INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TRAGEDIE

Cutremurător! Fotbalistul prăbușit pe teren renunțase la defibrilatorul cardiac în urmă cu un an: „Doar Dumnezeu îmi va spune când să mă opresc”

Raphael Dwamena. 
Foto: Twitter
Raphael Dwamena. Foto: Twitter

Articol de - Publicat duminica, 12 noiembrie 2023 09:34 / Actualizat duminica, 12 noiembrie 2023 11:21

Atacantul ghanez Raphael Dwamena, care s-a prăbușit din senin pe teren sâmbătă în timpul meciului dintre formația la care era legitimat, Egnatia, și Partizani Tirana, din runda cu numărul 13 a primei ligi albaneze, se hotărâse în urmă cu un an să renunțe la defibrilatorul cardiac pe care medicii spaniolii i-l puseseră pe vremea când evolua la Zaragoza. 

Sâmbătă seară a avut loc o tragedie în Albania, în timpul meciului dintre Egnatia și Partizani Tirana, din etapa cu numărul 13 a primei ligi. Raphael Dwamena, atacantul ghanez al gazdelor, s-a prăbușit din senin pe gazon, nu a mai putut fi resuscitat și a murit la spital. 

Ce i-a strigat Hagi lui Feșnic, pe tunel, imediat după Farul - Hermannstadt
FARUL - HERMANNSTADT
Ce i-a strigat Hagi lui Feșnic, pe tunel, imediat după Farul - Hermannstadt

Fotbalistul și clubul la care evolua știau de problemele sale cardiace. Raphael Dwamena juca pe semnătură. Tragedia a avut loc în minutul 24, la 1-1. 

Africanul a evoluat la Real Zaragoza în perioada iulie 2019 - iunie 2020, sub formă de împrumut de la Levante, iar medicii de la Zaragoza i-au pus acestuia un defibrilator cardiac, tocmai pentru a evita astfel de tragedii. 

Cu toate astea, el a renunțat la acest aparat în urmă cu un an, scriu spaniolii de la Marca

Raphael Dwamena renunțase acum un an la defibrilatorul cardiac pe care medicii i-l puseseră când juca la Real Zaragoza

Raphael Dwamena a luat această decizie chiar dacă familia, prietenii sau impresarul lui, Philipp Degen, l-au rugat să nu facă acest lucru. 

Sursa citată mai arată că Raphael Dwamena era un tip foarte religios. El declarase, în urmă cu câțiva ani: „Am fost consultat de numeroși doctori. Fiecare a avut o părere diferită. Le respect opiniile, diagnosticele pe care le dau, dar nu le iau în serios. Câteodată îmi vine să râd.

Doar Dumnezeu îmi va spune când să mă opresc”

În 2017, Raphael Dwamena a fost aproape de un transfer la Brighton. Mutarea a picat după ce englezii au observat în timpul vizitei medicale că are probleme la inimă. 

Problemele nu au fost semnalizate însă înainte ca ghanezul să semneze cu FC Zurich, în același an. Nici medicii de la Levante, formație care l-a transferat în august 2018 pentru 6,2 milioane de euro, nu au văzut vreo problemă cardiacă.

Abia când a fost împrumutat la Real Zaragoza, în iulie 2019, spaniolii au descoperit că are probleme cardiace și și-au dat acordul să-l lase să joace fotbal doar dacă își pune un defibrilator.

12goluri în 12 partide a reușit Raphael Dwamena în toate competițiile din acest sezon la Egnatia. Avea și două goluri în opt selecții pentru naționala Ghanei

Raphael Dwamena și-a început cariera în țara natală, la RB Ghana. A mai jucat la FC Liefering, Austria Lustenau, FC Zurich, Levante, Real Zaragoza, Vejle, Blau Weiss Linz și BSC Old Boys. 

La Egnatia, în Albania, se transferase la începutul acestui an. 

Raphael Dwamena avea în palmares două trofee: Cupa Elveției, cu FC Zurich, și Cupa Albaniei, cu Egnatia. 

Citește și: 

Real Madrid, „manita” cu Valencia! În absența lui Bellingham, Vinicius și Rodrygo au dat recital

Cristiano Ronaldo, un nou gol în Arabia Saudită » A marcat în victoria lui Al Nassr din deplasare

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
MaxiP
MaxiP  •  12 Noiembrie 2023, 16:08

Vizavi de "libertatea" de care vorbeste fiecare, contestand fiecare decizie medicala din perioada pandemiei pe motiv ca fiecare alege pentru el. Ok, fiecare alege pentru el, dar in atatea cazuri e atat de evident ca oamenii habar nu au la ce se expun. Iar aici cazul e cat se poate de grav, federatia albaneza ar trebui sa raspunda. Pentru ca iata ca alte tari au facut ce era logic: nu l-au lasat sa joace. Ok, faci ce vrei, dar nu ne asumam. Totusi sa ai norocul pe care altii nu il au, de a fi depistat cu o problema importanta, de a beneficia de un stimulator cardiac si de a renunta de buna voie... e absurd. Ok, repet, face ce vrea, dar era normal sa nu aibe drept de joc. Si aici se vede diferenta intre tari civilizate, unde nu ar fi renuntat la acel aparat pentru a putea juca in continuare si probabil chiar avea o sansa, fata de tarile din lumea a treia unde a fost lasat sa moara pe propria raspundere. Din punctul meu de vedere omul nu avea discernamant, habar nu avea la ce se expune.

stelu
stelu  •  12 Noiembrie 2023, 11:54

ce chestie, avea probleme dinainte de vaccinarea anti-covid. probabil e un caz unic in lume, doar se stie ca toate relele au aparut odata cu vaccinul. Dumnezeu sa-l ierte

thechampions27
thechampions27  •  12 Noiembrie 2023, 11:39

radem si glumim,dar de ce nu scrie in articolcel mai important lucru? de ce a renuntat la defibrilator? care-i logica?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează