antrenorul Mikel Arteta în minutul 90+2 al meciului câștigat de Arsenal cu Brentford, scor 3-0 și a devenit cel mai tânăr jucător care a evoluat în Premier League, la cei 15 ani și 181 de zile pe care le avea.

Deși a prins doar trei minute pe teren într-o partidă care era deja decisă, Arteta a ținut să îl răsplătească pe tânărul său jucător pentru antrenamentele bune pe care le-a avut alături de echipă. „Felicitări și bucură-te de moment!”, i-a strigat spaniolul, conform The Sun, în timp ce Nwaneri se pregătea să intre pe teren.

Ethan Nwaneri e deja un star la Academia Arsenal

Debutul lui Ethan în Premier League nu e o surpriză pentru coechipierii săi. Mijlocașul ofensiv era deja considerat o vedetă la Academia echipei, mai ales după ce în urmă cu un an și-a făcut debutul la echipa U18, deși avea doar 14 ani.

Nu a avut nicio emoție să joace cu adversari cu patru ani mai mari ca el, ba chiar a înscris câteva goluri fabuloase, care s-au viralizat și pe social media.

Născut în 2007, Ethan a ajuns la Arsenal la vârsta de nouă ani, pe când era încă în școala primară. Evoluează ca mijlocaș și poartă numărul 83. În această lună a debutat și pentru echipa U21, împotriva unui meci cu Blackburn în care a și marcat.

Evoluțiile lui au fost remarcate și la naționala Angliei, unde a fost convocat în august la echipa U17. A marcat și acolo cu gol.

„Antrenorii Academiei mi-au spus în ultimul an, ba chiar de doi ani, că avem câteva talente la care m-au rugat să fiu atent. Când m-am uitat la Ethan am avut sentimentul că e special și că poate face un pas înainte. E un moment frumos! Am vrut să transmitem și un mesaj puternic despre vârstă. Nu vârsta e cea care te face un jucător bun sau mai puțin bun”, a comentat Arteta pentru talkSPORT.

Accidentările de la echipă au marcat debutul lui Ethan Nwaneri

Ethan Nwaneri a prins banca de rezerve de la Arsenal și datorită numeroaselor accidentări cu care se confruntă antrenorul. Ibericul nu s-a putut baza pentru meciul cu Brentford pe Martin Odegaard, Mohamed Elneny, Oleksandr Zinchenko și Emile Smith Rowe.

„Nwaneri s-a antrenat de câteva cu ori, iar sâmbătă, înainte de meci, am avut sentimentul că dacă îi voi oferi o oportunitate, va profita de ea. Cred că debutul lui transmite un mesaj puternic de cine e Arsenal ca club. I-am transmis că va fi cu noi la meci și să fie pregătit. A fost!”, a declarat Mikel Arteta la finalul meciului.

Debutul lui Nwaneri a venit și cu câteva aspecte inedite la pachet: a prins primul meci în Premier League, deși nu are încă profil pe site-ul oficial al lui Arsenal și nici cotă de jucător pe transfermarkt. În plus, din cauza vârstei sale, Ethan a fost nevoit să se schimbe într-o altă cameră și nu în vestiar, alături de ceilalți coechipieri.

La finalul partidei, Nwaneri a fost felicitat de suporterii lui Arsenal, portarul Aaron Ramsdale încurajându-l să meargă spre ei și să se bucure de moment. Primul din multele de care, probabil, va mai avea parte în cariera de fotbalist.

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

„Fiți clovni! Asta o să îi învăț pe jucători” » Jose Mourinho, revoltat după eșecul cu Atalanta

Poate fi o trădare istorică! » Barcelona, gata să transfere o vedetă de la Real Madrid

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
concret
concret  •  20 Septembrie 2022, 09:05

Arsenal mereu a produs fotbalisti de mare valoare. Anul asta au o mare sansa de a castiga PL.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează