INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

FOTO+VIDEO EXCLUSIV „Niciodată n-am încercat să mă las de țigări” » Cosmin Moți, interviu pentru GSP: „Prezentul e tragic la Dinamo. Am făcut și noi destule greșeli, însă nu se poate compara”

Moți se simte împlinit ca oficial al multiplei campioane din Bulgaria. Foto: Cristi Preda (GSP). +7   FOTO
Moți se simte împlinit ca oficial al multiplei campioane din Bulgaria. Foto: Cristi Preda (GSP).

Articol de - Publicat marti, 24 ianuarie 2023 13:00 / Actualizat marti, 24 ianuarie 2023 13:14

Cosmin Moți (38 de ani), fost jucător la Dinamo și actual director tehnic la Ludogoreț, încă se consideră „câine până la moarte” și suferă din cauza problemelor multiple care i-au îngenuncheat echipa de suflet.

Cu Moți n-ai emoții. E motto-ul atât de drag dinamoviștilor pe vremea când luau campionate și se băteau pentru supremație în România. Anii au trecut, Cosmin, care a împlinit 38 de ani în decembrie, este directorul tehnic al lui Ludogoreț, care a instaurat hegemonia în Bulgaria. 

A cucerit, printre altele, 9 campionate ca jucător la Razgrad, unul ca oficial, se îndreaptă spre al doilea la costum. Este un nume legendar la sud de Dunăre, influențând - în detrimentul rivalilor de la FCSB - calificarea istorică a lui Ludogoreț în grupele Champions League în 2014. 

O tribună îi poartă numele. Mai departe vorbește reșițeanul despre sentimentele pe care le mai are pentru Dinamo și despre câteva momente de referință ale vieții.

- Domnule Moți, cum vă simțiți în noua postură de director tehnic al unei forțe a Europei de Est?
- Bine. Am intrat în al doilea an, mi-a fost greu la început, dar treptat am învățat anumite lucruri.

- Antrenor n-ați vrut să fiți?
- De la început m-am decis pe ce drum o să plec, nu am carnetul de antrenor, nu m-a tentat. Mi-ar fi greu să aștept atâția ani ca să iau acel document.

17 trofeeare Moți ca fotbalist: 3 cu Dinamo, 14 cu Ludogoreț

- Că tot am început cu discuția aceasta, ce părere aveți despre subiectul legat de licența Pro? În cazurile lui Pintilii, Croitoru, a mai fost Rădoi în trecut.
- E greu ca un jucător încă în activitate să facă și școala de antrenori. Nu e imposibil, însă, până la urmă, acestea sunt legile. Ar trebui respectate. Măcar din respect pentru cei care au licența Pro. Eu nu zic că unii sunt mai buni decât alții, că sunt mai pregătiți cei cu "Pro" decât Pintilii sau Croitoru. Ar trebui găsită o variantă să poată lua mai repede licența, nu pe ochi frumoși, dar mai repede.

15 selecțiiare fostul fundaș la prima reprezentativă

- Unde v-ați simțit mai apreciat, mai iubit, mai respectat?
- M-am simțit bine și acasă, și la Ludogoreț, și la Dinamo, dar sunt deja de 11 ani în Bulgaria. Sunt respectat și-mi doresc să realizez mai multe din poziția de director tehnic decât am realizat ca fotbalist.

- Când ați ajuns prima dată la Razgrad credeați că veți petrece atât de mulți ani acolo?
- Nu, cu siguranță. A fost o trecere bruscă. În două zile am plecat de la Dinamo, din Austria, am mers în Bulgaria, am semnat, apoi m-am întors în cantonament în Austria la noua formație. Nu mă gândeam că voi sta 11 ani, dar, după ce-am văzut ambițiile clubului, îmi doream să stau mult.

Tot timpul am acceptat criticile, pe cele obiective. O mare parte din lucrurile ce se scriau despre mine, cât am fost în România, n-au fost adevărate. Am învățat să trăiesc cu criticile. 

- Cosmin Moți

Cosmin Moți: „Prezentul e tragic”

- Vă considerați „«câine roșu» până la moarte”?
- Da, e normal, am trecut de atâtea ori în 7 ani de la agonie la extaz și invers. A fost o perioadă de aur, frumoasă, Dinamo până în 2012 a fost la un nivel foarte bun. Am făcut și noi destule greșeli, însă nu se poate compara cu prezentul.

- Vă doare ceea ce a ajuns Dinamo?
- Ca pe orice dinamovist. Suferim toți. Totuși, sper ca în perioada ce urmează, în viitorul apropiat, vreau să revăd Dinamo în prima ligă, luptându-se pentru trofee.

220 de meciuria adunat Cosmin în alb-roșu, marcând de 8 ori și având 3 assist-uri

- Credeați vreodată că va ajunge în „B”?
- Până acum doi ani, nu! Apoi m-am gândit că ar putea ajunge într-o asemenea situație. Cel mai ușor e să acuzi pe unul sau altul, să arăți cu degetul.

Ofertă de la FCSB, de la Gigi Becali? Din câte știu eu nu. Oricum, la Giovanni Becali, la Victor, aflai doar când trebuia să semnezi. 

- Cosmin Moți

Cosmin Moți: „Am fost, nu mai sunt membru DDB”

- Sunteți membru DDB?
- Am fost, nu mai sunt. Am mai cumpărat bilete online. Părerea mea este că nu se știe... Nu știe nimeni ce vrea acolo.

- La Dinamo sau la DDB?
- La tot clubul Dinamo. Nimeni nu are nicio idee despre ce ar trebui făcut.

- Are vreun viitor Dinamo?
- Cred că nimeni nu știe cu adevărat care este obiectivul clubului Dinamo în sezonul în curs. Eu sper să prindă play-off-ul, dar asta nu înseamnă că acesta este obiectivul.

Cosmin Moți, alături de Codrea și de Ștefan Radu, la una dintre acțiunile primei reprezentative. Foto: GSP
Moți și momenetele în care i-a călcat pe urme marelui Duckadam. Foto: GSP
Moți și momenetele în care i-a călcat pe urme marelui Duckadam. Foto: GSP
Bucuria de după „Minunea de la Liberec”, din august 2009. Foto: Deniksport
+3 FOTO

- Momentul pierderii titlului cu Urziceni, în 2009, și a accesului direct în grupele Champions League e mai frustrant decât „Lazio 2007”?
- Toată suflarea dinamovistă prefera să ajungă în grupele Champions League după "dubla" cu Lazio și să piardă campionatul în detrimentul Urziceniului.

Trei momente frumoase ale carierei? Participarea la Euro 2008 și 2016, calificarea în Champions League cu Ludogoreț și titlurile câștigate. Cele mai urâte? Dinamo - Lazio, cu toate că n-am fost pe teren, campionatul pierdut în 2009 cu Urziceniul și acel meci cu Olanda de la Euro 2008. 

- Cosmin Moți

Moți, fără emoții: autoportretul românului care a cucerit Bulgaria

Cosmin a retrăit emoțiile unor momente remarcabile din cariera sa, explicând cum a ajuns erou în Bulgaria, după ce și-a făcut un nume în România, de ce nu a reușit în Serie A și care este adevărul în privința fumatului.

Am reînnoit contractul cu Ludogoreț de două sau trei ori după ce, inițial, semnasem pe trei ani. Nici măcar n-am citit contractul, am semnat fără să mă uit! De ce? Am realizat după 3-4 luni că sunt într-un loc care mi se potrivește și cu ce fel de oameni lucrez. 

- Cosmin Moți

#ITALIA. Cosmin Moți: „N-am fost nedreptățit, erau mai buni ca mine”

În septembrie 2008, Moți semna cu Siena, în Serie A, dar a rămas în Il Calcio doar jumătate de an, întorcându-se în Ștefan cel Mare. „Câinii” s-au ales cu 600.000 de euro. Cu ce s-a ales jucătorul ce-a bifat 4 prezențe în Serie A și una în Coppa Italia? 

Jucătorii de atunci de la Siena erau mai buni decât mine. În șapte luni petrecute în Italia am învățat o grămadă de lucruri. O perioadă cu o experiență ce m-a ajutat enorm în carieră. Singurul lucru pe care cred că l-aș face diferit acum ar fi să nu mai renunț așa ușor. Cu prima ocazie de a mă întoarce în țară, m-am suit în mașină și-am plecat. Totuși, a fost o experiență frumoasă, utilă, n-am cum s-o regret. Aveam 24 de ani, de la 18 ani jucam meci de meci, iar acolo... N-am fost nedreptățit, concurenții mei erau mai buni decât mine!”, a explicat Cosmin.

#U CRAIOVA. Cosmin Moți: „Nu m-am gândit de două ori când am semnat cu Dinamo”

A debutat în Liga 1, la 18 ani, cu juveții, pentru care a jucat în 24 de meciuri până în vara 2005: „Am avut norocul de a da peste un antrenor care te «omora» la antrenamente și în cantonamente, Sorin Cârțu. Apoi te bucurai când începea campionatul. A fost o perioadă frumoasă în Bănie. După ce echipa a retrogradat, am plecat. 

A fost oferta de la Dinamo, am acceptat fără să mă gândesc, cu toate că știam situația dintre cele două galerii. Cred că ambele grupări de suporteri m-au apreciat. Gică Popescu era impresarul meu atunci, a venit cu oferta de la Dinamo, nea Giovanni Becali era președinte acolo, nu m-am gândit de două ori. Cu frații Becali eu am aflat mereu doar când transferul era parafat, nu știu dacă au fost și alte oferte”.

#ISTORIC. Cosmin Moți: „Dacă ratez eu penalty, sigur apăr unul”

În vara 2014, la Sofia, Ludogoreț a scris istorie, calificându-se în grupele Champions League, după ce a eliminat FCSB la penalty-uri. 

Moți a intrat între buturi, fiindcă portarul bulgarilor a fost eliminar, iar adversarii nu mai aveau posibilitatea de a face schimbări. A înscris la penalty-urile de departajare și a apărat șuturile lui Pârvulescu și Râpă. 

„Ceva ce nu se poate descrie în cuvinte, senzațional, una dintre cele mai frumoase seri din viață. Ce mi-am zis când am intrat în poartă? «Dacă ratez eu penalty, sigur apăr și eu cel puțin unul!». Stăteam în poartă când mai jucam cu prietenii pe la sat, apoi, la antrenamentele lui Dinamo, făceam pariuri cu Ema Dolha pe energizante”, a explicat bănățeanul momentul memorabil.

#VICIU. Cosmin Moți: „Niciodată n-am încercat să mă las de țigări”

Au fost destule povești legate de faptul că ex-fotbalistul este un fumător pătimaș. A explicat foarte relaxat: „Niciodată n-am negat că fumez! În ziua în care am semnat cu Ludogoreț, patronul m-a întrebat, i-am zis că fumez. Viața de noapte? Nu am exagerat, ieșeam cu colegii după meci, la un șpriț. Da, au fost și momente în care am exagerat un pic. 

Nu am zis niciodată că nu pot să mă las de țigări, ideea e că niciodată n-am încercat. Acum, am o viață mai profesionistă decât atunci când jucam. Nu văd de ce ar interesa pe cineva că fumez. Contează ceea ce faci pe teren. 

La Siena, erau jucători care fumau, aveam un pahar de vin roșu la masă cu două ore înaintea antrenamentului de după-amiază, iar după ce se termina prânzul antrenorul lăsa jucătorii afară, fără ca ei să se ascundă, să bea o cafea, să fumeze o țigară. Nu avea nimic în comun cu mentalitatea din România”.

 #RIVALITATE. Cosmin Moți: „Eu zic că nu m-aș fi dus, dar nu știu ce-aș fi făcut”

Cosmin nu-i pune la zid pe ex-dinamoviștii, foști colegi de-ai lui de altfel, care au ajuns să fie angajații lui Gigi Becali la FCSB: „Niciodată n-o să acuz un fost jucător de la Dinamo că a semnat cu Steaua. Nu știu ceea ce aș fi făcut eu. Gabi Tamaș a stat puțin la Dinamo, eu am fost 7 ani în alb-roșu. Vorbeam cu el la telefon, înainte să semneze cu Steaua, i-am zis să o facă, să-și urmeze cariera, dacă așa vrea. 

Eu zic că nu m-aș fi dus. Apoi, altă chestie importantă: niciunul n-a plecat direct de la Dinamo la Steaua! După anumiți ani petrecuți în străinătate, au avut ofertă și au ales Steaua, fiindcă eu cred că dacă aveau propuneri de la Dinamo, reveneau în Ștefan cel Mare. Există dorința de a avea trofee, de a câștiga cupe și a juca în Europa”.

#COLEGI. Cosmin Moți: „Aș fi vrut capacitatea de efort a lui Tamaș”

Când este întrebat de cei cu care ține legătura și acum, după atâția ani de Bulgaria, bănățeanul înșiră multe nume: „Cu Săpunaru, cu Tamaș, cu Torje, cu Budescu... Stai să nu uit, cu Pulhac, Luchin, foarte mulți. Sunt într-o relație bună și cu Andrei Cristea, Curtean, Dan Alexa, Claudiu Niculescu, Dănciulescu, Cătălin Munteanu, Strătilă, Bălgrădean. Cu Cristi Pulhac am stat șase ani în cameră. 

Nu mă văd la «Survivor», îl lăsăm pe el în showbiz. Cel mai amuzant? Pulhac. Era o plăcere să stai cu el. Cel mai ambițios? Tamaș. Cel mai ofticos? Mărgăritescu, «China» se enerva și la ping-pong dacă pierdea. Cel mai arătos? «Prințul» Cristea, sper să nu-i supăr pe ceilalți. Aș fi vrut să am capacitatea de efort a lui Gabi Tamaș. El și Săpunaru sunt și acum cei mai buni fundași din fotbalul românesc”.

#NAȚIONALĂ. Lecția primită de Cosmin Moți din partea lui Sorin Cârțu

Nu vede echipa națională pe un drum bun: „Și nici n-o să fim prea curând. Ăsta e nivelul jucătorilor români acum. Văd că ne lipsește ambiția. Putem construi academii, centre de juniori și orice, dar până când copilul român nu înțelege că trebuie să înceapă fotbalul din plăcere, nu pentru bani, n-o să reușim nimic. Le-aș spune copiilor să fie mai ambițioși și să nu pună banii pe locul 1”. 

E greu să ne calificăm la Euro 2024. În ce sens am avea șanse? Pe hârtie? Hârtia ultimilor ani... Eu mi-aș dori să ne calificăm, e important pentru dezvoltarea tinerilor. - Cosmin Moți

2 turnee finalede Euro are Moți în palmares, în 2008 și în 2016

Care e adevărata Craiova? E urât că s-a ajuns aici, e neplăcut. Nu am intrat, nu vreau să intru în acest conflict. Important e că sunt două echipe în Craiova care joacă în Liga 1. Nu cunosc detalii. 

- Cosmin Moți

„Eu, în 2002, când am ajuns la Universitatea Craiova, aveam două milioane cinci sute de lei, salariul minim pe economie, și am stat 8 persoane într-un minihotel la 20 de minute de oraș. Era un fel de internat. Când am ajuns la echipa mare a Științei, nea Sorin Cârțu ne-a luat și ne-a spus: «Bă băieți, aveți 2 lei acasă, puteți să vă cumpărați mașină de 1 leu. Aveți 4 lei, vă puteți cumpăra un apartament de 2 lei. Niciodată nu cheltuiți mai mult decât aveți!». Prima oară trebuie să te gândești să-ți faci o casă, familie, apoi mașini, vacanțe, extravaganțe”, a explicat Cosmin Moți.

#FOTBALIȘTI ROMÂNI. Cosmin Moți explică de ce nu a transferat conaționali la Ludogoreț

Ca director tehnic la bulgari, Moți nu s-a lansat în propuneri, să transfere jucători români la alb-verzi nu s-a pus problema: „E clar că sunt conaționali pe care mi-aș dori să-i aducem la Ludogoreț. Dar e clar că nu putem cumpăra un fotbalist din România la 20 și ceva de ani și să plătim 4 milioane de euro. Un fotbalist cu care să te bați să ajungi în Champions League trebuie să fie unul foarte bun. 

Adică un fotbalist care să joace 1-2 ani în Liga 1, constant, la cel mai înalt nivel. N-am mai găsit români... Rotariu e tot jucătorul nostru, din păcate, nu s-a acomodat la noi, e în Grecia. A semnat târziu cu noi, a mai trecut printr-o perioadă de Covid la națională, iar în tot acest timp concurenții au atins un nivel înalt”.

CFR Cluj pleacă, din ceea ce am citit și eu, cu prima șansă la un nou titlu. Mai e Farul, însă nu știu cât pot rezista tinerii de acolo presiunii. Acestea două și Steaua, care a avut o creștere. Nu știu dacă Universitatea Craiova mai poate pune probleme. 

- Cosmin Moți

299 de meciuria strâns ex-stoperul la Ludogoreț, marcând 37 de goluri și oferind 15 assist-uri

Portretul diverșilor oameni din fotbal cu care a lucrat

  • Ioan Becali: „E greu de descris într-un singur cuvânt, e top impresar, persoană extraordinară”
  • Victor Becali: „Extraordinar ca om, l-am văzut mai mereu ca un prieten”
  • Gică Popescu: „Căpitanul Barcelonei, unul dintre cei mai buni fotbaliști români all time”
  • Dinel Staicu: „Unul dintre oamenii care m-au ajutat cel mai mult"
  • Sorin Cârțu: „Persoana care mi-a dat oportunitatea de a juca în Liga 1”
  • Ioan Andone: „Omul care a crezut în mine într-un moment în care nimeni nu mai credea”
  • Mircea Rednic: „Antrenor de top”
  • Dragoș Grigore: „Frate”
  • Anghel Iordănescu: „A fost ca un prieten, așa o să-l văd mereu. Unul dintre cei mai buni antrenori români”
  • Cristi Borcea: „Extraordinar, cel mai sufletist”
  • Nicolae Badea: „Cel mai cerebral”
  • Kiril Domuschiev (patron Ludogoreț): „Cel mai ambițios”

Citește și:

CFR Cluj l-a acontat pe fotbalistul din Superliga

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
inshallah
inshallah  •  25 Ianuarie 2023, 18:28

numa' oameni extraordinari in folbalu' asta, daca il asculti pe motzu asta

sindalvat
sindalvat  •  25 Ianuarie 2023, 00:11
Postat de brentford pe 24 Ianuarie 2023, 19:43

Portarul erou al lui Ludogoret in cupele europene:)))

sau groparul lui vitan barzesti(din cauza lui ati ratat campionatul care va ducea direct in grupele ucl si astazi nu mai erati aproape in faliment).

creeperno807
creeperno807  •  24 Ianuarie 2023, 22:39

Respect!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează