INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BRAZILIA

REMEMBER Ziua în care legendarul Pele a cedat: pumni cu adversarii într-un amical Inter - Santos

Articol de - Publicat marti, 26 noiembrie 2019 13:09

Pele nu a fost doar cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Pe 19 iunie 1963, s-a bătut cu adversarii într-un amical Inter - Santos 2-0.

Recent, s-au împlinit 50 de ani de la golul 1.000 al lui Pelé. Acel penalty transformat pe "Maracanã", la un Vasco da Gama - Santos. Portarul Andrade a plonjat pe direcția șutului, dar nu a oprit mingea buclucașă, care a scuturat plasa în spatele lui. Pe 19 noiembrie 1969, Perla Neagră era purtată pe brațe. Triumful eroului paulista în templul carioca. 

Cu numai șase ore înaintea reușitei geniului brazilian, astronauții americani Charles Conrad și Alan Bean (Apollo 12) atingeau și ei solul lunar, la patru luni după compatrioții Neil Armstrong și Buzz Aldrin. A doua zi, cotidianul O Globo titra pe copertă: „De pe Lună la marele gol”. Cu pozele lui Pelé și ale celor doi cosmonauți. 

Bătaia de pe „Meazza”

Cariera lui Pelé nu a însemnat însă doar goluri spectaculoase, pase subtile și fente irezistibile. Cupe mondiale. Fani scandându-i numele, în delir.  

Pe 19 iunie 1963, la un an după ce Seleção cucerise al doilea titlu mondial, s-a jucat deschiderea primei ediții a turneului Citta' di Milano. Participau trei echipe, Milan, Inter și Santos, toate cele trei meciuri disputându-se pe „Meazza-San Siro”. 

În acea seară, la startul competiției, nerazzurrii lui Corso, Facchetti, Jair și Burgnich au fost mai buni decât Pelé: 2-0 cu Santos. Nu a fost doar fotbal de clasă pe arena lombardă. Au fost și clipe de box. 

Nervoși, brazilienii au declanșat o bătaie generală pe teren, iar această imagine surprinde o secvență din busculadă. Cu Pelé în centrul incidentelor, sărind asupra lui Masiero și lovindu-l cu pumnul. Bolchi, un alt milanez, era întins la pământ, izbit în figură. Knock-out! 

Trei zile mai târziu, Milan a învins și mai clar Santos. 4-0! Patru goluri Altafini, într-un joc în care Trapattoni l-a făcut să dispară pe decarul alb-negrilor. Rossonerii au câștigat Citta' di Milano, pe 27 iunie, după o victorie identică: 4-0 și cu Inter.  

Transferul la Inter anulat 

La acea vreme, Pelé putea fi jucătorul Interului. Pentru că nerazzurrii l-au avut sub contract! În 2016, într-un interviu apărut în Gazzetta dello Sport, Massimo Moratti a dezvăluit că tatăl său, Angelo, proprietarul și președintele grupării în perioada 1955-1968, l-a cumpărat de la Santos în 1958, după Mondial, însă a fost obligat să renunțe la el. 

„Inter a fost primul club european care l-a luat pe acest uriaș campion. Îmi amintesc foarte clar când a semnat înaintea sezonului 1958-1959. Era puștiul care pusese lumea pe jar în Suedia, iar tata a acționat imediat, achiziționându-l. Contractul era perfect”, a declarat Massimo (și el lider la Inter, între 1995 și 2013). 

„Dar, cum a ajuns vestea în Brazilia că Pelé s-a transferat la Inter, fanii brazilienii au înnebunit de furie și l-au atacat pe președintele lui Santos. Viața sa era în pericol. Ce ar fi putut face tata? Conștiința nu l-a lăsat să ducă până la capăt acel transfer. A anulat contractul”.

 Dacă ar fi ajuns la Milano, Pelé ar fi evoluat pe "Meazza" împreună cu Mario Corso, pe care îl iubea: "El este unicul italian ce ar fi putut juca la Santos și în naționala Braziliei". Corso a fost 16 ani la Inter. 1957-1973. Pelé a rămas 18 ani alături de Santos (1956-1974). Marea sa dragoste.

Vezi și: 

Pele, secretele Perlei negre » 7 povești inedite din cariera lui senzațională: de la crize de plâns la explicația driblingurilor sale

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează