INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: Old Carthusians F.C.! Cum a reușit echipa de fotbal a unei școli să câștige Cupa Angliei

Old Carthusians F.C. în 1903 +1   FOTO
Old Carthusians F.C. în 1903

Articol de - Publicat joi, 22 februarie 2018 20:05

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Old Carthusians F.C.!

Deși are o istorie de 142 de ani, fiind înființată în 1876, echipa aparține unei școli publice din Anglia și evoluează în ” Arthurian League”, o competiție de fotbal amator între școli care nu face parte din sistemul englez. Totuși, în palmaresul lor figurează o Cupă a Angliei. Cum s-a întâmplat?

Membri fondatori ai ”Fotball Association”

Faptul că fotbalul e o religie în Marea Britanie este demonstrat și de numeroasele echipe mici care există, unele aparținând de instituții școlare care au o istorie de peste o sută de ani.

E și cazul echipei Old Carthusians F.C., club care evoluează în cadrul școlii Charterhouse din orășelul Godalming, regiunea Surrey.

Conform datelor găsite de istorici, aici s-a jucat fotbal încă din martie 1853, însă jucătorii s-au constituit într-o echipă stabilă abia în 1876, iar gruparea apărută a fost unul dintre membrii fondatori ai ”The Football Association”.

Performanță în Cupa Angliei

Așadar, a fost una din multele echipe de fotbal care funcționau în școlile publice din Anglia, în secolul XIX. În 1879, echipa s-a înscris pentru prima dată în Cupa Angliei, o competiție încă în formare, la care putea participa cam orice echipă de fotbal din Anglia.

Dacă la prima participare nu a ajuns prea departe, în următorul sezon echipa a reușit o performanță impresionantă, reușind să câștige Cupa Angliei în 1881, în urma unei victorii cu Old Etonians, scor 3-0, o altă echipă a unei școli publice.

Refuzați de ”Football League”

În 1888, la momentul fondării ”Football League”, Old Carthusians erau cea mai sudistă echipă interesată să evolueze în acest eșalon, însă, deoarece competiția era dominată de echipele din Londra și din nordul Angliei, nu a fost niciodată primită să evolueze.

Prin urmare, jucătorii s-au concentrat pe competițiile de amatori, unde au făcut performanță. În 1893 a fost introdusă Cupa Angliei pentru Amatori, o competiție în care jucătorii s-au înscris numaidecât, ba chiar au reușit să o câștige în 1894 și 1897. Alături de Wimbledon FC e singurul club care a reușit să se impună și în Cupa Angliei, dar și în Cupa Angliei pentru amatori.

Ce e ”Arthurian League”

De-a lungul timpului, Old Carthusians F.C. a rămas fidelă politicii sale de a practica un fotbal cu circuit închis, practicat în special de elevii, profesorii sau foștii elevi ai școli, în cadrul competițiilor de amatori.

În 1961 a fost fondată ”The Arturian League” o competiție dedicată echipelor de fotbal din școlile publice. Competiția are propriul sistem, având șase eșaloane în care echipele pot promova sau retrogradat.

Carthusians evoluează în ”Premier Division”, primul eșalon și e cea mai titrată echipă, având 12 campionate câștigate.

Pe lângă campionat, există și o ”Arthur Dunn Cup” - competiție eliminatorie, similiară Cupei Angliei. Fondată în 1903, cupa a fost câștigată de 27 de ori de fotbaliștii de la Carthusians.

Fotbaliști importanți

Deși a fost o echipă de amatori, Carthusians a reușit să producă câțiva fotbaliști care au fost selecționați la echipa națională a Angliei. Gilbert Oswald Smith a avut cele mai multe selecții (20), urmat de Percy Melmoth Walters (13) și Arthur Melmoth Walters (9). Alți șase fotbaliști au avut între una și trei selecții la națională.

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează