INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERNATIONAL BOARD

Două schimbări în regulile fotbalului » Pentru arbitri și portari! Se pregătește modificarea radicală a legii ofsaidului

Emiliano Martinez nu mai poate pune presiune pe adversari. Foto: Imago Images
Emiliano Martinez nu mai poate pune presiune pe adversari. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 02 iulie 2023 16:54 / Actualizat luni, 03 iulie 2023 18:42

De acum, arbitrii vor prelungi fiecare repriză pentru timpul pierdut la sărbătoarea golurilor. Iar portarii nu vor mai avea voie să-i dezechilibreze pe adversari la penalty-uri cu un război psihologic. Marea modificare plănuită de International Board va fi însă la regula ofsaidului. Un atacant va fi afară din joc doar dacă depășește cu tot corpul ultimul apărător, nu doar cu un umăr sau un genunchi, cum e acum.

International Board (IFAB) a oficializat în acest weekend (1 iulie) modificările de regulament plănuite în ultimul timp pentru fotbal.

Siyabonga Ngezana a ținut să le transmită un mesaj aparte fanilor lui FCSB: „Asta le promit”
FCSB
Siyabonga Ngezana a ținut să le transmită un mesaj aparte fanilor lui FCSB: „Asta le promit”

Celebrarea excesivă a golurilor va fi „taxată” cu prelungiri

Organismul care stabilește și supervizează regulile jocului a făcut două schimbări. Prima, legată de timpul efectiv. De acum, arbitrii vor ține cont de celebrarea golurilor și vor adăuga zecile de secunde pierdute după fiecare gol la prelungirile fiecărei reprize.

A doua modificare importantă privește portarul. De acum, niciun un goalkeeper nu va mai putea declanșa un război psihologic împotriva adversarilor la penalty-uri. 

Așa cum proceda până acum Emiliano Martinez, numărul 1 al Argentinei campioană mondială și al lui Aston Villa, care încerca permanent să-i destabilizeze pe cei care executau loviturile de pedeapsă. Întârzia șuturile, le vorbea urât oponenților, îi insulta chiar.

Emiliano Martinez nu mai poate pune presiune pe adversari. Nici alții ca el

„Portarul nu are dreptul să distragă abuziv șuteurul, de exemplu să întârzie executarea penalty-ului atingând stâlpii, bara transversală sau plasa porții. Trebuie să respecte jocul și adversarul evitând distragerea abuzivă a celui care trage”, s-a specificat în noua regulă, numită chiar „legea Emiliano Martinez”.

Argentinianul a fost decisiv în ascensiunea naționalei albiceleste spre titlul mondial în decembrie 2022. „Dibu” a pus presiune și pe olandezi, în sfertul de finală de la Mondial, 2-2, 4-3 (au ratat batavii Van Dijk și Berghuis), și pe francezi, în ultimul act, 3-3, 4-2 la 11 metri (au greșit Coman și Tchouameni).

Ofsaidul, așa cum îl voia Arsene Wenger. Tot corpul în fața ultimului fundaș

IFAB vrea să schimbe și legea ofsaidului în viitorul apropiat. Așa cum voia Arsene Wenger (director al departamentului de dezvoltare globală a fotbalului la FIFA), un atacant nu va mai fi considerat în afara jocului dacă va avea un umăr sau un genunchi în fața ultimului apărător. Și, în curând, tușierii vor indica ofsaid doar dacă atacantul va fi cu tot corpul în fața ultimului fundaș.

Pentru început, proiectul va fi testat în competițiile U21 din Italia, Olanda și Suedia. Dacă oficialii International Board vor fi mulțumiți de rezultate, noua regulă va fi aplicată și în fotbalul profesionist.

Citește și:

Cristiano Ronaldo, atacat extrem de dur: „A devenit un idiot util pentru una dintre cele mai rele dictaturi!”

Au luat cu asalt pagina FCSB după prezentarea noului transfer: „Noi îi spunem «Ngezaninho»”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  03 Iulie 2023, 02:05
Postat de mihaitanase pe 02 Iulie 2023, 19:20

Ofsaidul ar trebui desființat definitiv ! E treabă echipei care se apără să-și păzească poarta ,iar hențul ar trebui acordat la orice atingere a mingii bcu mana , că să nu mai fie discuții .Fotbalul se joacă cu piciorul și așa trebuie să fie .

Dqca offsideul ar fi desfiintat definitiv, ala nu ar mai fi fotbal, fiindca toate echipele ar sta doar pe linia propriei porti, nu ar mai ataca nimeni. Doar pe maidan merge sa joci cum vrei tu.

Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  03 Iulie 2023, 02:04
Postat de contrabas3 pe 02 Iulie 2023, 18:10

“***” - vorba lui Brânzoi din Las Fierbinți. Acum schimbă regula asta? O să fie rău de tot, la fel ca și cu “golul de aur”, care a fost una dintre cele mai absurde reguli implementate vreodată de FIFA, în istoria fotbalului. Bine că nu mai există…

Este o revenire la regula normala si fireasca a offsideului asa cum era ea pe la mijlocul anilor 90. E mult mai simplu, mult mai clar si nu mai lasa posibilutatea interpretarilor sau a favorizarii vreunei echipe. Trebuia de mult timp sa se revina la acest mod de a judeca offsideul, dar e bine ca o fac si acum.

mihaitanase
mihaitanase  •  02 Iulie 2023, 19:20

Ofsaidul ar trebui desființat definitiv ! E treabă echipei care se apără să-și păzească poarta ,iar hențul ar trebui acordat la orice atingere a mingii bcu mana , că să nu mai fie discuții .Fotbalul se joacă cu piciorul și așa trebuie să fie .

Vezi toate comentariile (9)
Comentează