INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REGULI

Se pregătește o nouă revoluție în fotbal! Schimbări temporare + cum vrea IFAB să elimine tragerile de timp

IFAB va aduce în discuție, la întâlnirea anuală organizată la Londra, alături de mai mulți reprezentanți ai FIFA, miercuri, problema timpului de joc pierdut în timpul meciurilor din întreaga lume.
Foto: Imago
IFAB va aduce în discuție, la întâlnirea anuală organizată la Londra, alături de mai mulți reprezentanți ai FIFA, miercuri, problema timpului de joc pierdut în timpul meciurilor din întreaga lume. Foto: Imago

Articol de GSP - Publicat marti, 17 ianuarie 2023 20:28 / Actualizat miercuri, 18 ianuarie 2023 03:46

Consiliul Internațional al Asociației Fotbalului (IFAB), forul care stabilește regulile jocului, va organiza miercuri o ședință la Londra, unde principalul subiect va fi rezolvarea problemelor legate de timpul efectiv de joc din timpul meciurilor. Se va dezbate și introducerea schimbărilor temporare.

IFAB caută soluții pentru a îmbunătăți experiența fanilor la meciuri. Principala nemulțumire este legată de momentele moarte din timpul partidelor, când mingea nu se află în joc. Primele măsuri s-au luat deja la Campionatul Mondial, unde Pierluigi Collina, șeful arbitrilor FIFA, le-a cerut „centralilor” să contorizeze mai strict timpul pierdut și să acorde mai multe minute de prelungiri.

Fostul golgeter al României a lăsat lupta la play-off pentru Liga 3: „Ne-am înțeles în 5 minute”
TRANSFER
Fostul golgeter al României a lăsat lupta la play-off pentru Liga 3: „Ne-am înțeles în 5 minute”

Conform Sky Sports, timpul efectiv de joc din acest sezon ar fi unul dintre cele mai slabe din ultimii ani. În medie, mingea a fost în joc în numai 56% din timpul partidelor! Mai mult, în peste 20 de partide timpul efectiv în care s-a jucat fotbal a fost de sub 45 de minute!

IFAB pregătește revoluția în fotbal! Cum vrea să elimine tragerile de timp

Potriivit spaniolilor de la AS, la Londra se vor analiza 3 variante pentru a recupera timpul pierdut când mingea nu e în joc:

  • prelungiri XXL (așa cum s-a întâmplat în Qatar, unde durata medie a meciurilor a fost de 101 minute);
  • menținerea regulamentului actual și respectarea lui cu strictețe (ex. portarii să fie sancționați imediat când nu eliberează balonul din brațe);
  • timp efectiv de joc (similar cu cel din baschet, unde cronometrul este oprit de fiecare dată când mingea nu este în joc).

Ultima variantă a fost propusă de David Dein (79 de ani), fost vicepreședinte al clubului Arsenal, în prezent ambasador al Federației Engleze de Fotbal și al Premier League:

Nu propun să oprim cronometrul de fiecare dată când mingea iese în afara terenului, ci numai în momentele în care se întârzie reluarea jocului, precum celebrarea unui gol, schimbările, acordarea unei lovituri de pedeapsă, în cazul unei accidentări sau în momentele în care VAR-ul intervine.

Howard Webb, șeful arbitrilor din Anglia, este susținătorul regulilor actuale: „Eu susțin ideea de a încuraja arbitiri să respecte cu strictețe regulamentul și să ia măsuri împotriva jucătorilor care întârzie reluarea jocului, care se așază în fața balonului pentru a opri executarea loviturilor libere”.

E nevoie de 2 ani!

Dacă nu se vor pune de acord la ședința de miercuri, următoarea ocazie în care schimbarea regulamentului va fi discutată ar fi în martie. Atunci ar fi însă nevoie de 6 voturi pozitive din cele 8 deținute de FIFA și IFAB (ambele au câte 4 voturi).

Din momentul în care schimbarea e aprobată e nevoie însă de 2 ani de teste pentru ca ea să ajungă și în competițiile majore din fotbalul mondial.

Ce prevede regulamentul actual din Legile Jocului

„Adăugarea timpului pierdut este acordată de către arbitru la fiecare repriză pentru a se recupera tot timpul pierdut din cauza:

  • schimbărilor;
  • examinarea și/sau transportarea jucătorilor accidentați în afara terenului de joc;
  • tragerile de timp;
  • sancțiunilor disciplinare;
  • pauzelor de hidratare sau alte cauze medicale permise de regulamentul competiției;
  • întâzierilor legate de verificările făcute de sistemul VAR
  • oricărui alt motiv care a dus la întârzierea reluării jocului (ex: celebrarea unei reușite)”.

Se introduc schimbările temporare?

Miercuri se va dezbate și o propunere făcută de Premier League, Ligue 1, MLS și sindicatul jucătorilor, care își doresc introducerea schimbărilor temporare pentru a proteja fotbaliștii.

Regula este folosită în rugby, unde un jucător accidentat poate fi înlocuit pentru 15 minute, timp în care medicul trebuie să decidă dacă jucătorul mai poate continua meciul. Schimbarea devine permanentă dacă jucătorul nu revine pe teren în timpul alocat.

În acest moment, echipele pot efectua 5 schimbări în timpul regulamentar. Dacă un jucător este schimbat după o accidentare suferită la nivelul capului, ambele echipe primesc o schimbare suplimentară. În cazul în care meciul intră în prelungiri (2 reprize de 15 minute), ambele echipe mai pot face câte o înlocuire.

Citește și:

Eric Cantona, mesaj pentru Cristiano Ronaldo: „Există două tipuri de fotbaliști la sfârșit de carieră”

Un fost jucător al lui Brighton, internat de urgență în Zambia cu grave probleme cardiace la 25 de ani

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
razvan99x
razvan99x  •  18 Ianuarie 2023, 11:40

Totul numai pt bani bani si iar bani. Jocul tot asa o sa fie. Jucatorii nu au nici un interes. Daca s ar juca pana da prima echipa 6 goluri atunci sa vezi ca in jumate de ora se termina 6 la 5. Oricum regulile trebuie sa fie universal valabile in toate ligile afiliate. Noi nu avem inca var la liga 2 iar la liga 4 e var cu mobilul .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează