INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REMEMBER

Cluburi uitate: Pro Vercelli! Forța uitată a Italiei: a luat 7 titluri în Serie A, însă acum se zbate în liga a treia

Articol de - Publicat joi, 27 decembrie 2018 12:09

GSP.RO scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Pro Vercelli, unul din primele mari cluburi ale Italiei, echipă dispărută, însă, în negura istoriei.

Înainte să existe giganții Juventus, Inter, AS Roma, Napoli sau AC Milan, Italia a fost dominată de un club din Piemont. Pro Vercelli a fost prima echipă care a devenit legendară datorită titlurilor obținute în țara pentru care fotbalul avea să devină un stil de viață.

Până la momentul primului titlu cucerit de Pro Vercelli, un singur club își mai demonstrase forța: Genoa, echipă care cucerise 6 campionate în perioada 1898-1904. Milan bifa primele 3 titluri, iar Juventus abia câștiga o dată, în 1905. Din 1908 a început era echipei din Vercelli, o localitate din estul Piemontului.

Fondată într-un club de gimnastică

Apariția echipei Pro Vercelli are o istorie interesantă. Pe stema echipei apare anul 1892, însă acesta e anul în care clubul s-a afiliat la Federația Italiană de... Gimnastică. Mai exact, clubul a apărut în 1887 și inițial a fost o echipă de gimnastică. Abia în 1903 s-a fondat ca o secție de fotbal care aparținea în continuare de ”Societatea de Gimnastică Pro Vercelli”.

Inițiativa fondării echipei i-a aparținut lui Marcello Bertinetti, iar în primele meciuri jucătorii au folosit cămăși albe, alături de pantaloni și jambiere negre, astfel că supranumele echipei a rămas până azi ”Cămășile albe”.

Promovarea și titlul

În ciuda unui start ezitant, în 1907 echipa a câștigat promovarea în prima categorie a fotbalului italian, iar succesul nu s-a oprit aici. Pro Vercelli a devenit unul din singurele două cluburi din Italia, alături de Novese, care a reușit să cucerească titlul chiar în anul promovării în prima divizie. Asta se întâmpla în 1908.

Drumul spre primul titlu a fost, însă, unul foarte scurt. În playoff-ul regiunii Piemont a trecut de Juventus cu 3-1 scor general, după un egal (1-1) și o victorie (2-0).

În runda finală s-a duelat doar cu US Milanese și Andrea Doria, echipele care au reprezentat Lombardia, respectiv Ligura. A terminat pe primul loc cu două victorii și două egaluri, devenind campioană în premieră.

Colecție de titluri

Al doilea titlu a venit în următorul sezon, iar după o ediție în care a pierdut duelul cu Inter și s-a clasat pe locul doi, Pro Vercelli a revenit în forță și a câștigat încă trei campionate.

Clubul a rezistat și ororilor Primului Război Mondial și a revenit cucerind al șaselea titlu în 1921, al doilea sezon disputat în Italia după finalul războiului.

Supremația s-a încheiat în 1922, an în care piemontezii au cucerit ultimul titlu de campioană, într-un campionat mult mai disputat, la care au participat 12 echipe, printre care și Juventus și AC Milan. După 22 etape disputate, Pro Vercelli a triumfat cu 17 victorii, 2 egaluri și 3 înfrângeri, adunând 36 de puncte, cu șase mai mult față de locul doi, ocupat de Novara.

În sezonul care a urmat, campionatul italian a avansat și mai mult, fiind organizat în trei grupe a câte 12 echipe. Pro Vercelli a câștigat grupa sa, însă a cedat în runda finală în fața echipei Genoa, dar s-a clasat pe locul doi, peste Padova.

Declinul

Pe urmă a început declinul. Jucătorii nu au reușit să se mai ridice la înălțimea rezultatelor precedente și nu au mai disputat nicio fază finală a campionatului italian.

A mai avut șase apariții în Serie A, în perioada 1929 - 1935, cel mai bun loc obținut fiind poziția a șaptea în 1934, după care a retrogradat în Serie B, de unde nu a mai revenit.

În ciuda retrogradării, Pro Vercelli a rămas cu un randament impresionant: a disputat 24 sezoane în prima ligă a fotbalului italian din care a câștigat 7!

O echipă a ligilor inferioare

Pentru clubul din Piemont restul de istorie a fost foarte aspru: s-a mai bucurat de 15 sezoane în Serie B, în rest, s-a zbătut între ligile inferioare, iar uneori a testat și limitele supraviețuirii: a dat faliment și a fost refondată.

Actuala echipă evoluează în Grupa A din Serie C și acum e pe locul doi, luptând pentru promovarea în B cu echipe ca Piacenza, Arezzo și Carrarese. A fost refondată în 2010 și a revendicat marca și tradiția echipei istorice, fiind recunoscută drept continuatoarea ei.

Ultimul mare succes al echipei a fost obținut în 2012 după ce a reușit promovarea în Serie B după o pauză de 64 de ani. A urmat însă un sezon catastrofal, echipa terminând pe locul 21 din 22, cu cel mai prost golaveraj (-30 goluri) și a revenit în liga a treia.

Jucători legendari:

  • Carlo Rampini: de cinci ori campion cu Pro Vercelli
  • Giuseppe Milano
  • Guido Ara
  • Pietro Leone
  • Silvio Piola
  • Virginio Rosetta
  • Pietro Ferraris

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético TetuánEintracht Braunschweig, FC Sete 34, Blackburn Rovers, FoggiaHulme AthenaeumPreston North End, FC Red Star  

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
kordell
kordell  •  27 Decembrie 2018, 19:07

Pe vremea aia ei jucau fotbal iar noi inca ne bateam cu turcii .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează