INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA AFRICII

Miracolul Haller » Incredibila poveste a zilei: a învins cancerul și e campionul Africii » „Am învățat să nu mă las copleșit. Crede întotdeauna”

Eroul zilei în Africa și în lumea fotbalului: Sebastien Haller
Eroul zilei în Africa și în lumea fotbalului: Sebastien Haller

Articol de - Publicat luni, 12 februarie 2024 14:44 / Actualizat luni, 12 februarie 2024 15:14

Sebastien Haller, 29 de ani, a fost diagnosticat cu tumoare testiculară în iulie 2022, când de-abia sosise la Dortmund. Au urmat 7 luni de suferință, două operații și patru cicluri de chimioterapie. Dar a supraviețuit și astăzi sărbătorește cucerirea Cupei Africii, acasă, cu naționala sa, Cote d'Ivoire. A înscris decisiv și la 1-0 în semifinala cu Congo, și la 2-1 în finala cu Nigeria.

Povestea Cote d'Ivoire 2024 e povestea ultimilor ani ai lui Sebastien Haller. E miracolul renașterii.

Dezvăluire șocantă a lui Gianluigi Buffon: „Mi-am cumpărat diploma de bacalaureat!” + Ce pedeapsă penală a fentat
JUVENTUS
Dezvăluire șocantă a lui Gianluigi Buffon: „Mi-am cumpărat diploma de bacalaureat!” + Ce pedeapsă penală a fentat

Sebastien Haller, vârful unei naționale fără speranță care a cucerit Africa

Naționala portocalie era aproape eliminată. Acasă, în fața propriilor fani, începuse bine turneul final, victorie cu Guineea Bissau (2-0), apoi a căzut, 0-1 cu Nigeria și 0-4 cu Guineea Ecuatorială. Părea că nimic nu mai poate să o ajute.

De aceea, selecționerul Jean-Louis Gasset și-a dat demisia, crezând că totul e pierdut iremediabil. Dar nu a fost. A ajutat-o jocul rezultatelor și, ca a 4-a (ultima) cea mai bună echipă de pe locul 3, s-a calificat în „optimi".

A urmat incredibila ascensiune, cu alt antrenor, Emerse Fae, fostul asistent al lui Gasset, o cale încheiată în triumf, cu titlul continental. A 3-a oară campioana Africii. Și golul decisiv al finalei, 2-1 împotriva Nigeriei, a fost marcat de el. Sebastien Haller.

Sebastien Haller, de la extaz la agonie. Cancer. După maladie, vestea bună: „Ești vindecat”

În iulie 2022, chiar în prima săptămână, Sebastien era fericit. După un sezon formidabil, în care a înscris 34 de goluri la Ajax, inclusiv 11 în Champions League (10 numai în faza grupelor, punctând în fiecare din cele șase partide, precum Marco van Basten), s-a transferat la Dortmund pentru 31 de milioane de euro.

În acea lună, când încă era în pregătire, o durere resimțită în timpul unui antrenament s-a transformat într-o veste dramatică la spital. Diagnosticul, cancer testicular.

O jumătate de an de suferință, cu patru cicluri de chimioterapie și două operații... „Am stat multe zile în spital. Am slăbit mult, pentru că nu puteam mânca", a povestit el în Bild.

Dar perioada sumbră s-a dus, a venit și ziua senină, când Haller a fost anunțat: „Ești vindecat”. Și s-a întors în iarbă.

Sebastien Haller, primul gol, într-o zi specială. Apoi, altă suferință: „Durere mai mare decât cancerul”

Pe 22 ianuarie 2023, a debutat în Bundesliga în tricoul Borussiei, la 4-3 cu Augsburg. Avea un mesaj pe ghete: „Fuck cancer". Pe 4 februarie, la 5-1 cu Freiburg, a înscris primul gol în galben-negru. Era chiar de Ziua mondială a luptei contra cancerului.

36de meciuri a jucat Sebastien Haller pentru Borussia Dortmund, marcând 11 goluri și pasând decisiv de 5 ori

Pe 27 mai, neșansă. Borussia avea nevoie de un succes la Dortmund, în fața lui Mainz, pentru a cuceri primul titlu de campioană după 11 ani. S-a terminat 2-2 și tocmai Seba a ratat un penalty. Bayern, locul 1. BVB, 2.

Miracolul Haller » Incredibila poveste a zilei: a învins cancerul și e campionul Africii » „Am învățat să nu mă las copleșit. Crede întotdeauna”
O zi tristă pentru Sebastien Haller, 27 mai 2023. El a ratat un penalty și Dortmund a pierdut titlul în ultima etapă Foto: Guliver/GettyImages

„Faptul că am pierdut astfel campionatul mi-a provocat o durere mai mare decât diagnosticul de cancer. Dacă ești bolnav trebuie să accepți, nu poți face nimic. Dar în acest caz trofeul era în mâinile noastre, am făcut greșeli, ocaziile irosite te seacă" au fost cuvintele lui, și-a amintit Gazzetta dello Sport.

Sebastien Haller, titular în ultimele două meciuri. Decisiv în semifinală, decisiv în finală

A depășit și acel moment dificil, încă unul. „Datorită maladiei, am învățat să nu mă las copleșit de lucrurile negative". Viața a continuat, la fel, cariera.

În ianuarie 2024, a pornit Cupa Africii, în țara sa, Cote d'Ivoire, însă Haller nu a putut juca niciun meci în faza grupelor, din cauza unei accidentări la gleznă. Dacă selecționata nu ar fi prins ultimul tren al „optimilor", Sebastian nu ar fi evoluat deloc.

Totuși, portocaliii s-au calificat, iar el a apărut pe teren. A fost rezervă în primele două întâlniri, a intrat în minutul 72 la 5-4 cu Senegal la penaltyuri, transformând și el o lovitură de pedeapsă, și în minutul 46 la 2-1 cu Mali în prelungiri.

10goluri a înscris Sebastien Haller în 26 de selecții pentru naționala Cote d\'Ivoire

În ultimele două dueluri, cele mai importante, a fost titular. A marcat la 1-0 vs RD Congo în semifinale și a postat pe social media: „Crede întotdeauna!". În finală, a înscris pentru 2-1 împotriva Nigeriei. O deviere aeriană, cu crampoanele. Absolut imprevizibilă, superbă.

Sebastien Haller a plâns pe umărul lui Basile Boli

După triumf, lacrimi. Lacrimi de fericire, de eliberare. A plâns pe umărul lui Basile Boli, fostul mare apărător francez (născut în Cote d\'Ivoire), în timpul interviului pentru beIN Sports.

„Am visat această clipă de nenumărate ori, am sperat că va veni. Am crezut până la capăt. Colegii mi-au cerut să rămân pe teren cât mai mult, am înscris grație lor", le-a mulțumit el. A fost succesul ivorienilor. A fost succesul său. El a învins. Sebastien Haller.

Match Quiz Manchester City - Chelsea

Ești expert în Premier League? Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul Manchester City - Chelsea și ia-ne premiile!

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Răzvan Lucescu, remiză cu AEK, dar se păstrează lider » E la 3 meciuri de recordul lui PAOK
GRECIA
Răzvan Lucescu, remiză cu AEK, dar se păstrează lider » E la 3 meciuri de recordul lui PAOK
Veste proastă pentru colegul lui Horațiu Moldovan » Cât va absenta Alvaro Morata, accidentat la genunchi!
LIGA CAMPIONILOR
Veste proastă pentru colegul lui Horațiu Moldovan » Cât va absenta Alvaro Morata, accidentat la genunchi!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează